Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Γιάννενα για το ΣΔΕ Καρδίτσας


Το Σάββατο, 28-5-2016, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στα Γιάννενα και Μέτσοβο. Οι εκπαιδευόμενοι, συνοδευόμενοι από καθηγητές του σχολείου, επισκέφθηκαν αξιοθέατα και μουσεία της πόλης των ιστορικών πόλεων των Ιωαννίνων και του Μετσόβου.
Φθάσαμε στην πόλη των Ιωαννίνων στις 11:00 και επισκεφθήκαμε κατά σειρά τα εξής:
το Μουσείο Παύλου Βρέλλη. Πρώτη στάση ήταν το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη, όπου τα εκθέματα με τη φυσικότητα που τα διακρίνει μας εντυπωσίασαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων ώστε να βιώσουμε τα γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Τα εκθέματα αναφέρονται σε χώρους και ανθρώπους που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην Ελλάδα από την περίοδο των Αρχαιοελληνικών χρόνων έως και την πρόσφατη ιστορία από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Με το μουσείο Βρέλλη, ο καλλιτέχνης Παύλος Βρέλλης οραματίστηκε και πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής: να δώσει ψυχή στην Ελληνική Ιστορία. Με βασικό υλικό το κερί της μέλισσας έπλασε τις μορφές των Αγωνιστών του ’21, ιστορικά γεγονότα όπως η Σφαγή του Αλή Πασά, προσωπικότητες που πρόσφεραν στην Ελλάδα και στην Ελληνική Επανάσταση, όπως οι Δάσκαλοι του Γένους. Διακρίνουμε τα είκοσι (20) εκθέματα με θεματολογία από την επανάσταση του ’21 και άλλα δεκαεπτά (17) με θεματολογία από τον πόλεμο του ’40.
1. το σπήλαιο του Περάματος. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Πέραμα, όπου βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης Παμβώτιδας. Αποτελεί ένα σπήλαιο γεωλογικά συνδεδεμένο με την παρουσία και την εξέλιξη της λίμνης Παμβώτιδας, αλλά και επειδή είναι μία από τις λίγες θέσεις με ευρήματα της αρκούδας των σπηλαίων. Το τρενάκι σπηλαίου μας μετέφερε στην είσοδό του και εκεί περιμέναμε να ξεκινήσει η ξενάγηση. Πληροφορηθήκαμε για το πού και το πώς ανακαλύφθηκε και τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα σπήλαια. Το σπήλαιο του Περάματος έχει ιδιαίτερα πλούσιο διάκοσμο, γεγονός το οποίο από πολύ νωρίς είχε αναφέρει ο σπηλαιολόγος και γεωλόγος Ι. Πετρόχειλος. Το Σπήλαιο Περάματος χρονολογείται περίπου στα 3.000.000 χρόνια, ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια και είναι τμήμα κοίτης ποταμού, όταν τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας κάλυπταν όλο το λεκανοπέδιο της πόλης των Ιωαννίνων και ο λόφος Γκορίτσα ήταν μια νησίδα.
Το σπήλαιο του Περάματος αποτελεί μοναδικό φυσικό δημιούργημα, που αποδεικνύουν οι εκθαμβωτικοί σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Γεμάτοι περιέργεια για το τι θα δούμε στη συνέχεια παρατηρήσαμε όλους τους σχηματισμούς, μάθαμε τα ονόματά τους και με τη φαντασία τους δώσαμε ονόματα σε κάποιους που τράβηξαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Στην έξοδο του η θέα που αντικρίσαμε από ψηλά τους μας αποζημίωσε και αυτή με τη σειρά της για την κούραση που νιώθαμε μετά την περιήγηση στο σπήλαιο.
2. το κάστρο. Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά (1815). Στην κεντρική πύλη, οι Τούρκοι απαγχόνισαν το νεομάρτυρα Γεώργιο, πολιούχο των Ιωαννίνων. Στη θέση που καταλαμβάνει σήμερα το τζαμί, ήταν ο ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου που καταστράφηκε το 1611. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο. Επίσης το γνωστό Σουφαρί Σαράϊ, διώροφο κτίριο που ήταν το στρατόπεδο του Αλή πασά, όπου εκπαιδεύτηκαν και οι πρωταγωνιστές του ’21 (Οδ. Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Μ. Μπότσαρης, Αθ. Διάκος, κ.α.). Στο εσωτερικό φρούριο, Ιτς Καλέ, μαρτύρησε ο αρχηγός της κλεφτουριάς Κατσαντώνης, το 1807. Πλάι από το Φετιχιέ τζαμί, σώζεται η μαρμάρινη βάση του οικογενειακού τάφου του Αλή πασά. Είναι θαμμένο μόνο το ακέφαλο κορμί του και η γυναίκα του Εμινέ. Το κεφάλι του έχει ταφεί στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά του, που εκτελέστηκαν κατά διαταγή του σουλτάνου.
3. το νησί των Ιωαννίνων (ή νησί της Παμβώτιδας). Η εκδρομή δεν θα μπορούσε να τελειώσει με καλύτερο τρόπο από μια επίσκεψη απέναντι, στο νησάκι, με το καραβάκι. Είναι η πιο σημαντική λίμνη της Ηπείρου. Στους καλαμιώνες της υπάρχει εξαιρετικός υγροβιότοπος. Είναι γνωστό ως μοναστικό κέντρο του παρελθόντος και επίσης έχει μείνει στην Ιστορία ως το μέρος, όπου δολοφονήθηκε ο κραταιός Αλής Πασάς ο Τεπελενλής. Σήμερα στη Μονή, η οποία χτίστηκε το 17ο αι. κάναμε περιήγηση στα μοναστήρια του και βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια του. Θαυμάσαμε τα πετρόχτιστα σπιτάκια με τους καταπράσινους κήπους και απολαύσαμε τη μαγευτική θέα προς τη λίμνη. Εκεί, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές περπατήσαμε στα στενά του νησιού και επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Αλή Πασά, ακούγοντας τα γεγονότα που συνέβησαν και την ιστορία του πνιγμού της κυρά-Φροσύνης.
Στις 18:00 τελειώσαμε την περιήγηση και αναχωρήσαμε για το Μέτσοβο.
Το Μέτσοβο είναι ίσως ο γραφικότερος οικισμός της Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200μ. σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο, ακριβώς στο σημείο όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια. Είναι τόπος καταγωγής μερικών από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες, όπως ο Αβέρωφ, ο Τοσίτσας, ο Στουρνάρας κ.α. Διαθέτει ένα σημαντικό μουσείο Λαϊκής τέχνης, μία εξαίρετη πινακοθήκη καθώς και δύο βιβλιοθήκες. Έχει πλούσια ιστορία. Το Μέτσοβο απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 31 Οκτωβρίου του 1912 από δυνάμεις του τακτικού ελληνικού στρατού. Αποφασιστικής σημασίας γεγονός για τη σύγχρονη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Μετσόβου αποτελεί το Ίδρυμα Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα, που δημιουργήθηκε το 1948 από τον ίδιο τον ευεργέτη, με την παρακίνηση και ενθάρρυνση του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα. Τέλος, σημαντικοί ήταν και οι εθνικοί αγωνιστές Δημήτριος Ίπατρος, Αναστάσιος Μανάκης, Ιωάννης Γκαδέλος, Αποστόλης Χατζής, Δημήτριος Ζαμάνης κ.ά.
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις καθηγήτριες του σχολείου μας κα. Διαμαντή Γεωργία και Παπαμιχαήλ Ελένη (φιλόλογοι), οι οποίες έδιναν αναλυτικές πληροφορίες για οποιοδήποτε σημείο επισκεφθήκαμε. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία και ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι εκπαιδευτικές επισκέψεις κάθε σχολική χρονιά γίνονται χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή των μαθητών μας.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2016
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή στο 13ο πανελλήνιο πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Σωμάτων Ασφαλείας