Ειδήσεις

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου


Η Δευτέρα 14 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 τόσο από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε επειδή είναι η γενέθλια ημέρα του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον συνεργάτη του Τσαρλς Μπεστ το 1921, αλλάζοντας ριζικά την μετέπειτα ιστορία της νόσου και σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Η αναγκαιότητα καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη προέκυψε λόγω της ολοένα αυξανόμενης απειλής στη δημόσια υγεία που θέτει το συγκεκριμένο νόσημα. Σήμερα 415 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο και ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατομμύρια το 2040. Δυστυχώς οι μισοί περίπου από αυτούς είναι αδιάγνωστοι. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από το Διαβήτη ενώ στις περισσότερες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου αποτελεί το κύριο αίτιο καρδιαγγειακών νοσημάτων, νεφρικής ανεπάρκειας, τύφλωσης και ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.

Στην Ελλάδα περίπου 1 στους 10 ενήλικες πάσχει από τη νόσο ενώ ο αριθμός των πασχόντων έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Στόχος της Ημέρας Διαβήτη είναι να αποτελέσει έναν παγκόσμιο οδηγό των δράσεων που πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με στόχο την αναχαίτιση της νόσου και των επιπλοκών της. Βασικά θέματα των φετινών εκδηλώσεων έχουν οριστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη:

  • η έγκαιρη διάγνωση του Διαβήτη με στόχο την τροποποίηση της πορείας της νόσου και την πρόληψη των επιπλοκών της.
  • ο συστηματικός έλεγχος για πιθανές επιπλοκές της νόσου ως αναπόσπαστο τμήμα της διαχείρισης όλων των μορφών Διαβήτη.

Το Κέντρο Υγείας Μουζακίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, εφέτος μάλιστα με τη συνεργασία του Δήμου Μουζακίου, συμμετέχει στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς του Μουζακίου διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Υγείας αποτελούμενη από γιατρούς, φοιτητές Ιατρικής, νοσηλευτές και επισκέπτριες υγείας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. θα ενημερώνει για θέματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, θα ελέγχει με ειδικά ερωτηματολόγια τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε υγιή άτομα, θα πραγματοποιεί μετρήσεις τριχοειδικού σακχάρου ενώ θα διατεθεί και ενημερωτικό – εκπαιδευτικό υλικό.

Το Κέντρο Υγείας Μουζακίου παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και το μεγάλο όγκο κλινικού έργου που έχει επωμιστεί θα συνεχίσει παρόμοιες εξωστρεφείς δράσεις και στο μέλλον με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των ατόμων του πληθυσμού ευθύνης του σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία. Στις προσπάθειες αυτές προσδοκούμε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την αρωγή και συνεργασία όλων των τοπικών φορέων.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόσληψη προσωπικού στην ΕΣΕΚ
Επόμενο άρθρο Ε65: Στο Κηπουρειό Γρεβενών οριστικά η κατάληξη του βόρειου τμήματος