Ειδήσεις

Εξόρμηση του ΕΟΣΚ στον Κόζιακα και αναστολή των επόμενων δράσεων


Το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου ομάδα μελών του ΕΟΣ Καρδίτσας και φίλοι του συλλόγου πραγματοποίησαν μια διήμερη κυκλική «διάσχιση» του όρους Κόζιακα. Ο Κόζιακας ή αλλιως Κερκέτιο όρος είναι τμήμα της Νότιας Πίνδου και είναι ένας χαρακτηριστικό ορεινό τείχος που δεσπόζει πάνω από τον κάμπο των Τρικάλων. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Αστραπή ή Χατζηπέτρος με υψόμετρο 1901μ.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια κυκλική διαδρομή που αποτελούσε μια παραλλαγή του πολύ γνωστού ορεινού αγώνα Koziakas Mountain Race. Αυτή η διαδρομή είναι από τις αγαπημένες της παρέας και προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν βλέπεις μόνος την γνωστή δυτική πλευρά του βουνού προς το Περτούλι αλλά και την άγνωστη ανατολική πλευρά του βουνού προς την μεριά των Τρικάλων.

Η αναχώρηση έγινε από Ελάτη Τρικάλων και την θέση «Κανάβια» σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το μονοπάτι περνά την Αγία Τριάδα και κινείται ανηφορικά βόρεια, τμηματικά σε υφιστάμενο χωματόδρομο μέχρι τον φράχτη που σηματοδοτεί το όριο του Πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου. Εκεί ακολουθήσαμε την δεξιά διακλάδωση που οδηγεί μέσω του πιο σύντομου αλλά πολύ πιο ανηφορικού μονοπατιού στο διάσελο της Ορνοφωλιάς. Από εκεί κατηφορίσαμε λίγο και βρεθήκαμε στο Καταφύγιο Κόζιακα στην θέση «Μπακόλα» όπου μας περίμενε ο διαχειριστής του καταφυγίου ο Περικλής με την γυναίκα του την Κατερίνα.

Αφού απολαύσαμε την ωραία φιλοξενία του καταφυγίου, αναχωρήσαμε την επόμενη μέρα για το δεύτερο τμήμα της διαδρομής και την επιστροφή μας. Λόγω του πολύ δυνατού αέρα τραβερσάραμε λίγο χαμηλότερα την κορυφή και αρχίσαμε να κατηφορίζουμε προς το πασίγνωστο «Τρύπιο Λιθάρι» ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο του βουνού, μια τρύπα στο βράχινο όγκο, που οδηγεί μέσω ενός κατηφορικού μονοπατιού στο χωριό Κόρη και αποτελεί ένα από τα λίγα περάσματα του βουνού προς τα ανατολικά.

Αφού θαυμάσαμε το τοπίο και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες αφήσαμε το Τρύπιο Λιθάρι και με νότια πλέον διεύθυνση κατευθυνθήκαμε στις κρυμμένες κοιλάδες της Ανατολικής πλευράς του Κόζιακα, τις «Χούνες», ένα άγριο τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.

Αφού βγήκαμε από τις κοιλάδες και ακολουθώντας τμηματικά έναν δασικό δρόμο βρεθήκαμε στην θέση «Κώστα» πάνω από την Ελάτη που είναι η διασταύρωση για την πασίγνωστη Σπηλιά του Μπέη.

Εμείς συνεχίσαμε προς την Ελάτη και στην συνέχεια μέσω του πολύ απότομου κατηφορικού μονοπατιού της Τσουκνιδούλας βρεθήκαμε στον χωματόδρομο που οδηγούσε με βόρεια διεύθυνση προς την Αγία Τριάδα πάνω από τα Κανάβια όπου και επιστρέψαμε στο αρχικό σημείο εκκίνησης και στα αυτοκίνητα μας.

Η συνολική μας διαδρομή ήταν σχεδόν 21 χιλιόμετρα με 1500 μέτρα θετικής υψομετρικής ανάβασης.

Ανακοινώνουμε στα μέλη και τους φίλους μας, ότι το ΔΣ του Συλλόγου, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τις προγραμματισμένες εξορμήσεις και εκδηλώσεις μέχρι τέλος Μαρτίου, ώστε να διαφυλαχτεί η υγεία των συμμετεχόντων.

Η απόφαση αυτή μπορεί να επεκταθεί για πρόσθετο χρονικό διάστημα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο ΕΟΣΚ συνεχίζει τις εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και συντήρησης των μονοπατιών των Αγράφων, με μικρές ομάδες εθελοντών. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σ αυτές τις δράσεις στον Έφορο μονοπατιών του συλλόγου Αποστόλη Παντελή στο τηλέφωνο 6974110853.

Για τις επόμενες εξορμήσεις και εκδηλώσεις και οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, παρακαλούμε να ενημερώνεστε από σελίδα μας στο facebook και από το www.eoskarditsas.gr.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

 

Προηγούμενο άρθρο Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας: Τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά
Επόμενο άρθρο Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ και τα παιχνίδια εντυπώσεων για τα έργα Αχελώου