Ειδήσεις

Ενημέρωση για την Εφαρμογή του Κανονισμού Ξυλείας της Ε.Ε 995/2010


Με την αριθμ. 134627/5835/263-12-2015 (Φ.Ε.Κ. 2872/τ.Β/29-12-2015) Κοινή Υπουργική Απόφαση περί «Καθορισμού αρμοδίων αρχών μέτρων και διαδικασιών για την εφαρμογή του ΚΑΝ.(ΕΕ) αριθμ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Οκτωβρίου 2010«για την θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντων ξυλείας στην αγορά κ.λ.π.» η Δ/νση Δασών Καρδίτσας, ορίστηκε ως            

 Αρμόδια Περιφερειακή  Αρχή  Κανονισμού Ξυλείας για την Π.Ε Καρδίτσας .

Με την προαναφερόμενη Κ.Υ.Α., υπάρχει υποχρέωση κατάρτισης του  Περιφερειακού Μητρώου Φορέων Εκμετάλλευσης και του Περιφερειακού Μητρώου Εμπόρων εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ήτοι μέχρι     28 – 06 – 2016.

Στην περίπτωση μη εγγραφής των υπόχρεων ( Φορέας Εκμετάλλευσης ή  Έμπορος ) στα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παρ. 2 εδαφ. (β) και (γ) του άρθρου 7 της προαναφερόμενης ΚΥΑ, μητρώα ή μη υποβολής της απαιτούμενης αίτησης εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους επτακοσίων ευρώ (€ 700),σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 9 της σχετικής ΚΥΑ.

Στο Περιφερειακό Μητρώο Εμπόρων εγγράφονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά, πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας που έχουν ήδη διατεθεί στην εσωτερική αγορά και που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 995/2010 και των, κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών, Κανονισμών της Επιτροπής που εκδίδονται για την εφαρμογή του Υπόχρεοι εγγραφής στο Περιφερειακό Μητρώο Φορέων Εκμετάλλευσης είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν στην αγορά ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας και που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 995/2010 και των, κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών, Κανονισμών της Επιτροπής που εκδίδονται για την εφαρμογή του.

Υπενθυμίζεται ότι ως Φορείς Εκμετάλλευσης της χώρας μας και της Ε.Ε. είναι όλοι εκείνοι οι φορείς που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά της Ε.Ε. για πρώτη φορά, και σε αυτή την κατηγορία δύναται να ανήκουν τα Δασαρχεία ή οι Δ/νσεις Δασών άνευ δασαρχείων της χώρας μας, που διαθέτουν τέτοια υλοτομημένη ξυλεία της περιφέρειας δικαιοδοσίας τους στην αγορά, οι ιδιώτες δασοκτήμονες , οι ιδιοκτήτες μη δημοσίων δασών (όπως ΟΤΑ, Μονές, κ.λ.π.).

Δυνατότητα ενημέρωσης από το ειδικό δικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. 

      www.ypeka.gr (ΔΑΣΗ / ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ–ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ/ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ FLEGT).

        Για περισσότερες πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος υπόχρεος να επικοινωνεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με την Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας στα τηλέφωνα   24410-80134  κ. Νταή Ιωάννη και  24410-80138   κα  Μητσάκη Σταυρούλα .                                                                                                                                    ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ Γ.Γ.Α.Δ.Θ.Σ.Ε 

                                                                                                                                       Η Δ/ντρια Δασών                                 Καρδίτσας                                                                       

                                                                                                                                                                                                                                                                              Παπαβάϊου  Χρυσή

                                                                                                                                                   Δασολόγος με Β΄ βαθμό

Προηγούμενο άρθρο Επανεγγραφές των νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Δεν ήταν αυταπάτη…ήταν απάτη