Ειδήσεις

Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ


Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ οργανώνει το παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρη, ώρα 11π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ).

Θα ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση των μελών του παραρτήματος Καρδίτσας και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη της νέας Δ.Ε. του παραρτήματος και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στις 27 Σεπτέμβρη 1941, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ιδρύθηκε στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ.

Στις 16 Φλεβάρη 1942 ιδρύθηκε ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ), το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ.

Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ.

Τον ίδιο χρόνο συγκροτήθηκε το Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ).

Παράλληλα και με την καθοδήγηση του ΕΑΜ, λειτούργησαν στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη και η Οργάνωση για την προστασία του Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

Μέσα από τις παραπάνω οργανώσεις, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού έδωσε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και την τριπλή κατοχή.

Το ΕΑΜικό κίνημα έγραψε το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης, συμβάλοντας στην ήττα του φασισμού και στη συντριβή του Χίτλερ.

Η καθοδηγητική δύναμη, ο κύριος αιμοδότης, η ψυχή αυτού του μεγάλου πατριωτικού αγώνα ήταν το ΚΚΕ.

Τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» το σχέδιο για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για συνεργασία και συγκρότηση οργάνωσης.

Δεν αντιστάθηκαν επομένως όλοι οι Έλληνες στον κατακτητή. Κάποιοι συνεργάστηκαν μ’ αυτόν, άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι συνιστούσαν «σύνεση, φρονιμάδα» και όχι βεβιασμένες κινήσεις κτλ κτλ.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από αναθεωρητές της ιστορίας, ιμπεριαλιστικά κέντρα κτλ, παραχάραξης και ξαναγραψίματος της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Επιδιώκουν την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό. Σ’ αυτή την προσπάθεια πρωτοστατεί η Ε.Ε. η οποία έχει ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Οι αποφάσεις των οργάνων της, τα διάφορα ψηφίσματα που βγαίνουν από το Ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα αυτό που εκδόθηκε αυτές τις μέρες, η πολιτική στήριξη που παρέχει σε φασιστικές, αντικομμουνιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, αυτό αποδεικνύουν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στην κατεύθυνση που χάραξαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ στις σημερινές συνθήκες.

Βγάζουμε διδάγματα από τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας. Οργανώνουμε τον λαό και παλεύουμε για τη λαϊκή συμμαχία, με το ΚΚΕ πάντα δυνατό, για τη λαϊκή εξουσία, για τον σοσιαλισμό.

Οργανώνουμε εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας την πραγματική ιστορία της δεκαετίας 1940-49. Ενημερώνουμε τον λαό για τον ρόλο της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΚΚΕ.

Ξεσκεπάζουμε τις απαταιωνίστικες ενέργειες της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της, που σκοπό έχουν να παραποιήσουν τα γεγονότα, να συκοφαντήσουν την ΕΑΜική αντίσταση, να παραπλανήσουν τις νέες γενιές.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του παραρτήματος Καρδίτσας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ να συμμετέχουν στην εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ και στην Γενική Συνέλευση του παραρτήματος.

Ζήτω η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση

Ζήτω οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

 

Προηγούμενο άρθρο Πολιτική απόφαση για τον Αχελώο ζητούν οι φορείς
Επόμενο άρθρο Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Κορώνης