Επίκληση στη λογική: Να μη μεταφερθεί το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας στο Καρπενήσι !!!!!


Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη φημολογία περί μετακίνησης του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας στο Καρπενήσι, στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά». Η υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες και «εύθραυστες» ισορροπίες, ενώ φαίνεται να παρακάμπτει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, που ικανοποιούνται πλήρως ακολουθώντας την κοινή λογική αλλά και τα έως τώρα λεγόμενα των αρμόδιων του Υπουργείου Παιδείας και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ας σημειωθεί ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης αποτελεί καίριο πλήγμα για την επιστήμη της Δασοπονίας στην Ελλάδα, για την πόλη της Καρδίτσας και το ΤΕΙ Λάρισας. Παρακάτω παρατίθεται σε Πίνακα και επεξηγηματικά η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας βάσει των 10 σημαντικότερων ακαδημαϊκών και άλλων κριτηρίων.

 

Α/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΟ

ΤΜΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Παρατηρήσεις σχετικές με το ΤΜΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

1

Ακαδημαϊκές συνέργειες σε επίπεδο ιδρύματος

  • Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου στο Παράρτημα Καρδίτσας
  • Τμήματα τομέα πρωτογενούς παραγωγής Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Μηχανικής Βιοσυστημάτων στην έδρα του ΤΕΙ Λάρισας στη Λάρισα
  • Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα

2

Περιφερειακή ανάπτυξη

Ένταξη σε ίδρυμα (ΤΕΙ Λάρισας) άμεσα σχετιζόμενο με τον πρωτογενή τομέα (αγροτικός και δασική παραγωγή)

3

Ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

Πρώην οικοτροφείο παραχωρημένο από τη Μητρόπολη Οικόπεδο 30 στρεμμάτων

4

Υποδομές εκπαίδευσης

  • Κεντρικό διώροφο κτίριο επιφάνειας 4306 τ.μ. με 2 αμφιθέατρα, 16 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, 28 γραφεία, λοιπές εγκαταστάσεις και άλλους βοηθητικούς χώρους
  • Περιφερειακές μονάδες εκπαίδευσης και έρευνας (θερμοκήπιο, μετεωρολογικός σταθμός)

5

Φοιτητική μέριμνα

Γραφείο διασύνδεσης, φοιτητική λέσχη, 2 φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 κλινών

6

Έρευνα και αριστεία

7

Ένταξη του Τμήματος στο Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας (ΣΔΠ) της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά ISO

Ξεκίνησε η διαδικασία της πρώτης πιστοποίησης

κατά ISO

Σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Λάρισας

8

Διοικητικές υπηρεσίες

Γραμματέας (με μεταπτυχιακό τίτλο)

9

Αρχαιότητα – Ιστορία

Το Τμήμα της Καρδίτσας είναι το αρχαιότερο με ιστορία 27 ετών

10

Γεωγραφική θέση

Δυσχερής οδική πρόσβαση, όχι σιδηροδρομική

  • Κέντρο της Ελλάδας
  • Εύκολη και ασφαλή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση και σύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα
  • Πλησίον σε πολύτιμα και παραγωγικά οικοσυστήματα της χώρας

 

  1. Ακαδημαϊκές συνέργειες σε επίπεδο ιδρύματος

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας αναπτύσσει συνέργειες με Τμήματα ΑΕΙ που εδρεύουν στην Καρδίτσα (Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας και Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας) όπως και με Τμήματα του πρωτογενούς τομέα που εδρεύουν στη Λάρισα (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας). Σύμφωνα με καθιερωμένες πρακτικές παγκοσμίως τα δασοπονικά Τμήματα βρίσκονται μαζί με γεωπονικά καθώς και με Τμήματα που ασχολούνται με την αξιοποίηση του ξύλου και άλλων προϊόντων του δάσους. Στην περίπτωση του Παραρτήματος Καρδίτσας, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος αποτέλεσε το μητρικό Τμήμα το οποίο «γέννησε» το 1999 το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και το στήριξε στην μετέπειτα ανάπτυξή του.

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου δεν έχει άλλο ομοειδές Τμήμα ΑΕΙ είτε στο ΤΕΙ Λαμίας είτε στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Τυχόν μεταφορά στο Καρπενήσι θα σημάνει «ακαδημαϊκή εξορία» για το Τμήμα Δασοπονίας και θα οδηγήσει σταδιακά στην απομόνωση και απαξίωσή του. Επιστήμη σημαίνει κυρίως ανταλλαγή απόψεων και αλληλεπίδραση που σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρεται σε μια ακαδημαϊκή κοινότητα με έδρα το Καρπενήσι.

 

  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας ανήκει σε ίδρυμα (ΤΕΙ Λάρισας) με ακαδημαϊκό χαρακτήρα άμεσα στραμμένο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας στη Λάρισα με 3 σχετικά Τμήματα: Φυτική Παραγωγή, Ζωική Παραγωγή, Μηχανική Βιοσυστημάτων (αγροτικός τομέας), και Παράρτημα Καρδίτσας με 2 σχετικά Τμήματα: Δασοπονία (δάση, φυσικό περιβάλλον), Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου (αξιοποίηση δασικών προϊόντων).

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου υποστηρίζει μεν την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όμως υπάγεται σε ίδρυμα (ΤΕΙ Λαμίας) με ακαδημαϊκό χαρακτήρα που δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα (Σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών και Επαγγελμάτων Υγείας  & Πρόνοιας) και συνεπώς δε μπορεί να υπηρετήσει επαρκώς το ρόλο του.

 

  1. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις εδραζόμενες σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων.

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου δεν έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και φιλοξενείται στην πρώην Μαθητική Εστία και Οικοτροφείο παραχωρημένο από τη Μητρόπολη Καρπενησίου.

 

  1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας έχει επαρκέστατες και σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης (κεντρικό διώροφο κτίριο επιφάνειας 4.306 τ.μ. με 2 αμφιθέατρα, 16 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια (σημαντικότατος και εξειδικευμένος εξοπλισμός που απλά δεν μεταφέρεται!!), 28 γραφεία, work station με 25 υπολογιστές, λοιπές εγκαταστάσεις και άλλους βοηθητικούς χώρους και περιφερειακές μονάδες εκπαίδευσης και έρευνας (θερμοκήπιο, μετεωρολογικός σταθμός). Επιπλέον το Τμήμα έχει προοπτικές συνέργιας με το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για φιλοξενία των φοιτητών του στις εγκαταστάσεις του γειτονικού Περτουλίου Τρικάλων για σκοπούς εκπαίδευσης. Είναι το μοναδικό Τμήμα Δασοπονίας που δέχεται και μπορεί να φιλοξενήσει τα άλλα δύο Τμήματα Δασοπονίας (Καρπενησίου, Δράμας) διασφαλίζοντας την άρτια ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου έχει ελλιπέστατες υποδομές εκπαίδευσης (ο σχεδιασμός του κτιρίου δεν προοριζόταν για τη στέγαση Τμήματος ΑΕΙ!).

 

  1. ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας έχει επαρκέστατες και σύγχρονες υποδομές φοιτητικής μέριμνας: 2 φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 κλινών, φοιτητική λέσχη, Γραφείο Διασύνδεσης.

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου έχει ελλιπέστατες υποδομές φοιτητικής μέριμνας (χωρίς φοιτητική εστία και Γραφείο Διασύνδεσης).

 

  1. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας εκπονεί αυτή τη στιγμή δύο σημαντικότατα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα που υπάγονται στο Seventh Framework Programme (FP7), ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Αρχιμήδης», συνεργασίες στα ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE+ και ΕΣΠΑ «Θαλής» καθώς και πολλά προγράμματα συνεργασίας με επιχειρήσεις. Η συμμετοχή στα σημαντικά αυτά προγράμματα εκτός από την ικανότητα του προσωπικού οφείλεται και στις σημαντικότατες υποδομές του  Τμήματος. Τα μέλη ΕΠ του Τμήματος  εμφανίζουν συστηματικά μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων κάθε χρόνο και διδασκαλία σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε ΑΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού. Το Τμήμα ήταν από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν (Μάιος του 2010) από Επιτροπή Εξωτερικών Αξιολογητών της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.) στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η έκθεση της Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος εκθειάζει τα επιτεύγματα του Τμήματος και βρίσκεται αναρτημένη στις ιστοσελίδες του Τμήματος (www.forestry.gr ) και της Α.ΔΙ.Π. (www.adip.gr).

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου υπολείπεται σαφώς και αυτό προκύπτει και από την αντίστοιχη έκθεση της Α.ΔΙ.Π.

 

  1. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας (ΣΔΠ) της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την πιστοποίηση κατά ISO που εκπονείται από τη Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας του ΤΕΙ Λάρισας.

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου δεν έχει ενταχθεί σε τέτοια διαδικασία.

 

  1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας εξυπηρετεί τις διοικητικές του ανάγκες από στελεχωμένη Γραμματεία.

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου δεν έχει προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης.

 

  1. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας είναι το παλαιότερο Τμήμα Δασοπονίας στην Ελλάδα, με 27 χρόνια λειτουργίας ως Τμήμα που άγει την καταγωγή του από τη Δασική Σχολή της Αγιάς Λάρισας (1915, επαναλειτουργία 1952-1976). Το Τμήμα διαφυλάττει το αρχείο της Δ.Σ. Αγιάς (Β΄ φάση λειτουργίας).

 

  1. ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας με εύκολη και ασφαλή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση και σύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ βρίσκεται κοντά σε ποικιλία πολύτιμων και παραγωγικών οικοσυστημάτων της χώρας (ορεινοί δασωμένοι όγκοι Πίνδου-Αγράφων, Ολύμπου, Κισσάβου, Πηλίου), όσο και σε λιμναία (λίμνη Πλαστήρα) και ποτάμια (Πηνειός) οικοσυστήματα.

Το Τμήμα Δασοπονίας του Καρπενησίου έχει περιορισμένη και δυσχερή πρόσβαση (δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ αρκετές ημέρες κάθε έτος γίνεται δύσκολη και ανασφαλής η προσέγγιση δια του οδικού δικτύου). Το επιχείρημα ότι το Τμήμα Καρπενησίου βρίσκεται μέσα στο δάσος στερείται ακαδημαϊκής σοβαρότητας.

 

Ας σημειωθεί ότι το επιχείρημα ότι στη Δασοπονία Καρδίτσας εισάγεται μικρός αριθμός φοιτητών είναι επίπλαστο, καθόσον όπως όλοι γνωρίζουμε ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται ρυθμίζεται από το Υπουργείο της Παιδείας. Αντιθέτως, η ζήτηση είναι μεγάλη, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα ποσοστά εγγραφής και παρακολούθησης στο Τμήμα κατά τα τελευταία Ακαδημαϊκά Έτη 2010-2011, 2012-2013. (Κατά το ΑΕ 2011-2012 το Υπουργείο της Παιδείας εντελώς άδικα απέκλεισε το Τμήμα από το Μηχανογραφικό, λάθος που αναγνώρισε και επανόρθωσε το επόμενο ΑΕ).

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ Καρδίτσας, συντεταγμένοι οι καθηγητές και οι φοιτητές του Τμήματος, κάνουμε έκκληση στους τοπικούς φορείς, στους πολιτικούς και την κοινωνία να συστρατευτούν με το Τμήμα ώστε να μην υλοποιηθεί μία απόφαση που θα αποτελεί τιμωρία για ένα Τμήμα πρότυπο για την Ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα όσο και για το δασοπονικό κλάδο γενικότερα. Ζητάμε επίκληση στη λογική: Να μη μεταφερθεί το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας στο Καρπενήσι!!!!! Το Τμήμα Δασοπονίας στην Καρδίτσα θα πρέπει να λειτουργήσει ως έχει σε κοινή Σχολή με ομοειδή Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας (Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ή/και Γεωπονικά Τμήματα Λάρισας).

 

Οι Καθηγητές και οι φοιτητές

του Τμήματος Δασοπονίας Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο “Γενική Συνέλευση Μελών αστικής εταιρείας”
Επόμενο άρθρο Δεν θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή των απορριμμάτων