Ειδήσεις

Εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος SOS Schools


Στο διάστημα 10-12 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος: ‘’SOS Schools: Inclusive Responsible Responsive Teachers – European Training Course for school teachers (and students) on emergency management and first aid through civic engagement’’ (Εκπαιδευτικοί με υπευθυνότητα, διάθεση ανταπόκρισης και πνεύμα συμπερίληψης- Ένα Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για εκπαιδευτικούς (και μαθητές/τριες) σχετικά με τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών και την παροχή πρώτων βοηθειών μέσω της ενεργούς πολιτειότητας).

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ201, στο οποίο συντονιστικός φορέας είναι η ΔΔΕ Καρδίτσας με εταίρους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές και την ανάπτυξη σχετικού λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα, στο εταιρικό σχήμα εκτός από τη ΔΔΕ Καρδίτσας, συμμετέχουν:

1) Voluntar yunit Plovdiv 112 – Bulgaria  Εθελοντική Μονάδα Φιλιππούπολης 112-Βουλγαρία

2)EcologyK MLtd. – Bulgaria

3)  EUFORA PC. – Greece

4) Istanbul Provincial Directorate of National Education – Turkey – Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κωνσταντινούπολης –Τουρκία

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 έτη και υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Καραγιάννη Γεωργία, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Καρδίτσας.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον μαθητικό πληθυσμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με τους κινδύνους που προκαλούνται λόγω των καταστροφών και των έκτακτων συνθηκών. Στοχεύει επίσης στο να ενημερώσει σχετικά με την πρόληψή τους και τα πιο σημαντικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν στις περιπτώσεις αυτές.Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, στις χώρες που είναι εταίροι του προγράμματος, θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί μια σειρά δομημένων μαθημάτων στο μαθητικό πληθυσμό  στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που θα οργανώνεται από τα σχολεία με τον τίτλο: ”SOS Schools”.

Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν:

  1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (μαθήματα κατάρτισης) και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, για παιδιά 6-18 ετών. Τα μαθήματα κατάρτισης θα περιλαμβάνουν:
  • Αναγνώριση καταστάσεων κινδύνου και έκτακτων συνθηκών
  • τρόπους ασφαλούς συμμετοχής των παιδιών σε δουλειές του σπιτιού που μπορεί να ενέχουν κινδύνους π.χ μαγείρεμα, φροντίδα  μικρότερων παιδιών κτλ.,
  • ενημέρωση για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας για το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεθόδους μαγειρέματος, τα ατυχήματα αυτοκινήτων / τρένων / λεωφορείων, σεισμούς, πλημμύρες.
  • Τρόπους μετατροπή μιας κατάστασης κινδύνου σε ασφαλή.
  • Προσδιορισμό πηγών κινδύνου και διάφορα είδη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.
  • Σχέδια δράσης, εκκένωσης και γρήγορης απομάκρυνσης.
  • Παροχή καλών πρακτικών σε περίπτωση ατυχημάτων.
  1. Μια εφαρμογή κινητών συσκευών σε συνδυασμό με έναν ηλεκτρονικό οδηγό για την εκπαίδευση σε άμεση δράση σε διάφορες καταστάσεις ανάγκης (συμπεριλαμβάνονται και βίντεο), καθώς και μια άσκηση αυτοαξιολόγησης γνώσης όσο αφορά στο επίπεδο ετοιμότητας
  2. Ένα ολοκληρωμένο λογισμικό το οποίο θα διευκολύνει την εκπαίδευση μέσω του υλικού που δημιουργήθηκε στο IO

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Νούσιο ο Πρόεδρος των Ρομά Χωρίς Σύνορα
Επόμενο άρθρο Σωτηρία Μπακαλάκου: Εκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα