Ειδήσεις

Εκδήλωση μνήμης για τον αξιωματικό Φώτιο Νάτση


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/10 εκδήλωση στην Καρδίτσα με θέμα “Οι Καρδιτσιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο και το Ύψωμα 731“, μια εκδήλωση μνήμης για τους διακριθέντες Αξιωματικούς, τους Μαχητές και ηρωικά πεσόντες στο Αλβανικό Μέτωπο και ύψωμα 731 το 1940-41.
Ένα από τα πέντε πρόσωπα για τα οποία έγινε αναφορά στην εκδήλωση ήταν και ο συγχωριανός μας από την Δρακότρυπα, ταγματάρχης Φώτιος Νάτσης. Η ομιλία έγινε από τον Ιωάννη Ντενησιώτη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωμάτικών Ν. Καρδίτσας, ο οποίος ανέφερε τα εξής για τον Φώτιο Νάτση:
“Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1898 στη Δρακότρυπα Καρδίτσας.
Κατετάγη στο στράτευμα και μετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία, υπό το 28 Σ.Π. , από 3 Ιουλίου του 1919 και για 24 μήνες.
Την 14η Αυγούστου 1922 προβιβάσθηκε σε Ανθυπασπιστή και την 13η Ιουλίου 1923 προήχθη σε Ανθυπολοχαγό.
Τραυματίσθηκε στην Μικρασιατική εκστρατεία την 3η Ιουλίου 1919 και μετά την ανάρρωση από τον τραυματισμό συνέχισε τη δράση του στη Μικρά Ασία.

Μονιμοποιήθηκε την 18η Μαρτίου 1924 με τον βαθμό Ανθυπασπιστού και εξελίχθηκε μέχρι τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Από τον Μάρτη του 1924 μέχρι τον Οκτώβριο του 1940 υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες (4ου , 28ου Σ.Π. , Ι.Χ. συνοριακό τομέα) και σχηματισμούς (Β΄ΣΣ, Ι Μερ. Υπ. Στρατιωτικών).

Τον Οκτώβριο του 1940, υπηρέτησε στο 4 Σ.Π. όπου και διακρίθηκε ως διοικητής Λόχου και από τον Φεβρουάριο του 1941 υπηρέτησε ως διοικητής Τάγματος το 16ο Σ.Π.
Στην κατοχή υπηρέτησε στις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών.
Μνημονεύεται από την Ακαδημία Αθηνών ως ένας από τους διακριθέντες Αξιωματικούς κατά του ΈΠΟΣ του ΄40.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι στο νικηφόρο αυτό ΕΠΟΣ η Ακαδημία Αθηνών μνημονεύει Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς δεκαπέντε στον Αριθμό.

Είναι πασιφανές ότι στα Βουνά της Βορείου Ηπείρου το αίμα που χύθηκε άφθονο ήταν αυτό του Έλληνα Πεζικάριου.”
Τον τόπο καταγωγής αλλά και τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δρακότρυπας “Η Ανάπλαση” εκπροσώπησε ο πρόεδρος συλλόγου, Γιάννης Γλυνός.
Ο Σύλλογός ευχαριστεί τον ομιλητή και τους διοργανωτές και εύχεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.
 

Προηγούμενο άρθρο Τα μυστικά της Παυσιλυπούπολης αποκαλύπτονται
Επόμενο άρθρο Αναβάλλεται η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος Σύγχρονου Τάβλι