Ειδήσεις

Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης συμμετείχε με θέματα «Διατροφή στη σύγχρονη εποχή, περιβάλλον και υγεία» και «Τα τέσσερα κλειδιά της σωστής διατροφής» σε διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρήτη. Oμάδα 58 μαθητών του σχολείου με συνοδούς καθηγητές τους: Ζερβουδάκη Αναστασία, Θάνου Μαρία, Κόκοβα Δήμητρα και Πατούνα Φρειδερίκη, πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης Κρήτης.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος στη Κρήτη ενημέρωσαν τους μαθητές σχετικά με το πρόγραμμα που εκπονούν με θέμα «Η διατροφή του τόπου μας- η διατροφή για τον τόπο μας». Οι μαθητές την πρώτη ημέρα, αφού παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με το θέμα εντυπωσιάζοντας τους υπευθύνους του ΚΠΕ, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, ώστε να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των τροφίμων στο περιβάλλον. Τη δεύτερη ημέρα επισκέφτηκαν το φαράγγι των κόκκινων πεταλούδων, όπου περπάτησαν και γνώρισαν τα αυτοφυή φυτά της περιοχής. Συγκεκριμένα παρατήρησαν το δέντρο της χαρουπιάς, έμαθαν για τη διατροφική αξία των καρπών της και τον τρόπο παραγωγής του χαρουπόμελου και του χαρουπάλευρου. Στο τέλος της κουραστικής διαδρομής στο πάρκο του φαραγγιού οι μαθητές συμμετείχαν στη παρασκευή τοπικών εδεσμάτων από χαρουπόμελο και αβοκάντο, γεύτηκαν χαρουπομερέντα και σάλτσα αβοκάντο συνοδευόμενα με κρητικό ντάκο και είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη μεγάλη σημασία της μεσογειακής διατροφής. Το διήμερο πρόγραμμα έληξε με επίσκεψη σε σύγχρονο θερμοκήπιο καλλιέργειας πιπεριάς, όπου ο υπεύθυνος παρουσίασε τον τρόπο παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιεράπετρα σήμερα ανήκει στις παραγωγικότερες περιοχές της χώρας σε κηπευτικά. Πηγή πλούτου της περιοχής εκτός από τον τουρισμό είναι η παραγωγή οπωροκηπευτικών και λουλουδιών σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα με το πρόγραμμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι μαθητές επισκέφτηκαν στην Αθήνα την Ακρόπολη, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης, όπου περιηγήθηκαν στους χώρους βλέποντας τα εκθέματα, περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ στην επιστροφή ξεναγήθηκαν στο Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου και στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.

Στο Ηράκλειο επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του Μινωικού Ανακτόρου. Στη συνέχεια κατά τη διαδρομή προς την Ιεράπετρα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το Ενυδρείο Κρήτης CRETAquarium – που θεωρείται το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο των Βαλκανίων- γνωρίζοντας πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών.

Φτάνοντας στο νομό Λασιθίου οι μαθητές επισκέφτηκαν τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο και την Ιερά Μονή Τοπλού -που φημίζεται για το λάδι και το κρασί της. Επόμενος σταθμός ήταν το μεγάλο φοινικόδασος του Βάι, όπου οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν και διασκέδασαν στην πανέμορφη παραλία.

Μία από τις σημαντικότερες επισκέψεις της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν αυτή στο νησί της Σπιναλόγκα, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του νησιού.

Προηγούμενο άρθρο Η θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του Σ. Αντωνίου
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα