Εκδήλωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών στο Μουζάκι


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου, το Δήμο Πύλης και την τεχνική υποστήριξη της ΑΝΚΑ Α.Ε., διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του Έργου «VILLAGES» – «Χωριά», «Μεταφορά τεχνογνωσίας στην Μεσόγειο, για την βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές». Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 και ώρα 7:30 μμ στο Μουζάκι Καρδίτσας (Δημαρχείο Μουζακίου – αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Το έργο «VILLAGES» – «Χωριά», συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ENPI CBC Med Programme. Σ’ αυτό συμμετέχουν εταίροι της ευρύτερης Μεσογειακής Ζώνης που εργάζονται και στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών τοπικών κοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές.

Μέσα από την συνεργασία του εταιρικού σχήματος πραγματοποιήθηκαν δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας μοντέλων τοπικής διακυβέρνησης από τους Ευρωπαίους Εταίρους του Έργου προς τους Φορείς – Εταίρους της Μεσογείου.

Οι περιοχές του Νότου οι οποίες συμμετέχουν και υλοποιούν πιλοτικές δράσεις σε επίπεδο αναδιοργάνωσης των συστημάτων Τοπικής Διακυβέρνησής τους και ενσωμάτωσης των καλών πρακτικών που  παρουσιάστηκαν από τους Ευρωπαίου Εταίρους του Έργου, είναι στο σύνολό τους μειονεκτικές και λιγότερο ευνοημένες.

Οι καλές πρακτικές των χωριών Μουζακίου & Πύλης στο Εταιρικό σχήμα, μέσα από τις επισκέψεις των εταίρων στην περιοχή, καθώς και μέσα από τις εστιασμένες τοπικές συναντήσεις, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λειτούργησαν καταλυτικά και έδωσαν μια καθαρή εικόνα για το επίπεδο οργάνωσης & λειτουργίας των τοπικών φορέων (Δημόσιων, ιδιωτικών, πρωτοβουλιών, Συλλόγων, Δικτύων, Ιδρυμάτων, κλπ).

Στα πλαίσια πάντα της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προβλέπεται και η δημιουργία «Δικτύου λιγότερο εννοημένων χωριών της Μεσογείου». Βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής, μέσα από την Δικτύωση των πιλοτικών χωριών, είναι η αξιολόγηση της αξίας όλων των πόρων μιας περιοχής, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μελλοντική βιωσιμότητά τους.

Η υλοποίηση του έργου βασίστηκε στην συμμετοχή συνολικά 8 χωρών της ευρύτερης Μεσογείου και συγκεκριμένα: Γαλλία/Κορσική-Διεθνές Κέντρο για το Αλπικό Περιβάλλον, Ισπανία-Δήμος Μορατάλιας, Ιταλία-Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αυτόνομης Περιφέρειας της Σαρδηνίας, Ελλάδα-Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αίγυπτος- ΜΚΟ για την προώθηση της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής, Τυνησία- Κρατική Ένωση για την Στέγαση και την Απασχόληση, Λίβανος-Υπουργείο Γεωργίας  και Παλαιστινιακή Αρχή- ΜΚΟ για την Προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης έχει ως εξής:

19:30 Προσέλευση – Καφές

19:45 Χαιρετισμοί

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος
  • Δήμαρχος Πύλης κ. Κουφογάζος Κων/νος
  • Δήμαρχος Αργιθέας κ. Καναβός Χρήστος

20:00 Βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της Μεσογείου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «VILLAGES»: κα Τριάντου Λαμπρινή, Στέλεχος Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΑΕ ΟΤΑ

20:15 Η εφαρμογή της Μεθόδου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Countrysideexchange» στις χώρες του Μεσογειακού Νότου: κ. Μπέλλης Βασίλειος, Γενικός Δ/ντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΑΕ ΟΤΑ

20:30 Παρουσίαση Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης – «Το παράδειγμα του Μουζακίου»: κ. Φραγκόπουλος Δημήτριος, Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Δ. Μουζακίου

20:45 Παρουσίαση Πορείας Προγραμμάτων Προώθησης Ανέργων στην Αγορά Εργασίας  – κα Σέγγη Χρυσαυγή, Υπεύθυνη Τμήματος Σχεδιασμού, Μελετών & Υπηρεσιών ΟΤΑ, Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΑΕ ΟΤΑ

21:00 Συζήτηση

21:15 Συμπεράσματα, κλείσιμο εκδήλωσης.

 

 

      

                                                                             Κων/νος Αγοραστός

 

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο Στο χωριό του Γ. Καραϊσκάκη οι παιδικές κατασκηνώσεις Νεοχωρίου
Επόμενο άρθρο Διακόπτεται η λειτουργία όλων των αντλιοστασίων σε Καρδίτσα, Σοφάδες και Παλαμά