Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών


Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί σήμερα ένα μείζον ζήτημα για τους νέους και τις νέες της χώρας μας, βραχνά για τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά. Τα ναρκωτικά αποτελούν μια οικονομικά συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση, που μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού ανθεί, ενώ ταυτόχρονα αποχαυνώνει τη νεολαία και δημιουργεί παθητική στάση ζωής, απομακρύνοντάς την από την ενεργό δράση και την κοινωνική ζωή.

Σε μια περίοδο που η ανεργία στους νέους χτυπάει κόκκινο, που πληθαίνουν τα πεντάμηνα προγράμματα με τζάμπα δουλειά, που οι εργοδότες επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια με χαμηλά μεροκάματα, που τσακίζονται βασικά εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι μηχανισμοί του προβάλλουν τα ναρκωτικά ως διέξοδο, τη ναρκωκουλτούρα ως τρόπο ζωής.

Η χρήση των ναρκωτικών αποτελεί πράξη φυγής από την πραγματικότητα. Αποτελούν «μετασχηματιστές συνείδησης», που διαμορφώνουν ανθρώπους με προδιαγραφές. Είναι σύμπτωμα ενός χρεοκοπημένου και σάπιου συστήματος που σπρώχνει στο θάνατο τους νέους μέσα από την πώληση  «φυγών» από την αβάσταχτη πραγματικότητα που το ίδιο φτιάχνει. Τα ναρκωτικά είναι φάρμακο πρόληψης και αποτροπής οποιασδήποτε μορφής αντίστασης του λαού. Αποτελούν πανίσχυρο όπλο κοινωνικού ελέγχου στα χέρια εκείνων που θέλουν να χαλιναγωγήσουν συνειδήσεις και να σφραγίσουν ερμητικά κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντίδρασης.

Η επίσημη αντιναρκωτική πολιτική που ακολουθείται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην Ελλάδα συμπίπτει με αυτή της Ε.Ε. που αναλώνεται σε μια απλή διαχείριση των συνεπειών του προβλήματος, όπως είναι ο «Κώδικάς Ναρκωτικών». Μέσα στον «Κώδικα» αυτό νομιμοποιείται η χρήση, η κατοχή και η καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση, χωρίζει τα ναρκωτικά σε «μαλακά» και «σκληρά», και χρησιμοποιώντας δομές του ΕΣΥ το σύστημα συντηρεί το φαινόμενο, με  εγκατάσταση σε αυτές κέντρα μεθαδόνης, νόμιμης πρέζας. Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων.

Η θέση των γυναικών είναι σε ένα κίνημα, μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους αυτοαπασχολούμενους, που θα αντιπαλεύει τη λογική της αντιμετώπισης του προβλήματος με υποκατάστατα και θα βάζουν μπροστά τις γενουσιουργές αιτίες.

  • Παλεύουμε για τη δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.
  • Απαιτούμε να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
  • Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης – στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης – κοινωνικής επανένταξης, οι οποίες παρότι υποχρηματοδοτούνται είναι οι μόνες που έχουν σοβαρό έργο να επιδείξουν.
  •  Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης “υποκατάστατων” μέσα από το σύστημα Υγείας.
  • Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη.

Ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ–ΜΑΣ  καλούν τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες και αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών που θα γίνουν στην Καρδίτσα την Πέμπτη 26 Ιούνη, παγκόσμια ημέρα ενάντια στα Ναρκωτικά:

  • Στις 8:30 το απόγευμα στην ποδηλατοδρομία που θα ξεκινήσει από το Παυσίλυπο (πλατεία).
  • Στις 9:15 το βράδυ στο Παυσίλυπο (στην είσοδο) στη συζήτηση με τον πρόεδρο του συλλόγου των γιατρών του νοσοκομείου Καρδίτσας και εκρόσωπο του ΚΕΕΘΑ.
  •  Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο μικρής διάρκειας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ειδικότητες στο 1ο εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το «πάγωμα» του νόμου για την αξιολόγηση των υπαλλήλων ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας