Εκλογές πιο “πρόωρες” και από τις… πρόωρες; – Γράφει ο Κ. Αγόρης


Το να συνδυάζεις τα γεγονότα είναι μία από τις πιο “ενδιαφέρουσες” ασχολίες στην Ελλάδα. Και ειδικά για τους δημοσιογράφους, που αν δεν βγάζουν σενάρια από το μυαλό τους έχουν πράγματι πολλή δουλειά!

Σήμερα “παίζουν” -μεταξύ άλλων- στον Τύπο δυο θέματα. Η επίσκεψη της τρόικας από τη μια (στις μπροστά σελίδες) και η παραίτηση τριών κορυφαίων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης από την άλλη (λίγο πριν από τα αθλητικά)! Όσο μεγάλη κι αν φαίνεται η “απόσταση” μεταξύ των δύο θεμάτων, όμως, τόσο περισσότερο συνδέονται αυτά και μας δίνουν μια τρίτη είδηση στο… πιάτο!

Ας περάσουμε στο θέμα. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί για την κυβέρνηση μια “τραγωδία”! Να θυμηθούμε τη συνάντηση των Παρισίων, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης ξέχασε στο… χαρτοφύλακά του τις διακηρύξεις του Αντώνη Σαμαρά για “σκληρή διαπραγμάτευση” και δεν επετεύχθη ούτε συμφωνία για σοβαρή μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Να δούμε και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, απ’ όπου ο ίδιος ήλπιζε να πάρει (μια κάποια) υπόσχεση για ψευτο-διαχείριση του χρέους. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η τρόικα (σσ: που ο Σαμαράς θέλει να διώξει σύντομα) βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, κάνοντας γνωστό ότι δεν πρόκειται δώσει τίποτα αν δεν πάρει σοβαρά ανταλλάγματα – ισοδύναμα!

Την ίδια στιγμή, τρεις κορυφαίοι γενικοί γραμματείς του συστήματος Σαμαρά (Δ. Βαρτζόπουλος – γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης, Γ. Παναγιωτόπουλος και Ανδ. Κατσανιώτης – γ.γ. Επικοινωνίας) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να πολιτευτούν στις εκλογές του 2016! Ορθώς, έπραξαν οι άνθρωποι, βεβαίως, αφού για να κατέβει κάποιος στις εκλογές θα πρέπει να έχει παρέλθει -κατά την προκήρυξη των εκλογών- ένα 18μηνο από την αποχώρησή τους από κάποια κυβερνητική θέση. Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον. Οι τρεις γενικοί γραμματείς (σσ: προβλέπω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι τις επόμενες ημέρες) είχαν δικαίωμα να παραιτηθούν ως τα μέσα του επόμενου Δεκέμβρη για να προλάβουν το χρονικό όριο που θέτει ο νόμος. Ακόμη κι αν οι τρεις τους “βλέπουν” πρόωρες εκλογές (σσ: κατά τις οποίες δεν ισχύει το 18μηνο) εν’ όψει της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να αφήσουν τις θέσεις τους λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Κι όμως, την ώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα, ώστε να επιβάλλει τις νέες βαρύτατες απαιτήσεις της και που φουντώνουν οι πληροφορίες για “επανάσταση” Σαμαρά και “φυγή” προς τις κάλπες, οι τρεις στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απεμπλέκονται από τον κυβερνητικό μηχανισμό!

Όλα αυτά μυρίζουν εκλογές πιο “πρόωρες” και από τις… πρόωρες. Και σε αυτά τα θέματα, όσο πιο κοντά είσαι στο Μαξίμου τόσο πιο ευαίσθητη μύτη (αλλά και… αφτιά) έχεις. Αναμένουμε…

 

ΥΓ: Αλήθεια, μετά από μια τέτοια εξέλιξη ποιος θα παίζει με τη χώρα; Η αξιωματική αντιπολίτευση ή ο ίδιος ο Σαμαράς, που “καίγεται” ξεκάθαρα για την πολιτική του επιβίωση;

 

Κωνσταντίνος Αγόρης

Δημοσιογράφος εφημερίδας Το ΧΩΝΙ

 

Προηγούμενο άρθρο Μπ. Παπαδόπουλος: «Κοροϊδεύουν τους αγρότες»
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα εμποροϋπαλλήλων στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ