Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Ο Τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας και ειδικότερα οι μαθητές της Α’ τάξης, με τους συνοδούς καθηγητές Θάνου Μαρία, Κρανίτσα Απόστολο, Μανούκα Νικόλαο και Ρεντζελά Ευαγγελία στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών  επισκέψεων, πραγματοποίησε την Τρίτη  13 Φεβρουαρίου διδακτική επίσκεψη σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

 Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν :

Α. Τα θερμοκήπια-φυτώρια Παπαγεωργίου στην Καρδίτσα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια γεωργική επιχείρηση πρωτογενούς τομέα. Ενημερώθηκαν για το σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει το θερμοκήπιο όπως εξαερισμό, αυτόματο άνοιγμα παραθύρων, σύστημα θέρμανσης και σύστημα υδρονέφωσης που χρησιμοποιείται για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων. Υπεύθυνος της επιχείρησης, ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο που γίνεται η μεταφύτευση των σποροφύτων, τους ενημέρωσε για τα μείγματα σποράς που χρησιμοποιούνται (τύρφη, φυλλόχωμα), τα διάφορα είδη φυτών που παράγονται, το προσωπικό που απασχολείται στο θερμοκήπιο καθώς και για τον τρόπο διάθεσης των σποροφύτων και των γλαστρικών φυτών (ανθοκομικά, καλλωπιστικά, δενδροκομικά είδη).

Β. Το εργοστάσιο γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ στα Τρίκαλα. Ο υπεύθυνος Γεωπόνος του τμήματος παραγωγής ενημέρωσε τους μαθητές για τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο βιομηχανίας, κατά την παραλαβή  της πρώτης ύλης (γάλα) για τη διασφάλιση της ποιότητας, περιγράφοντας τη διαδικασία της παστερίωσης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία της αποκορύφωσης, κατά την οποία διαχωρίζεται το λίπος από το γάλα με φυγοκέντρηση στον κορυφολόγο και παράγεται γάλα πλήρες (3,5% λιπαρά) ή ελαφρύ (1,5% λιπαρά).  Παρακολούθησαν τη διαδικασία της συσκευασίας και ενημερώθηκαν για τα   προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο. Τους μαθητές εντυπωσίασαν οι διαδικασίες του τμήματος ποιοτικού ελέγχου που ανιχνεύει και αποσύρει από τη γραμμή παραγωγής, το γάλα που έχει αρμεχθεί από άρρωστα ζώα που παίρνουν αντιβιοτικά.

Οι συνοδοί καθηγητές και οι μαθητές ευχαριστούν θερμά και δια του τύπου τους υπεύθυνους και το προσωπικό των επιχειρήσεων  για την υποδοχή και την άρτια ενημέρωση.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Δ/ντή στον Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Ορόσημο η πρώτη χρήση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα!!