Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού – Μέτρα στον Νομό Καρδίτσας


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες εκτροφών μηρυκαστικών για την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές μηρυκαστικών στην Πελοπόννησο (48 εστίες στην Λακωνία, 11 στην Αρκαδία, 7 στη Μεσσηνία και από μία στους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας).

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με το τσίμπημα κουνουπιού.

Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά αλλά κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα. Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν πυρετό μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα απώλεια βάρους και θάνατο. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όσα ζώα αναρρώσουν εμφανίζουν απώλεια τριχώματος, στειρότητα και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Οι οικονομικές απώλειες από την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή είναι πολύ μεγάλες.

Πρόληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλους νομούς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 150 χλμ από τις εστίες της νόσου.

Η ζώνη επιτήρησης στο Νομό μας περιλαμβάνει της παρακάτω τοπικές κοινότητες:

1)   Ρεντίνας

2)      Αηδονοχωρίου

3)      Λουτροπηγής

4)      Κτιμένης

5)      Βαθύλακκου

6)      Θραψιμίου

7)      Λεονταρίου

8)      Ασημοχωρίου

9)      Αχλαδιάς

10)  Μολόχας και

11)  Απιδιάς

Οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των ανωτέρω τοπικών κοινοτήτων απαγορεύεται να μετακινήσουν τα ζώα τους εκτός των ορίων της ζώνης επιτήρησης. Οι κάτοχοι αυτών των εκτροφών πρέπει να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο της Περιοχής τους για οδηγίες.

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240 και στα Κτηνιατρικά Κέντρα

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

 

Προηγούμενο άρθρο Να τηρηθεί η δέσμευση για τη μη ιδιωτικοποίηση της λίμνης και η θέσπιση του οικολογικού ορίου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας