Ενημερωτική συνάντηση- εκδήλωση για το κοινωνικό σχολείο


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (15/12/2014) στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας η ενημερωτική συνάντηση- εκδήλωση που οργάνωσε ο Υπεύθυνος Συντονισμού των δράσεων του κοινωνικού σχολείου, κ. Κοτοπούλης Θωμάς σε συνεργασία με τη Δ/ντρια Π.Ε. Καρδίτσας,κα Μητσιάδη Ευθυμία. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν όλοι οι Σχ. Σύμβουλοι (Προσχ. Αγωγής και Δημ. Εκπαίδευσης) της Περ. Ενότητας Καρδίτσας καθώς και οι Δ/ντές-ντριες πολυθέσιων δημοτικών σχολείων, οι Προϊστάμενοι-νες ολιγοθέσιων Δημοτικών και Νηπ/γείων της Π.Ε. Καρδίτσας.

Αρχικά η Διευθύντρια Π.Ε. κα Μητσιάδη Ευθυμία ανέπτυξε σε γενικές γραμμές τη φιλοσοφία του “Κοινωνικού Σχολείου”. Μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής:

Το «Κοινωνικό Σχολείο» είναι δέσμη δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται και διαδέχονται στο σύνολο του σχολικού προγράμματος, είναι συντονισμένες και όχι μεμονωμένες προσπάθειες και έχουν σκοπό να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, υγιείς και ενεργούς πολίτες, να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες των μαθητών και να προάγουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και όχι μόνον, διότι απευθύνονται σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.

Συμμετέχουν ταυτόχρονα μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινωνία, πολλοί φορείς από διαφορετικά υπουργεία. Η κύρια υλοποίησή του πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης και φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΟΚΑΝΑ κ.ά. όπως αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους. Επίσης Ολυμπιονίκες και αθλητές διαφόρων αθλημάτων μπορούν να επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων, παράλληλα με τα μαθήματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 14 διακριτούς θεματικούς άξονες παρέμβασης:

  1. Διατροφή / Ευ-Ζην

  2. Άθληση

  3. Ενημέρωση και πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες

  4. Διαδίκτυο

  5. Αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού

  6. Πρόληψη ατυχημάτων

  7. Αισθητική αγωγή

  8. Ολυμπισμός και Κοινωνία

  9. Σεξουαλική αγωγή

  10. Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα

  11. Ναρκωτικά

  12. Αλκοόλ

  13. Κάπνισμα

  14. Σχολικός Εκφοβισμός

Στα πλαίσια του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου» έχουν οριστεί συντονιστές ανά νομό για την κάθε βαθμίδα Εκπαίδευσης. Στην Π.Ε. Καρδίτσας έχει οριστεί συντονιστής ο Σχολικός Σύμβουλος της 1ης Εκπ. Περιφ. Δ.Ε. Καρδίτσας, κος Κοτοπούλης Θωμάς.

Στη συνέχεια ο κύριος εισηγητής και υπεύθυνος συντονιστής του προγράμματος του “Κοινωνικού Σχολείου” σχολικός Σύμβουλος της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ΔΕ Καρδίτσας παρουσίασε και ανέπτυξε τις αρχές, τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του πλαισίου του προγράμματος του Κοινωνικού Σχολείου.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτοπούλης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στους στόχους του Κοινωνικού Σχολείου που είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η προαγωγή της υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των μαθητών και της σχολικής κοινότητας. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από διάφορες δράσεις και με την ενεργό συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων να προσφέρει εκείνα ακριβώς τα εφόδια που είναι απαραίτητα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας για να εξελιχθούν σε υγιείς και ενεργοί πολίτες.

Επίσης, ο κ. Κοτοπούλης επεσήμανε ότι το Κοινωνικό Σχολείο δρα παράλληλα με τα μαθήματα, με την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη σωστή πληροφόρηση, στην προσφορά εμπειριών, στην παροχή γνώσεων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Τέλος, παρουσίασε – προς χρήση και αξιοποίηση από τις σχολικές μονάδες της Δ/νσης ΠΕ Καρδίτσας – ειδικά διαμορφωμένη φόρμα καταγραφής προγραμματισμού και υλοποίησης των δράσεων που σχετίζονται με τους 14 διακριτούς θεματικούς άξονες του Κοινωνικού Σχολείου.

Με τον τρόπο αυτό θα συντονιστεί καλύτερα η διαδικασία προγραμματισμού και υλοποίησης των δράσεων, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες επαναλήψεις και επικαλύψεις, θα προκύψουν παραγωγικές συνεργασίες και, εντέλει, θα επωφεληθεί περισσότερο η σχολική κοινότητα.

Προηγούμενο άρθρο Κίνηση Πολιτών Καρδίτσας: «Μπλόκο» σε πλειστηριασμούς
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικος καφές από τον Σύλλογο Γυναικών Παλαμά