Ειδήσεις

Ενημερωτική εκδήλωση για την προσχολική αγωγή


Μια πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα: «Προσχολική αγωγή Ατομική – οικογενειακή υπόθεση; ή Κοινωνική ανάγκη;» οργανώθηκε από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου ν. Καρδίτσας και το Σύλλογο Γυναικών  Καρδίτσας  στο Παυσίλυπο  την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Οι νέοι γονείς που παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα και την συμβολή της προσχολικής αγωγής στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και σε ποιες συνθήκες παρέχεται αυτή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Καρδίτσας εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Βασίλης Κρανιάς και  Πόπη Μπούτα.

Η Αντιγόνη Μανοπούλου μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας ανοίγοντας την εκδήλωση σημείωσε: «Ως φορείς δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με το ζήτημα της προσχολικής αγωγής. Πολλές φορές βρεθήκαμε έξω από αλλά και μέσα σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία διεκδικώντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και φροντίδα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Έτσι για άλλη μια φορά θεωρήσαμε απαραίτητο, ορμώμενοι και από το ζήτημα του παιδικού σταθμού του ΟΑΕΔ που προέκυψε στην περιοχή μας, να ανοίξουμε ξανά το ζήτημα σε συνεργασία με το σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων, γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά τη λαϊκή οικογένεια και το εργατικό κίνημα συνολικότερα. Από κοινού παλεύουμε, όχι μόνο για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή συνολικά μιας πολιτικής που θα ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.»

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση από την Χαρά Κούτρα, μέλους του ΔΣ του σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων, που έκανε αναφορά στο ζήτημα της επίθεσης που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση  στην κοινωνική ασφάλιση τονίζοντας: «Η Ασφάλιση μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ατομική υπόθεση. Οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται σε «επενδυτές»-πελάτες, έρμαια του χρηματιστηριακού τζόγου («επιχειρηματικό ρίσκο» τον βαφτίζουν) των κόπων μιας ζωής. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος, απαλλάσσονται ακόμα περισσότερο από το «κόστος» της Ασφάλισης, αποσπώντας τελικά ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εισφορές των ασφαλισμένων μετατρέπονται σε μία τεράστια πηγή άντλησης κεφαλαίων που θα πηγαίνουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω των κάθε λογής «επενδυτικών» και χρηματοπιστωτικών προϊόντων.» Τέλος κάλεσε τα νέα ζευγάρια που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση του Σαββάτου 30 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Στη συνέχεια η Αργυρώ Χαλάτση μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, έκανε την παρουσίαση των θέσεων για την προσχολική αγωγή με τη χρήση διαφανειών της ΟΓΕ και ταυτόχρονη ανάλυση των στοιχείων για την κατάσταση που επικρατεί στην Καρδίτσα. Αναφέρθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στον παιδικό σταθμό του ΟΑΕΔ, οι λιγοστές θέσεις για βρέφη, η ανυπαρξία παιδικών σταθμών στα χωριά. Αναφέρθηκε ακόμα η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγχωνεύσει νηπιαγωγεία στην πόλη, δημιουργώντας πολυπληθή τμήματα. Οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού παιδαγωγικού και βοηθητικού  που κυριολεκτικά σαρώνει η ευελιξία (8μηνα, 11μηνα κ.λ.π.) ήταν ένα θέμα που απασχόλησε την συζήτηση που ακολούθησε και ήταν πολύ πλούσια. Τέλος παρουσιάστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο με κύριο αίτημα την μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στην προσχολική αγωγή και την δημιουργία  ενιαίου φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο λειτούργησε παιδότοπος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Σκρέκα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ για το Φράγμα Μεσοχώρας
Επόμενο άρθρο Παραιτήθηκε ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας