Εμμονή με την “μεγάλη ιδέα” της εκτροπής του Αχελώου-Τελευταία στάση η Καρδίτσα για την Ηρώ Διώτη


Περίπου 2,5 μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η υποψήφια για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Καρδίτσα προκειμένου να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Συνδυασμού και τους άξονες που θα κινηθεί προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, μέσα από συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. «Δε θα κουραστούμε να λέμε ότι οι Περιφερειακές εκλογές είναι μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου, στην φτώχεια, στην υποτέλεια, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, στην ανεργία» τόνισε εξαρχής η κ. Διώτη και συνέχισε λέγοντας πως είναι μια μάχη ενάντια στον Καλλικράτη που φόρτωσε την αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, αποστερώντας την από πόρους, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία. «Στις εκλογές αυτές οι τοπικές κοινωνίες θα καταδικάσουν στην πράξη, με την ψήφο τους, όσους αιρετούς υπηρέτησαν πιστά όλα τα παραπάνω και σήμερα εμφανίζονται ως υπερκομματικοί ή ακομμάτιστοι, για να μην αναγκαστούν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους». Ειδικά για την Καρδίτσα η υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στάθηκε στην ανάγκη στήριξης του αγροκτηνοτροφικού τομέα και του τουρισμού, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη για να ανακοινωθεί το όνομα του αντιπεριφερειάρχη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Όχι» στο δίπολο Ανατολικής-Δυτικής Θεσσαλίας

Σε επιμέρους ζητήματα, όπως το δίπολο Ανατολικής – Δυτικής Θεσσαλίας, αναφέρθηκε η κ. Διώτη, λέγοντας: «Βασικός άξονας η μάχη απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου, η …ισορροπία της Θεσσαλίας με την «εξαφάνιση» του δίπολου Ανατολικής –Δυτικης Θεσσαλίας, με την δημιουργία ξεχωριστών πόλων ανάπτυξης, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε Θεσσαλικού Νομού. Πεποίθησή μας είναι ότι οι μέρες που ζούμε απαιτούν Περιφερειάρχες και Δημάρχους που θα συγκρουστούν με τις κατεστημένες αντιλήψεις και πολιτικές, θα θέσουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους τις κοινωνικές ανάγκες, θα εντοπίσουν, θα συζητήσουν με τους πολίτες και από κοινού θα αποφασίσουν για την ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Είναι θέμα δημοκρατίας και δεν είναι διαπραγματεύσιμο» κατέληξε.

«Εμμονή με την “μεγάλη ιδέα” της εκτροπής του Αχελώου

Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, ερωτήθη ακόμη μια φορά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα κομβικής σημασίας για τους Καρδιτσιώτες και όλους τους Θεσσαλούς, όπως και για τη Λίμνη Πλαστήρα. Αναλυτικά η απάντησή της: «Ως γνωστόν, οι καλλιέργειες της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας εν γένει, που είναι ως επί το πλείστον δυναμικές, χρειάζονται νερά, στα οποία η Περιφέρειά μας είναι πλούσια. Πλούσια κι εντούτοις τη ίδια στιγμή το Φύλλο πίνει μαύρη λάσπη για νερό, χρυσοπληρώνοντάς το, ενώ κυβικά επί κυβικών χάνονται καθημερινά. Η ολιγωρία και ενδεχομένως η ανικανότητα της κεντρικής διοίκησης, σε συνδυασμό με την εμμονή τοπικών θεσσαλικών αρχόντων τις τελευταίες δεκαετίες με την εκτροπή του Αχελώου, έχει αποστερήσει τη Θεσσαλία από το υδάτινο δυναμικό που της αναλογεί. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τρομολαγνικούς τίτλους σε τοπικά ΜΜΕ, πάντα σε συνέργεια με τους θιασώτες των έργων, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση για τη μη εκτροπή του ποταμού, συμπαρασύρει και “εκτρέπει”, σταματώντας την, την καλλιέργεια του βαμβακιού; Έχουμε πει εδώ και πολλά χρόνια, και συνεχίζουμε να επιμένουμε σε αυτό, ότι μοναδική λύση στο θέμα των υδάτων και της διαχείρισης του υδατικού ισοζυγίου, είναι η εφαρμογή της πάγιας θέσης μας: δημιουργία μικρών και μεσαίων φραγμάτων και ταμιευτήρων για τη συγκράτηση των νερών και εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα. Όμως, ειδικά για την ΠΕ Καρδίτσας, τα παραπάνω πρέπει να ιδωθούν και υπό το πρίσμα της παραμονής –υπό δημόσια διαχείριση και έλεγχο- του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Νικολάου Πλαστήρα, της ομώνυμης λίμνης. Ήμασταν οι πρώτοι που, από τις αρχές Μαρτίου του 2012, είχαμε φέρει το θέμα και στη Βουλή, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, σχετικά με τα σενάρια δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ», με ιδιωτικοποίηση ΥΗ/Σ, μεταξύ αυτών και αυτού της λίμνης Πλαστήρα. Κάποιοι αιρετοί τότε διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους, θέτοντας “κόκκινες γραμμές” και χαρακτηρίζοντας “ νοσηρούς εγκεφάλους” αυτούς που προωθούν τέτοιου είδους σκέψεις. Σήμερα, που οι σκέψεις αυτές, των νοσηρών κατά τ’ άλλα, εγκεφάλων, είναι στο παρά πέντε, να πάρουν σάρκα και οστά, μόνο εμείς συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε στην πώληση του ΥΗ/Σ Πλαστήρα –καθώς και όλων των υπολοίπων-, θεωρώντας μη διαπραγματεύσιμο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, τόσο το νερό όσο και την ενέργεια. Και μίας και θίξαμε το θέμα της λίμνης Πλαστήρα, επιτρέψτε μου δύο κουβέντες σχετικά με το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης. Ο ν. Καρδίτσας έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο, αυτό της λίμνης Πλαστήρα, που μπορεί να αναπτύξει, πάντα στο μοντέλο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Ο εναλλακτικός τουρισμός, στις διάφορες μορφές του, είναι ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα, και το οποίο, εκτός από τα λόγια, δεν έχει βρει ουσιαστική στήριξη μέχρι σήμερα».

«Η κοινωνία δεν έχει …χρώμα»

Η κ. Διώτη σχετικά με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της από την Καρδίτσα και γενικότερα, ανέφερε: «Τα προβλήματα και τα γνωρίζουμε και τα έχουμε ιεραρχήσει. Η Περιφέρεια παρότι δεν έχει ιδιαίτερους πόρους ούτε είναι κεντρική κυβέρνηση, έχει δυνατότητες να καλυτερεύσει τη ζωή των πολιτών και να επέμβει με δυναμικό τρόπο στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Οι λύσεις βέβαια θα δοθούν όχι με μαγικό ραβδί αλλά μέσα από διαβουλεύσεις και συνδιαμόρφωση με τους ίδιους τους πολίτες, που είναι οι πρώτοι και τελευταίοι αποδέκτες όσων γίνονται ή δε γίνονται στον τόπο τους. Δεν είναι καιροί να στηρίζουμε μνημονιακούς υποψηφίους, ούτε να αφήσουμε χώρο στις μισαλλόδοξες και αντικοινωνικές ιδεολογίες της ακροδεξιάς που παριστάνουν ότι είναι ενάντια στο σύστημα, ενώ ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να δώσουμε μια άλλη προοπτική στη Θεσσαλία και στους ανθρώπους της. Η δική μας απεύθυνση είναι στην κοινωνία που για μας δεν έχει χρώμα. Είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι. Είναι όλοι αυτοί που αγωνίζονται για να σταθούμε όρθιοι και να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας. Είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργάτες στα εργοστάσια, όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που μας θέλει φτωχούς, αναξιοπρεπείς και με σκυμμένο το κεφάλι. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να το αποτυπώσουμε και στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, παρά μόνο με τη δύναμη της κοινωνίας, να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Ταλιαδούρου με μαθητές του 2ου ΓΕΛ και 2ου Δημ. Σχολείου Καρδίτσας στη Βουλή
Επόμενο άρθρο Οχι σε εθελοντική κινητικότητα και αξιολόγηση - Λένε οι υπάλληλοι του Δήμου Καρδίτσας