Ειδήσεις

Εκδήλωση του ΤΕΕ για τη Διείσδυση του Φυσικού Αερίου


Εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέμα «Η Αγορά Ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη – Διείσδυση του Φυσικού Αερίου» συνδιοργάνωσαν τo Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ και το Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ιωάννης Βαρνάς».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βασίλης Πινακάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Δημήτρης Τάχος, οι Δήμαρχοι Τυρνάβου και Σοφάδων κκ. Χρήστος Σινάνης και Αθανάσιος Σκάρλος, ο Διευθυντής του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Θωμάς Μπακούρας.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο: η Διευθύντρια Ανάπτυξης και Νέων Συνδέσεων Θεσσαλίας ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ΑΕ κ. Ευθυμία Καλογήρου, ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Νέων Συνδέσεων ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ΑΕ κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Χρηματοδοτήσεων ΔΕΔΑ ΑΕ κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ Αττικής ΑΕ κ. Δημήτρης Παπακώστας, ο Γενικός Διευθυντής Τομέα Ενέργειας του Ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες ΑΕ κ. Καστανίδης Παναγιώτης (ως εκπρόσωπος της εταιρείας στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου κ. Δημήτρη Σαμαρά), ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Piccini Paolo SpA κ. Marco Piccini, ο Διευθυντής Ανάπτυξης CNG Thessaly S.A. κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Promethan S.A. κ. Ανέστης Αγγελίδης, ο Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας της ΖΕΝΙΘ Α.Ε. κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ΑΕ κ. Ιωάννης Μητρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFA ENERGY SA κ. Σταύρος Μούντελος, ο Commercial Director της ELPEDISON AE κ. Στάθης Βωβός και ο Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, Msc, Σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ARD/RID) κ. Δημήτριος Κόκκαλης.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νίκος Παπαγεωργίου, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους δήλωσε:

 «Έχοντας πάντοτε συνείδηση του κοινωνικού και επιστημονικού μας ρόλου,  με μεγάλη μας χαρά συνδιοργανώνουμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενεργειακού Βήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης την σημερινή εκδήλωση. 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα, που αφορούν τόσο στην εξοικονόμηση, όσο και στην παραγωγή ενέργειας. Ο ενεργειακός κλάδος βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού. Νέες Τεχνολογίες πάνω στο φυσικό αέριο μπαίνουν στη ζωή μας. Τα οικονομικά και  περιβαλλοντικά οφέλη του φυσικού αερίου ταξιδεύουν μέσα από το Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG) και το Υγροποιημένο Φυσικό αέριο (LNG) σε απομακρυσμένες  τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Η στρατηγική και επεκτατική πολιτική των εταιρειών διανομής αερίου, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη δράση των δικτύων του φυσικού αερίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διείσδυση του φυσικού αερίου σε ολοένα και περισσότερες περιοχές συμβάλει οριζόντια στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Τα νοικοκυριά ζεσταίνονται πλέον με φθηνότερο καύσιμο. Οι επιχειρήσεις επίσης λειτουργούν με πιο οικονομικό και αποδοτικό τρόπο.

Και θα πρέπει να αναφέρω και τα οφέλη της συμπαραγωγής. Όλοι μπορούν πλέον να επωφεληθούν από την συμπαραγωγή και την μικροσυμπαραγωγή.

Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει. Οι τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς συμβάλλουν στην αναπτυξιακή δυναμική των περιοχών προσδίδοντας τους οικονομικά οφέλη. Προσελκύονται νέοι επενδυτές και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Ιδρύονται πρατήρια διανομής πεπιεσμένου φυσικού αερίου  (CNG),  μικτά πρατήρια υγρών και αέριων καυσίμων και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις. Στους δρόμους κυκλοφορούν αυτοκίνητα, που κάνουν χρήση το φυσικό αέριο όπως και φορτηγά που μεταφέρουν πεπιεσμένο φυσικό αέριο. Και όλα αυτά σημαίνουν νέες δουλειές!

Σήμερα  γνωρίζουμε την αγορά του CNG. Ωστόσο και η αγορά του LNG αναπτύσσεται ραγδαία. Καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο να δημιουργηθούν νέες νομοθεσίες, που θα εναρμονίζονται με το   ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα εισάγουν πρακτικές σχετικά με την εισαγωγή, μεταφορά, εμπορία διανομή και χρήση του φυσικού αερίου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι διαθέσιμο να συνδράμει στη δημιουργία νέων θεσμικών και νομοθετικών πλαισίων καθώς και στην επικαιροποίηση παλαιότερων νομοθεσιών».

Το συνέδριο συντόνισαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Southern European Energy Forum κ. Βασίλης Λάζαρης και η Γενική Γραμματέας Αντιπροσωπείας Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Παναγιώτα Μπίσκα.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής - Γράφει ο Κων/νος Μανάκος
Επόμενο άρθρο Προσοχή στα Σαρακοστιανά εδέσματα