Ειδήσεις

Εκδήλωση-ενημέρωση για την παιδική κακοποίηση


Εκδήλωση-ενημέρωση με θέμα την παιδική κακοποίηση οργανώνει την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα στο Παυσίλυπο η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σχετική συνέντευξη όπου τονίστηκαν τα παρακάτω:

Κώστας Νούσιος, Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Τα ποσοστά και τα περιστατικά βίας κατά παιδιών μας σοκάρουν. Επιτρέψτε μου να πω πως πρόκειται για γροθιά στο στομάχι η αναφορά και μόνο σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών.

Η εκδήλωση «Η Σιωπή τους ουρλιάζει μάθε να την ακούς» με ομιλήτρια την Λία Ρογγανάκη, αποτελεί πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ενημέρωση για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση των παιδιών σε κάθε μορφή που μπορεί να εκδηλώνεται. Η βασική προτεραιότητα της ΠΕ Καρδίτσας είναι να παρέχει στα παιδιά, στις οικογένειές, στους κηδεμόνες στην εκπαιδευτική κοινότητα, στην κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση αλλά και τα μέσα προκειμένου να προλαμβάνονται να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά βίας κατά των παιδιών

Το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να κινητοποιηθούμε και να εξαλείψουμε όλη αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα.

H εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας   με την στήριξη της Δ/νση Δημ. Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας και της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας.

Λία Ρογγανάκη, γενικός οικογενειακός ιατρός. Περιφερειακή σύμβουλος

Όπως  τονίζει ο περιφερειάρχης  Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός η Περιφέρεια  Θεσσαλίας έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Διοργανώνοντας σήμερα  την εκδήλωση αυτή ο αντιπεριφερειάρχης και η Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας αποδεικνύουν και έμπρακτα το παραπάνω συμβάλλοντας στην ενημέρωση των πολιτών με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση  για ένα πρόβλημα που τραυματίζει τα παιδιά μας.

Αν «ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας», τότε η παιδική κακοποίηση απειλεί το μέλλον μας.

Στην παιδική κακοποίηση δεν βλέπουμε παρά μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ευρύτερο και βαθύ. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση.

Η σιωπή τους ουρλιάζει! Μάθε να την ακούς. Ένα παιδί δίπλα σου μπορεί να κακοποιείται  και να χρειάζεται τη βοήθειά σου, μάθε να το «ακούς» χωρίς να σου μιλά.

Μια ανεπτυγμένη κοινωνία ,κατά πως φαίνεται, δεν προϋποθέτει την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών. Όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών καθίστανται θύματα κακοποίησης από ενήλικες. Μόλις το 1% των περιστατικών παιδικής κακοποίησης καταγγέλλεται στις Αρχές, περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και 1 στα 2 παιδιά στη χώρα μας έχει βιώσει τουλάχιστον μία εμπειρία σωματικής κακοποίησης.

Την Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα, ελάτε στο Παυσίλιπο να ενημερωθούμε και να γίνουμε μέρος της λύσης. Μην ξεχνάτε, η πρόληψη της κακοποίησης αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των ενηλίκων.

Ελάτε με τα παιδιά σας για να ενημερωθούν πως θα προστατευτούν.

Όλα τα παιδιά του κόσμου πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν χαρούμενα, υγιή και ασφαλή.

Ευαγγελία Χατζηδημητριάδου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας

H κακοποίηση των παιδιών δε συνιστά οικογενειακή υπόθεση αλλά ευθύνη ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.

Στην παιδική κακοποίηση βλέπουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και βαθύ. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση.

Ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και θεσμών είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγιή σωματική, νοητική και ψυχική ανάπτυξή των παιδιών. Σκοπός αυτής της συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας  είναι να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες επίτευξης του κοινού στόχου που είναι η φροντίδα και η προστασία παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη ή και σε κίνδυνο, καθώς και η μεγαλύτερη δυνατή συμβολή για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης.

Η συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία,  επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και γονείς κρίνεται απαραίτητη για να διερευνηθούν τρόποι δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Ο κοινός παρονομαστής όλων είναι η «επικοινωνία». Αυτή που πρέπει να αναπτυχθεί στους κόλπους της οικογένειας, καθώς η πρόληψη για το οποιοδήποτε συμβάν είναι σίγουρα καλύτερη του «θεραπεύειν». Ενημέρωση των εκπαιδευτικών μέσω προγραμμάτων και σεμιναρίων από ειδικούς επιστήμονες.

Είναι χρέος μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά και το δικαίωμά τους να έχουν ανέμελη παιδική ηλικία, με υγεία σώματος και ψυχής. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τους στερήσει τα όνειρα, την αθωότητα και το χαμόγελο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Εκπαίδευση των στελεχών της Intercomm Foods
Επόμενο άρθρο Βράβευση Διεπιστημονικής Ομάδας iGEM Thessaly 2019