Ειδήσεις

Επαναπατρισμός 2 ακόμη Ιερών Εικόνων στην Ιερά Μονή Πετρίλου


Με αισθήματα συγκίνησης και χαράς, φέρεται εις γνώσιν των ευλαβών προσκυνητών της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ότι ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες σχετικά με τον επαναπατρισμό και την επαναφορά δύο ακόμη Ιερών Εικόνων, του ένθρονου Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως και της Υπεραγίας Θεοτόκου, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και είχαν κλαπεί το 2006 μαζί με άλλες 6 εικόνες.

Οι Ιερές εικόνες επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, στις 28 Απριλίου 2016. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ελληνικών διπλωματικών αρχών, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές παρέδωσαν τις εικόνες στο Γενικό Προξενείο του Μονάχου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για την οριστική απόδοσή τους, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2012 η τότε Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αρμόδια τότε Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για θέματα αρχαιοκαπηλίας, πληροφορήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου, ότι σε οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία (Hargesheimer & Günther, έδρα Düsseldorf) διατίθεντο προς πώληση μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση, έλεγχος του τηρούμενου ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου και συνεργασία με τις συναρμόδιες περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων (πρώην 8η και 19ηΕφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Ιωάννινα και Τρίκαλα αντίστοιχα) με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση δεκαοκτώ (18) κλαπέντων μεταβυζαντινών κειμηλίων από ναούς της Ηπείρου κυρίως, αλλά και της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων είχε ήδη πωληθεί σε ιδιώτες στην Ολλανδία και τη Ρωσία.

Κατόπιν έγκλησης που κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο του ελληνικού δημοσίου κατά της προμηθεύτριας εταιρείας στο Μόναχο το 2013, οι εικόνες παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές και στη συνέχεια στην αρμόδια Εισαγγελία.

Τις Ιερές Εικόνες, θα υποδεχτεί επισήμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6.00 το απόγευμα, στην είσοδο της Ιεράς Μονής, όπου θα τις μεταφέρουν οι υπεύθυνοι του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων Καρδίτσας.

Θα ακολουθήσει στο Καθολικό της Μονής, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μας.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 π.μ. θα τελεστούν, η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος τους Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Το Εσπέρας και ώρα 5.00, θα ψαλεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο τηλ.2445770420 ή μεemail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: impetrilou@yahoo.gr

 

Εκ της Ιεράς Μονής

 

Προηγούμενο άρθρο Bazaar από Το Χαμόγελο του Παιδιού στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο και το ύψωμα 731