Ειδήσεις

Επαφές Κωτσού με Σταϊκούρα και Θεοδωρικάκο για το χρέος Γελάνθης και Λαζαρίνας


Σειρά επαφών με Υπουργούς είχε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για το θέμα του χρέους Γελάνθης και Λαζαρίνας που απασχολεί το Δήμο Μουζακίου από την εποχή της λειτουργίας των κοινοτήτων (1985).

Ο Βουλευτής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό κ. Θ.Λιβάνιο,  τον Υπουργό Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θ.Σκυλακάκη.

Ο κ. Κωτσός γνωστοποίησε το ιστορικό των δανείων, όπως επίσης και την πρωτόδικη απόφαση Δικαστηρίου με την οποία έκανεαποδεκτή την ανακοπή του Δήμου Μουζακίου και ακύρωσε όλες τις προσβαλλόμενες ταμειακές βεβαιώσεις με τους αντίστοιχους χρηματικούς καταλόγους για λόγους που αναφέρονται στην απόφαση.

Επειδή όμως κατά της εν λόγω Δικαστικής απόφασης το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε  έφεση ενώπιον του Εφετείου Λάρισας – η οποία συζητήθηκε στις 9-10-2019 και αναμένεται έκδοση νέας απόφασης που μπορεί να είναι σε βάρος του ΔήμουΜουζακίου – ο κ. Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών να ληφθεί μέριμνα στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων ώστε να ενταχθούν σε αυτήκαι οι οφειλές των Δήμων προς το Δημόσιο.

Αυτό διότι στις προηγούμενες ρυθμίσεις δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόβλεψη, γεγονός που δεν επέτρεπε στο Δήμο Μουζακίου να εντάξει εκεί την εξόφληση του φερόμενου ως χρέους (καθώς ο Δήμος δεν το αναγνώρισε ποτέ ως πραγματικό).

Από την πλευρά τους, τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, όσο και ο Υφυπουργός κ. Λιβάνιος είπαν στον κ. Κωτσό πως το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων έχει λήξει. Ωστόσο εξήγησαν πως ο Δήμος Μουζακίου έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση που ισχύει για χρέη των ΟΤΑ προς το Δημόσιο, η οποία προβλέπει την καταβολή του 5% των ΚΑΠ για την εξόφλησή τους.

Πάντως, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός δέχθηκαν το δίκαιο του αιτήματος να βρεθεί τρόπος απαλλαγής του Δήμου Μουζακίου από το εν λόγω χρέος αλλά επισήμαναν οτι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακολούθησε συνάντηση του Βουλευτή, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στον οποίο έθεσε το όλο ζήτημα. Ο Υπουργός αντιλήφθηκε αμέσως το μεγάλο βάρος που πιθανότατα να επωμιστεί ο Δήμος Μουζακίου σε περίπτωση που το Εφετείο εκδώσει αρνητική απόφαση και επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο Υφυπουργό του κ. Σκυλακάκη, ζητώντας να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Κωτσούήταν με τον αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική κ. Σκυλακάκη που σημειωτέων υπήρξε αντιδήμαρχος Αθηναίων και γνωρίζει πολύ καλά τα αυτοδιοικητικά θέματα.

Ο ίδιος επισήμανε στον Βουλευτή πως η διευθέτηση του προβλήματος δεν δημιουργεί θέμα στον προϋπολογισμό και δεσμεύτηκε να το εξετάσει από νομικής άποψης με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να εξευρεθεί τρόπος απαλλαγής του ΔήμουΜουζακίου από το εν λόγω χρέος.

Έτσι, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του Εφετείου Λάρισας για το Δήμο Μουζακίου, διερευνάται η δυνατότητα πλήρης απαλλαγής του από το χρέος μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Φυσικά στη φαρέτρα του Δημάρχου υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης των οφειλών που προέρχονται από τα δάνεια Γελάνθης και Λαζαρίνας στην ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Μέσα από τις συζητήσεις που είχα με τους Υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα, Θεοδωρικάκο και τους Υφυπουργούς κ.κ. Λιβάνιο και Σκυλακάκη διαπίστωσα την άκρως θετική αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους Γελάνθης καιΛαζαρίνας από την κυβέρνησή μας. Εκείνο που προέχει για το Δήμο Μουζακίου είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης στο Εφετείο Λάρισας, καθώς υπάρχει ήδη η θετική απόφαση του πρώτου Δικαστηρίου. Ενημέρωσα το Δήμαρχο κ.Θεοφ. Στάθη πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικό να απαλλαγεί ο ΔήμοςΜουζακίου από το χρέος και διερευνά όλες τις νομικές παραμέτρους προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, του γνωστοποίησα και τη δυνατότητα που έχει ο Δήμος Μουζακίου – αν το θελήσει – να αξιοποιήσει τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών με παρακράτηση 5% των ΚΑΠ.Εύχομαι ολόψυχα το Εφετείο να δικαιώσει το Δήμο Μουζακίου εκ νέου, αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός στραγγαλισμός του Δήμου από αυτό το άδικο χρέος», δήλωσε ο κ. Κωτσός μετά τον μαραθώνιο των συναντήσεων που είχε με τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Προηγούμενο άρθρο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Σπεύδουν οι Καρδιτσιώτες να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους