Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων στην Αθήνα


Την Παρασκευή, 22-2-2013, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στην Αθήνα.

Φθάσαμε στην Αθήνα στις 11:00 με πρώτη στάση στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και στο Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, κατόπιν επιθυμίας των ίδιων των συμμετεχόντων

μαθητών να γνωρίσουν τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Συναντήσαμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος μας ευχήθηκε δημιουργικό έργο και ιδιαίτερα την πρόοδο των μαθητών του ΣΔΕ Καρδίτσας. Στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας ανήκουν πολλοί ΡΟΜΑ και μετανάστες, καθώς το ΣΔΕ Καρδίτσας είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο. Επίσης γνωρίσαμε τους ανθρώπους του Τμήματος Αλφαβητισμού και της Ομάδας Έργου, οι οποίοι υποστηρίζουν εκπαιδευτικά και υλικά τα 54 ΣΔΕ της χώρας μας. Τους ευχαριστούμε όλους για την υποδοχή και τα καλά τους λόγια.

Στις 12:00 φθάσαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης. Οι εκπαιδευόμενοι, χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 26 ατόμων και συνοδευόμενοι από καθηγητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο.

 

Το Μουσείο Ακρόπολης, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Ένα μέρος των γλυπτών χάλκινων αντικειμένων και αγγείων, μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονταν. Τα ενεπίγραφα έργα (βάσεις αναθημάτων, τιμητικά ψηφίσματα, κατάλογοι των αναθημάτων της θεάς Αθηνάς, οικοδομικές επιγραφές του Ερεχθείου) μεταφέρθηκαν από το Επιγραφικό Μουσείο και τα νομίσματα (”θησαυροί”) από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Σημαντικό είναι το κενό στο Μουσείο Ακρόπολης των

 

πρωτότυπων γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά Μουσεία και Πανεπιστημιακές συλλογές (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο κ.α.).

Κατόπιν στις 13:30 οδεύσαμε προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Βρίσκεται στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης και δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας. Εκεί βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της, το ”χρυσό αιώνα” του Περικλή.

 

 

Ύστερα στις 14:30 κατηφορίσαμε προς το Μοναστηράκι για ξεκούραση και φαγητό. Οι εκπαιδευόμενοι σε παρέες γεύθηκαν παραδοσιακά φαγητά. Συγκεντρωθήκαμε ξανά στις 16:30 και αναχωρήσαμε με το λεωφορείο για το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Είναι εγκατεστημένο στους χώρους του Ευγενίδειου Ιδρύματος. Παρακολουθήσαμε την προβολή με τίτλο «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ», διάρκειας 45’. Στην παράσταση περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλιούτ, Σκάιλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), η προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για τη βελτίωση της ζωής στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο συνδυάζοντας όλες τις δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες που παρέχουν σήμερα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, αφηγείται την ιστορία της επιστήμης με τρόπο συναρπαστικό.

Στις 18:30 (μετά το τέλος της παράστασης) αναχωρήσαμε για επιστροφή σε Καρδίτσα-Σοφάδες.

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία και ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Συνοδοί ήταν ο διευθυντής του ΣΔΕ κ. Βασίλειος Σουφλάκος και η αποσπασμένη καθηγήτρια κα. Αθανασία Τραγούδα (Πληροφορικής).

 

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Σοφάδων προωθεί το χωρισμό Γραμματικού - Νέου Ικονίου σε δύο Τοπικές Κοινότητες
Επόμενο άρθρο Κ. Ντουρτούνης : «Ευτυχώς που δεν χρεοκοπήσαμε»