Ενημερωτική καμπάνια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Το Παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα πλαίσια των δράσεών του υλοποιεί τις επόμενες ημέρες καμπάνια ενημέρωσης για τον ιό HPV (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας). Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιάσει και εκτυπώσει ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τον ιό HPV.  Την παρουσίαση του φυλλαδίου έκανε χθες η Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, πρώην Αντινομάρχης Καρδίτσας, κ. Ερμιόνη Βασιλού, ενώ ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανίκας τόνισε ότι η Δ/νση Δ.Ε. δεν θα μπορούσε να μη συμμετάσχει σε μία δράση στα πλαίσια της αγωγής υγείας των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Βασιλού ανέφερε ότι η καμπάνια αυτή απευθύνεται στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το φυλλάδιο θα μοιραστεί σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας του Νομού μας. Το ενημερωτικό φυλλάδιο πέρα από τις σύντομες πληροφορίες όπως τι είναι ο ιός HPV και τι προκαλεί, πώς μεταδίδεται, πόσο συχνά έρχεται κάποιος σε επαφή κλπ, εξηγεί και δίνει το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός ανεπιφύλακτα είναι η σίγουρη κίνηση. «Προτείνουμε τον εμβολιασμό, γιατί η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Η λοίμωξη από τον HPV στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνη της χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Άλλες φορές όμως παραμένει στον οργανισμό, προκαλώντας σοβαρά νοσήματα. Ωστόσο ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό HPV μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια, μεταδίδοντας τον ιό στους συντρόφους του χωρίς να το γνωρίζει», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια 12-15 ετών αλλά και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες 16-26 ετών. «Πιστεύουμε ότι ενημέρωση και γνώση αποτελούν τα πιο σημαντικά όπλα για την πρόληψη προβλημάτων υγείας. Είμαστε πεπεισμένοι  ότι και με την βοήθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, την οποία και ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή της, η ενημερωτική καμπάνια θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», κατέληξε η κ. Βασιλού.

Μαθαίνω και προστατεύομαι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

  1. Τι είναι ο ιός HPV: Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Έχουν βρεθεί πάνω από εκατό στελέχη του ιού και ορισμένα από αυτά έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Άλλα στελέχη του ιού έχουν συσχετιστεί με τα κονδυλώματα. Ο ιός δεν είναι ορατός με το κοινό μικροσκόπιο, αλλά στην κυτταρολογική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί η επίδρασή του στα κύτταρα.
  2. Πως προκαλείται: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή HPV με τον οποίο θα έλθει σε επαφή περίπου το 80% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνήθως όμως η αρχική επαφή με τον ιό συμβαίνει σε νεαρές ηλικίες.
  3. Πως μεταδίδεται ο HPV: Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά και της απλής δερματικής επαφής της γενετήσιας περιοχής, χωρίς να απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη, επομένως το προφυλακτικό δεν προσφέρει πλήρη προστασία.
  4. Είναι συχνή η μόλυνση;: Έως και το 80% των γυναικών θα έρθει σε επαφή με τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης διαπιστώνονται στα κορίτσια 18-24 ετών. Δεν θα οδηγήσουν, όμως, όλες οι λοιμώξεις σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θα αντιμετωπίσει τις περισσότερες από αυτές. Κάποιες όμως, ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο.
  5. Τι συμπτώματα έχει κανείς;: Η μόλυνση με τον HPV είναι χωρίς συμπτώματα εκτός εάν είναι στελέχη που προκαλούν τα γνωστά κονδυλώματα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικός ο έλεγχος με τεστ Παπανικολάου που μπορεί να εντοπίζει προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις.
  6. Ποια είναι η σχέση του HPV με τον καρκίνο;: Μερικά στελέχη του HPV μπορεί να παραμείνουν στον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσουν προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις.
  7. Πως θα προφυλαχθεί κανείς από τον HPV;: Ο εμβολιασμός προετοιμάζει το ανοσοποιητικό βοηθώντας να προληφθεί η λοίμωξη με τους πιο συχνούς ογκογόνους τύπους του ιού. Έτσι ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια νέα λοίμωξη στο μέλλον με αυτούς τους τύπους, αν βέβαια προσβληθεί κανείς από αυτούς. Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει ένα σχήμα μιας αρχικής ένεσης και 2 επιπλέον ενέσεων μέσα σε έξι μήνες.
Προηγούμενο άρθρο Φώτης Αλεξάκος: Πρωτοφανής αλχημείες για τα υποτιθέμενα χρέη των Νομαρχιών
Επόμενο άρθρο Χρήστος Τέγος: Οι δήμοι έγιναν απολογητές της κυβερνητικής αδιαλλαξίας