Ειδήσεις

Εκδήλωση-ενημέρωση για τους πλειστηριασμούς


Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ανάγκη της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών δικαιωμάτων-αγαθών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Παυσίλυπο η εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Καρδίτσας ενάντια στους Πλειστηριασμούς. Εισηγητές ήταν οι: Ηλίας Σμήλιος, εκπαιδευτικός, μέλος του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών Αθήνας και Στέλλα Πατρώνα, δικηγόρος, μέλος του Δικτύου Ενεργών Καταναλωτών «Δ.Ε.Κ.Α.».

Οι ομιλητές, τόσο μέσα από τις εισηγήσεις τους όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις των παραβρισκόμενων στην συζήτηση που ακολούθησε, αναφέρθηκαν στην παγκοσμιότητα του φαινομένου των πλειστηριασμών ως εργαλείου διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης (σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές και τις συνδεόμενες με την κατοικία εταιρίες) και μεταφοράς πλούτου από τον κόσμο της εργασίας μέσω και των τραπεζών στο κεφάλαιο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, η αλλαγή από τον Ιούλιο του ’15 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών (ηλεκτρονική πλατφόρμα) και η πώληση των μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων. Απέδειξαν πως ουσιαστικά οι φορολογούμενοι και δανειολήπτες αφού έχασαν μισθούς και εργασία, πληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (233 δις) και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας.

Υπογράμμισαν επίσης ότι δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης ή κάποιων στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά αφορά κυρίως (γύρω στο 85%) χαμηλή περιουσία κάτω των 300.000 € -σε αυξημένο ποσοστό ακόμη και κάτω των 50.000 €- και με δανειολήπτες που αποδειγμένα αδυνατούν εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους και της ανεργίας να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους. Οι ίδιες οι τράπεζες άλλωστε πωλούν τα δάνεια σε εταιρείες που συμμετέχουν οι ίδιες και αποκομίζουν κέρδη από τη διαφορά πώλησης δανείου και εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να δυναμώσει η αντίσταση του λαού στην καταλήστευση του πλούτου που ο ίδιος παράγει. Ενάντια στο κεφάλαιο στην όποια του μορφή, ενάντια στην ΕΕ που με τις οδηγίες της και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει, προωθεί τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών. Τέτοιες οδηγίες είναι για παράδειγμα η σχετική με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες θα επιδοτούνται και ως ΑΠΕ αλλά και για την ανακύκλωση τους.

Οι ομιλητές τόνισαν επίσης πως θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε στα κόμματα που υλοποίησαν αυτές τις πολιτικές και πριν από τα μνημόνια και στην πρώτη περίοδο των μνημονίων, αλλά και τώρα με ψευτοαριστερό επικάλυμμα. Άλλωστε τα ίδια αυτά κόμματα καλλιεργούν  ενοχικά συμπλέγματα για να υπονομεύσουν την ανάπτυξη αγώνων και να ματαιώσουν την αντίδραση του λαού. Μόνος δρόμος είναι ο συντονισμός των συλλογικοτήτων, η δημοκρατική τους λειτουργία και κυρίως μέσα από την ενημέρωση η μαζικοποίηση τους. Μόνο ο έτσι ο λαός απέναντι σε παλιούς και νέους σωτήρες και ξεπερνώντας τα ενοχικά του συμπλέγματα θα καταφέρει να υπερασπίσει τα δικαιώματά του και να διεκδικήσει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.

Η κίνησή μας συνεχίζει τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών και καλεί τους συμπολίτες, τον αγροτικό κόσμο, τις συλλογικότητες και τα σωματεία του νομού να βρίσκονται και αυτή την Τετάρτη 31/1/2018, στις 15:30, στο ειρηνοδικείο Καρδίτσας, όπου πλειστηριάζεται από τη Συνεταιριστική Τράπεζα άλλη μια κατοικία και συγκεκριμένα ένα διαμέρισμα 55 τ.μ., εμπορικής αξίας μόλις 37.000 € για σχετικά μικρή οφειλή.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Τσιάρας: Δίνουν το όνομα «Μακεδονία» για να πάρουν από τα Σκόπια μόνο υποσχέσεις
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα εκλογών του Συλλόγου Μηχανικών Νομού Καρδίτσας