Ειδήσεις

Εκδήλωση για τη φετινή επέτειο απελευθέρωσης της Καρδίτσας


Πρώτη η Καρδίτσα απ’ όλες τις πόλης της Ευρώπης απελευθερώνεται στις 12 Μαρτίου 1943 από τους φασίστες κατακτητές. Το μεγάλο αυτό γεγονός, η μεγάλη νίκη του λαού της Καρδίτσας, δεν ήρθε από το πουθενά, έτσι αναπάντεχα.

Το δυνάμωμα των οργανώσεων του ΕΑΜ, η αλματώδης αύξηση των αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, τα μικρά πολεμικά επεισόδια στην περιοχή μας ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν πριν και έφεραν την απελευθέρωση της πόλης.

Επίσης, το ΚΚΕ με τις οργανώσεις του και την πρωτοπόρα δράση του συντελεί στα μέγιστα στην οργάνωση του πατριωτικού αγώνα. Οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις απλώνονται και κατακτούν νέους ανθρώπους, νέους στόχους. Η αντίσταση πλέον του λαού της Καρδίτσας στους φασίστες κατακτητές αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα, με ανυπακοή στις δεκάτες (φόροι) και στις επιτάξεις.

Η Καρδίτσα με τις οργανώσεις της είναι η πρώτη πόλη πανελλαδικά που πραγματοποιεί γενική απεργία με αίτημα να σταματήσει η ληστεία της παραγωγής, η αρπαγή των προϊόντων.

Οι Ιταλοί κατακτητές στην πόλη πιέζονται πολύ. Νοιώθουν τη «λαβίδα» του ΕΛΑΣ να τους σφίγγει, ο φόβος τους ανεβαίνει συνεχώς. Η μόνη διέξοδος γι’ αυτούς είναι να εγκαταλείψουν την πόλη. Έτσι και έγινε.

Τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου 1943 εγκαταλείπουν την πόλη και κατευθύνονται προς Τρίκαλα.

Την επόμενη μέρα, 12 Μαρτίου, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μπαίνουν συντεταγμένα στην Καρδίτσα. Επικεφαλής του είναι οι Νικηταράς, Ζαχαριάς, Μπουκουβάλας, Ίταμος, Κόζιακας, Αγραφιώτης κ.α.

Τιμάμε τους αγώνες που έδωσε ο λαός της Καρδίτσας εκείνα τα χρόνια, δίνοντας σήμερα όλες τις δυνάμεις μας για να φουντώσουν παντού οι αντίσταση και οι αγώνες των εργαζομένων, στις πόλεις και στα χωριά ενάντια στην πρωτοφανή επιδρομή που δέχονται η ζωή και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους από μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική εξουσία. Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας και όλων των λαών της γης ενάντια στον πόλεμο και στις αιτίες που τον δημιουργούν. Ο αγώνας αυτός θα πρέπει να φτάσει ως το τέλος. Να απελευθερωθεί δηλαδή οριστικά ο λαός μας από τον ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εκμετάλλευσης, από το σύστημα που δημιουργεί τα σημερινά δεινά του.

Καλούμε τα μέλη, τους φίλους του παραρτήματος Καρδίτσας της Π.Ε.Α.Ε.Α. –Δ.Σ.Ε. και τον λαό της πόλης στην εκδήλωση της Τρίτης για την απελευθέρωση της Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Επόμενο άρθρο Κλειστή για 3 μέρες η Ιερά Μονή Κορώνης