Ειδήσεις

Εκπαιδευτική περιβαλλοντική δράση για παιδιά Ρομά στο Δάσος Ανωγείου


Οι Ρομά χωρίς Σύνορα,  στα πλαίσια σχεδιασμού  περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων οικογενειών παιδιών Ρομά,οργάνωσαν μία εκπαιδευτική  περιβαλλοντική δράση  εξόρμησης στο δάσος και διερεύνησης της φύσης, που υλοποιούνται  αυτές τις ημέρες στους Τσιγγάνικους οικισμούς, κατά τους θερινούς και καλοκαιρινούς μήνες.

Στόχος της δράσης ήταν η γνωριμία Τσιγγανό-παίδων  με τη φύση, η εκπαίδευση μελών της Τσιγγάνικης κοινότητας για το σεβασμό του περιβάλλοντος και η ενημέρωση  τους για τη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Κατά την επίσκεψη  τους στο δάσος,  τα παιδιά ενημερώθηκαν  για τα είδη των λουλουδιών, των δέντρων και των ζώων. Επίσης τα παιδιά έμαθαν  τα στάδια ανάπτυξης   ενός φυτού και  το κύκλο ζωής ενός δέντρου. Ακόμη συμμετείχαν στη διαδικασία εκμάθησης και εκπαίδευσης για τα  βασικά στοιχεία  ζωής που χρειάζεται ένα φυτό. Επιπλέον τα παιδιά υιοθέτησαν μερικά λουλούδια, τα οποία θα φροντίζουν και θα ποτίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους γονείς τους. Ενώ παράλληλά  οργανώθηκαν περιβαλλοντικά παιχνίδια μάθησης, τα οποία   τους έδωσαν μεγάλη χαρά.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι Ρομά χωρίς σύνορα, δημιουργήσαν ειδικό αυτοτελές τμήμα σχεδιασμού περιβαλλοντικών δράσεων για μαθητές Ρομά. Φέτος τίθεται σε εφαρμογή  αυτός ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός οικολογικών δραστηριοτήτων.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, η διοίκηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε πολλούς αποδέχτες, καθότι, αυτή  η δράση,ας γίνει παράδειγμα μίμησης,σε  όλες τις Τσιγγάνικες οργανώσεις και σωματεία, προκειμένου να σχεδιαστούν παρόμοιες περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα για παιδιά Ρομά των Τσιγγάνικών οικισμών.

Προηγούμενο άρθρο Οργανώσεις Θεσσαλίας του Ν.Α.Ρ. και της νΚΑ: 3ήμερο Camping στα Άγραφα
Επόμενο άρθρο Ζωγραφική και πηλοπλαστική στο Νεοχώρι