Εξωτερική ωτίτις – ωτίτιδα του κολυμβητή – Γράφει η Αγγ. Παπαδάκη, ΩΡΛ-Χειρουργός Κεφαλής/Τραχήλου


Εξωτερική ωτίτις ονομάζεται η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου,δηλαδή του εξωτερικού καναλιού του αυτιού που οδηγεί στο τύμπανο.Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι περιορισμένη σε ένα σημείο (δοθιήνας) ή διάχυτη.

Είναι ιδιαίτερα συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της υγρασίας. Λέγεται και ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί το παθαίνουν συχνά οι κολυμβητές και τα παιδια που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Η υγρασία που δημιουργείται στον έξω ακουστικό πόρο είναι ένας πολύ καλός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβίων ή μυκήτων .

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδος είναι η αλλεργία ,ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και ο καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτα.

Τα συνηθέστερα βακτήρια που την προκαλούν είναι η ψευδομονάδα , ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο πρωτέας και διάφορα είδη στρεπτόκοκκου.Συχνά επίσης προκαλείται απο μύκητες και τότε λέγεται ωτομύκωση.

Πώς εμφανίζεται μια εξωτερική ωτίτιδα

Στην αρχή, θα παρουσιαστεί κνησμός (φαγούρα) κι ένα αίσθημα βάρους στο αυτί. Μετά, θα ακολουθήσει πόνος που συνεχώς μεγαλώνει και πολλές φορές γίνεται ανυπόφορος .Ο πονος επιδεινώνεται με την έλξη του πτερυγίου του αυτιού και τη μάσηση . Εν συνεχεία εμφανίζεται ωτόρροια (πυώδης έκκριση από το αυτί). Σιγά σιγά, ο έξω ακουστικός πόρος αποφράσσεται τελείως και ο ασθενής δεν ακούει (βαρηκοία αγωγιμότητας).Μπορεί επίσης να υπάρξει σύστοιχη προσβολή των οπισθοωτιαίων και των τραχηλικών λεμφαδένων ή /και πυρετός .

Διάγνωση- Θεραπεία

Η διάγνωση της εξωτερικής Ωτίτιδος γίνεται με την ωτοσκόπηση απο τον Ωτορινολαρυγγολόγο ,ο οποίος αφού καθαρίσει τον έξω ακουστικό πόρο θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή (συνήθως σταγόνες για τα αυτιά που περιέχουν αντιβιοτικό και κορτιζόνη και παυσιπονα). Εάν υπάρχει μεγάλη απόφραξη στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί ο γιατρός να τοποθετήσει ειδική γάζα εμποτισμένη με φάρμακα για πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συστήσει και αντιβιοτικά από το στόμα. Είναι απαραίτητο να αποφύγει ο ασθενής το βρέξιμο των αυτιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις εξωτερικές ωτίτιδες;

  • Να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων(π.χ μπατονέτες) για τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου

  • Στα ευαίσθητα άτομα συνιστάται να φροντίζουν να μην εισέλθει νερό ή σαπούνι στον έξω ακουστικό πόρο.Αυτό μπορεί να γίνει αποφράσσοντάς τον με βαμβάκι εμποτισμένο σε βαζελίνη κάθε φορά που λούζουμε το κεφάλι μας.

  • Εφόσον γνωρίζει κανείς οτι δεν έχει διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης και μόνο σε υγιή αυτιά, χωρίς ωτιτιδα ,χωρίς σωληνάκια σαν προληπτικό μέτρο μπορεί να ενσταλάσσει 2-3 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα μετά την κολύμβηση . Το οινόπνευμα βοηθάει να απορροφηθεί το νερό, ξηραίνει το αυτί και σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους μύκητες, που προκαλούν την εξωτερική ωτίτιδα.

 

  • Να αποφεύγει κανείς την κολύμβηση σε μολυσμένες θάλασσες η πισίνες

 

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της εξωτερικης ωτιτιδας είναι σπάνιες. Πρόκειται για αποστήματα και επεκτάσεις της φλεγμονής σε γειτονικούς ιστούς και αφορούν κυρίως ασθενείς που παραμελούν την αγωγή τους ή δεν κάνουν καθόλου θεραπεία, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένους ή άτομα με ανοσοκαταστολή.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν 6 άτομα στο Μουζάκι για κλοπές και κατοχή ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας σε συλλαλητήριο