Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας


Οι μαθητές της Β’ Τάξης του 5ουΓυμνασίου Καρδίτσας πραγματοποίησαν την Δευτέρα 30 Απριλίου τη δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», στο Δίστομο και στοβυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Καβάλλα Αφροδίτη (Θεολόγο), Αλεξίου Βασίλειο (φιλόλογο) και Καπούλα Ναυσικά (Μαθηματικό).

Η Β΄ τάξη επισκέφθηκε πρώτα το Μουσείο θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο, όπου ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο κ. Χρήστο Παπανικολάου στο χρονικό των τραγικών γεγονότων του Ιουνίου 1944.Στον πολύ προσεγμένο χώρο του Μουσείου, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία μέσα από προβολή ντοκιμαντέρ να δουν και να ακούσουν συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι επέζησαν της σφαγής.

Μετά από αυτή τη συγκινητική εμπειρίαη Β΄ τάξη επισκέφτηκε ένα «στολίδι» της Ορθοδοξίας με εκατοντάδες χρόνια Ιστορίας και σπανιότατο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό πλούτο: το μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Αφού έγινε ξενάγηση στους χώρους της Μονής, απολαύσαμε όλοι την υπέροχη θέα μέσα στην οργιαστική ανοιξιάτικη φύση που περιβάλλει το μοναστήρι. Το μοναστήρι του Οσίου Λουκάχτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα κοντά στην αρχαία Στείριδα,αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της μεσοβυζαντινής εποχής στον ελλαδικό χώρο. Στη διάρκεια των δέκα περίπου αιώνων από την ίδρυσή του, έπαιξε πρωταγωνιστικόρόλο στις ιστορικές περιπέτειες του τόπου, κερδίζοντας την εύνοια αυτοκρατόρων και αξιωματούχων στα βυζαντινά χρόνια. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας περιήλθε στην κατοχή τάγματος καθολικών μοναχών και γνώρισε την καταστρεπτική μανία και λεηλασία των κατακτητών, Καταλανών και Τούρκων. Στον αγώνα του 1821 αποτέλεσε το ορμητήριο αρματολών και κλεφτών.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον παραδοσιακό οικισμό της Αράχωβας που βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων και αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο. Η περιήγησή μας ολοκληρώθηκε στην περιοχή της Κρύας στην Λιβαδειά. Τρεχούμενα νερά του ποταμού Έρκυνα, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το τοπίο στην πανέμορφη αυτή περιοχή της πόλης.

Σύμμαχοί μας ο εξαιρετικός καιρός και η καλή μας διάθεση.Καθηγητές και μαθητές επιστρέψαμε στην Καρδίτσα ικανοποιημένοι από την επιλογή μας και πανέτοιμοι να μπούμε στην τελική ευθεία…λίγο πριν τις εξετάσεις!!!Να είμαστε όλοι γεροί και δυνατοί, να υλοποιούμε όμορφα πράγματα για το σχολείο μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενίσχυση των Δ. Καρδίτσας και Παλαμά για ζημιές από την κακοκαιρία
Επόμενο άρθρο Σε τουρνουά Αντισφαίρισης στη Λάρισα ο ΣΟΑΚ Φωκιανός