Ειδήσεις

Εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο και το ύψωμα 731


Εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο και το ύψωμα 731 διοργανώνουν ο ΣΕΑΝ και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Καρδίτσας. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, με διανυκτέρευση στο Αργυρόκαστρο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, μετά από μία σύντομη στάση στο Μουσείο του πολέμου 1940- 41 στο ΚΑΛΠΑΚΙ, μπαίνουμε στην Αλβανία από την Κακαβιά και κατόπιν ακολουθούμε τη διαδρομή προς το Αργυρόκαστρο. Στη συνέχεια, μετά από μία σύντομη επίσκεψη στο κοιμητήριο και το μνημείο για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες στο χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ (όπου κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιούνται οι επίσης εκδηλώσεις) μέσα από την πανέμορφη κοιλάδα του ΑΩΟΥ θα φτάσουμε στην πόλη της ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ και θα κατευθυνθούμε στο ΧΑΝΙ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝ όπου το1941 ήταν το πρόχειρο νοσοκομείο του Ελληνικού στρατού.
Από εκεί θα ανέβουμε στο ύψωμα 731 όπου και θα υπάρξει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και λιτή εκδήλωση στο υπάρχον μικρό μνημείο, στην
κορυφή του λόφου. Στη συνέχεια, στην επιστροφή, στην πόλη της
Κλεισούρας μετά την επίσκεψη στο δήμαρχο της πόλης ακολουθεί εκδήλωση στον ορθόδοξο ναό στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στην σύζυγο του Αλβανού ιερέα για την επιμέλεια και τη φροντίδα … στην τοποθέτηση των οστών των πεσόντων στρατιωτών, τα οποία φυλάσσονται, προς το παρόν, στο συγκεκριμένο ναό.
Κατόπιν αφού κάνουμε μία στάση στο πανέμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα στενά της Κλεισούρας, σε μία απίστευτου κάλους περιοχή όπου τον χειμώνα του 40-41 έγιναν εκεί από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου και υπάρχει κενοτάφειο περίπου 600 πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών θα φτάσουμε στο γραφικό ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Το Αργυρόκαστρο, με το περίφημο κάστρο του, στο οποίο θα ξεναγηθούμε, έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το βράδυ επίσκεψη στο γειτονικό κεφαλοχώρι του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου τη ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ, όπου, μετά το γεύμα θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.
Τη δεύτερη μέρα θα επισκεφθούμε κατά σειρά τις πόλεις ΤΕΠΕΛΕΝΙ , του Αλή Πασσά, την Αυλώνα, την ηρωική ΧΕΙΜΑΡΡΑ, τους ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ, και
τον αρχαιολογικό χώρο του ΒΟΥΘΡΩΤΟΥ. Η επιστροφή θα γίνει από την Ηγουμενίτσα και την Εγνατία οδό. Τέλος εφόσον υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια θα γίνει μια τελευταία στάση στον αρχαιολογικό χώρο της ΔΩΔΩΝΗΣ και μια σχετική ενημέρωση για τον τρόπο της κατάληψη των Ιωαννίνων από το δυτικοθεσσαλικό 9ο Τάγμα Ευζώνων

Πληροφορίες: Δ. Βερίλλης 6974660748

Ι. Ντενησιώτης 6972390904

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα στους αγρότες για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθρο Παραδοσιακή εκδήλωση στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Νεοχωρίου