Ειδήσεις

Εκπαιδευτικές επισκέψεις του ΣΔΕ Καρδίτσας


Την Παρασκευή 25-5-2018, το ΣΔΕ Καρδίτσας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα με ενδιάμεσο σταθμό την ιστορική κοινότητα Φαναρίου. Η πρώτη μας στάση ήταν στο Φανάρι.

Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό  Αγίου Σεραφείμ, και ενημερωθήκαμε για το βίο του Αγίου. Ακολούθως επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο. Οι εντυπώσεις ήταν ποικίλες. Μας συγκίνησαν πάρα πολύ τα πράγματα της παλιάς εποχής, που υπήρχαν σε πολύ καλή κατάσταση.  Ήταν οι στολές του Αγίου Σεραφείμ, του αρχηγού της χωροφυλακής, τα βιβλία του πρώτου Δημοτικού Σχολείου, τα εργαλεία του τσαγκάρη, το παλιό γραμμόφωνο που δούλευε ακόμα και πολλά σκεύη του νοικοκυριού.

Συνεχίσαμε τη διαδρομή με περιήγηση στη Λίμνη Πλαστήρα. Κάναμε στάση για ξεκούραση και καφέ στο καλύτερο ξενοδοχείο κοντά στη λίμνη απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα. Μετά επισκεφτήκαμε το ιχθυοτροφείο  που φημίζεται για τις πέστροφες και βεβαίως δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να τις δοκιμάσουμε.

Η τελευταία μας στάση ήταν στο περίφημο φράγμα  Πλαστήρα, το οποίο ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια μετά το θάνατο του. Είναι μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, μήκους 220μ., ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Η λίμνη Πλαστήρα σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, και η ιδέα για την κατασκευή της ανήκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα.

Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού, και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο με θέμα: Κοινωνικο-προνοιακή Εκκλησιαστική παρέμβαση
Επόμενο άρθρο Η ΟικόΣφαιρα* για την 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος