Εμπορευματικές μεταφορές προϊόντων με φορτηγά ιδιωτικής χρήσης


 Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα τις εμπορευματικές μεταφορές προϊόντων με φορτηγά ιδιωτικής χρήσης.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Όπως είναι γνωστό, τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) που διατηρούν οι επιχειρήσεις για την μεταφορά των προϊόντων τους είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας, ανάλογα με τον ετήσιο τζίρο κάθε επιχείρησης, και αποτελούνται από τον τράκτορα (μηχανή) και το τμήμα φόρτωσης (καρότσα-τρέιλερ), τα οποία αποτελούν αδιαχώριστα κομμάτια του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται ένας τράκτορας να συνδεθεί με άλλη καρότσα από αυτή που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του φορτηγού, με αποτέλεσμα τόσο την απώλεια χρόνου από τις καθυστερήσεις για τις συνεχείς φορτοεκφορτώσεις, όσο και την αύξηση του κόστους μεταφοράς από άδεια δρομολόγια.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των περισσότερων επιχειρήσεων λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης, καταβάλλεται εκ μέρους τους κάθε προσπάθεια για ανεύρεση τρόπων μείωσης των λειτουργικών δαπανών και διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς τους αλλά και των θέσεων εργασίας που παρέχουν. Ως εκ τούτου, και κατόπιν πρότασης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) [συνημμ.], θα ήταν προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, να αρθεί η παραπάνω απαγόρευση που ισχύει για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης και να τους επιτραπεί η διαδικασία που περιγράφεται, όπως ακριβώς ισχύει και για τα φορτηγά δημοσίας χρήσης. Ο ΣΘΕΒ θεωρεί ότι η τροποποίηση αυτή συνάδει με την γενικότερη πολιτική του Υπουργείου σε ό,τι αφορά στις εμπορευματικές μεταφορές προϊόντων των επιχειρήσεων, και θα δώσει μια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να τροποποιήσετε την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να επιτραπεί η σύνδεση τράκτορα με άλλη καρότσα από εκείνη που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης;»

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε η κατασκευή του κόμβου της εισόδου του Μουζακίου από την Αργιθέα
Επόμενο άρθρο Πλημμύρισαν καλλιέργειες στη Λεύκη