Εκδήλωση για τη συµβολή των Δυτικοθεσσαλών στους αγώνες του 20ού αιώνα


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαµπάκας «Τα Μετέωρα» διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση µε θέµα: «Η συµβολή των Δυτικοθεσσαλών στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του εικοστού αιώνα».
Το θέµα ανέπτυξε ο Μηχανικός και τέως Δήµαρχος Καρδίτσας Δοµήνικος Βερίλλης, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής, που ασχολήθηκε ειδικά µε το συγκεκριµένο θέµα. Ο κ. Βερίλλης έχει δώσει αρκετές σχετικές οµιλίες και έχει δηµοσιεύσει πολλά άρθρα.
Τον ομιλητή παρουσίασε στο Καλαμπακιώτικο κοινό η πρόεδρος του Συλλόγου, Σοφία Πετροπούλου.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία τού κ. Βερίλλη, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στους αγώνες του 5ου Συντάγματος Σημείωσε ότι φέτος έχουμε την επέτειο των Βαλκανικών Πολέμων (1913), που έληξαν με τη συμφωνία του Βουκουρεστίου, ενώ συμπληρώνονται και 90 χρόνια από το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Πέραν αυτών, ο κ. Βερίλλης έδωσε έμφαση στην Τιτανομαχία τού Υψώματος 731, αλλά και στα χρόνια τής Αντίστασης (1941-1944) στη Θεσσαλία.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σχετικά βίντεο και σλάιτς.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων Αρχιμ. Δομέτιος Ντελλής, ο π. Ευάγγελος Γκιουζέλης, ο π. Δημήτριος Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλής Αλμπάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θοδωρής Αλέκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαγγέλης Λαΐτσας, καθώς και αρκετοί εκπαιδευτικοί.

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Π. Σιούφα στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη για τη λαθροϋλοτομία υπό τον αναπληρωτή Υπ. Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη