Ειδήσεις

Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχαιολογικού Μουσείου


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας σας ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν και έχουν ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους του μουσείου και τη βιωματική επαφή με τα αρχαία ευρήματα και την αρχαιολογική πληροφορία. Μέσα από τα κατάλληλα ερεθίσματα, την αλληλοδραστικότητα και την ανακάλυψη, η επίσκεψη στο Μουσείο μετατρέπεται αβίαστα σε μια ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδιών, τα οποία πρόθυμα θα θελήσουν να το ξαναεπισκεφθούν.

Τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, προσχολικής ηλικίας (νήπια), όλων των βαθμίδων της Α/θμιας Εκπαίδευσης και των πρώτων βαθμίδων της Β/θμιας Εκπαίδευσης και θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες από 9.00 – 13.00 από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.

Προαιρετικά, για όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού του εκπαιδευτικού υλικού για την προετοιμασία των μαθητών στην τάξη πριν από την επίσκεψη και προτάσεις αξιοποίησής του μετά από την επίσκεψη. Η παρουσίαση κατά κανόνα γίνεται από αρχαιολόγους και μουσειοπαιδαγωγούς. Υπάρχει όμως η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί µε την υποστήριξη δανειστικού εποπτικού υλικού και εκπαιδευτικών ξεναγήσεων να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να διεξάγουν οι ίδιοι τα προγράμματα στους μαθητές τους μέσα στο Μουσείο.

Ο μέγιστος αριθμός ομάδας ανά επίσκεψη είναι 25 μαθητές. Για τις σχολικές επισκέψεις είναι απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 24410- 61564 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ. Έναρξη κρατήσεων από Δευτέρα 9 Οκτωβρίου (ακολουθείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας).

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν για φέτος τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τον νεολιθικό πολιτισμό, την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των ποικίλων δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός νεολιθικού χωριού. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.
  • «Ταξιδεύοντας με βαγόνι σε ένα ιερό άλσος». Τα παιδιά συντροφιά με τη θεά Αθηνά Ιτωνία ταξιδεύουν πίσω στην αρχαιότητα για να γνωρίσουν την μακρόχρονη ιστορία του ομώνυμου Πανθεσσαλικού Ιερού και τη λατρεία της θεάς στη Φίλια της Π. Ε. Καρδίτσας. Παράλληλα με την ιστορία του ιερού της παρακολουθούν τη δημιουργία και την εξέλιξη των λατρευτικών κέντρων και των ναών της αρχαίας Ελλάδας. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Δ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.
  • «Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας». » Κεντρικό θέμα το στοιχείο της φωτιάς ως δύναμη δημιουργίας και καταστροφής. Μέσα από τον αρχαίο μύθο, τα αρχαιολογικά ευρήματα και επιλεγμένα εκθέματα από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα γνωρίσουν την διαχρονική πορεία της φωτιάς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εξέλιξη του πολιτισμού. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού
  • «Αγγείο, αγγείο είσαι εδώ; Ήρθε η ώρα να σε βρω…». Κεντρικό θέμα η συντήρηση αρχαιοτήτων. Τα παιδιά παρακολουθούν τα διάφορα στάδια κάθε αρχαίο εύρημα από τη στιγμή που έρχεται στο φως μέχρι την έκθεσή του στο Μουσείο. Στο τέλος του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τα ίδια συντηρητές με τη βοήθεια των συντηρητών του Μουσείου σε ένα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά εργαστήριο συντήρησης. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Δ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου.
  • «Τα αγάλματα τη νύχτα δε λένε καληνύχτα…». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με τα σύμβολα και τις ιδιότητες των θεών του Ολύμπου. Ο Ηρακλής, ο Διόνυσος & ο Απόλλωνας συναντώνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Μέσα από ένα ευφάνταστο παραμύθι τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τους αρχαίους θεούς και τον ήρωα και στη συνέχεια έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση του Μουσείου αναζητώντας απεικονίσεις των θεών σε διάφορα εκθέματα. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου, Α΄ έως και Γ΄ Δημοτικού.
  • «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει». Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με την Ιτωνία Αθηνά και την λατρεία της στο ιερό άλσος στη Φίλια, Π.Ε. Καρδίτσας. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά τροποποίηση του προγράμματος «Ταξιδεύοντας με βαγόνι σε ένα ιερό άλσος» για τους μαθητές των μικρότερων βαθμίδων της Α/θμιας εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού
  • «Μαψαταία ειμί»: Από το Κιέριον στην Μητρόπολη. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την ιστορία, την πολιτική οργάνωση και την καθημερινή ζωή της αρχαίας Θεσσαλίας στους κλασσικούς χρόνους. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου.
  • Μουσειοσκευή «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει και ταξιδεύει» Όταν το σχολείο δεν μπορεί να πάει στο Μουσείο τότε το Μουσείο πάει στο σχολείο… Πρόκειται για ένα κουτί που περιέχει όλο το ενημερωτικό και εποπτικό υλικό αφιερωμένο στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια και το οποίο δανείζεται στους εκπαιδευτικούς με προσυνεννόηση, ως ένα είδος εναλλακτικής διδασκαλίας στην τάξη τους. Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα βρείτε στις διευθύνσεις: https//ldepka.culture.gr & facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas.

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη β ΄ φάσης εφαρμογής μεταλυκειακού έτους
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη της ΕΟΑΣΚ για την οργάνωση του συλλαλητηρίου