Επεκτείνουν τη συνεργασία τους στα αγροτικά Μουζάκι – Βιετνάμ


Αποστολή στο Βιετνάμ ετοιμάζει ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα σημεία συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας τα οποία πρόκειται από εδώ και στο εξής να ενώσουν τις δύο περιοχές. «Προχωράμε με πολύ γρήγορα βήματα στην εμβάθυνση και συγκεκριμενοποίηση των τομέων συνεργασίας της περιοχής μας με την πρεσβεία του Βιετνάμ και θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος, καθώς υπάρχουν κοινοί στόχοι και απόψεις με τον κ. Binh Vu . Όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε στο Βιετνάμ μετά από πρόσκληση του Πρέσβη Binh Vu » δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

Μέχρι τώρα, οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει στο εντοπισμό επτά σημείων στα οποία θα μπορέσει να υπάρξει σύγκλιση δυνάμεων για την βελτίωση και του αγροκτηνοτροφικού τομέα παραγωγής και της συνολικής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων αλλά και των διοικητικών υπηρεσιών των δύο περιοχών.

Οι τομείς αυτοί είναι: τα αγροτικά-κτηνοτροφικά-βαμβάκι (συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και εκκοκκιστές για εξαγωγές), ο τομέας τη ενέργειας (συνεργασία για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας), η συνεργασία των επιχειρήσεων του κλάδου ξυλείας και επίπλου (για εισαγωγές και εξαγωγές πρώτων υλών αλλά και τελικών προϊόντων), ο τουρισμός, ο τομέας του περιβάλλοντος (διαχείριση αστικού και δασικού περιβάλλοντος, διαχείριση απορριμμάτων), ο τομέας της διοίκησης (μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης οργανισμών) και τέλος συνεργασία μέσω διακρατικών προγραμμάτων με εταίρους από το Βιετνάμ  (φορείς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει σχετικά με την εξαγωγή βαμβακιού από το Μουζάκι στο Βιετνάμ ενώ έχουν ήδη γίνει οι πρώτες αποστολές βαμβακιού προκειμένου να εξεταστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του από τις εταιρίες που εδρέυουν στη ασιατική χώρα. Όλα τα παραπάνω οριστικοποιήθηκαν μετά από τεχνικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Πρεσβεία του Βιετνάμ, όσο και στο Μουζάκι με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

Η όλη συνεργασία ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Πρέσβης του Βιετνάμ κ. Binh Vu βρέθηκε στο Μουζάκι μετά από εντατικές προσπάθειες του κ.Κωτσού. Η αιτία για την επιμονή του κ. Κωτσού ήταν ότι είχε διαπιστώσει ότι τα ομοειδή προϊόντα που παράγουν οι δύο περιοχές μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς, μέσα από διάφορες συνεργασίες και ανταλλαγές προϊόντων και γνώσεων.

Κατά την πρώτη συνάντησή τους, εξετάστηκαν τα θέματα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της προστασίας τους περιβάλλοντος και της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στις δύο πλευρές. Ο κ. Binh Vu προσκάλεσε το Δήμαρχο Μουζακίου στις 9 Σεπτεμβρίου, στην πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα με αφορμή την Εθνική Γιορτή του χώρας του και εκεί αποφασίστηκε μέχρι στις 20 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί στην πρεσβεία τεχνική συνάντηση στελεχών του Δήμου Μουζακίου, της Αναπτυξιακής Καρδίτσας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν τα πεδία κοινής δράσης μεταξύ των δύο πλευρών. Εκεί οι δύο πλευρές οριστικοποίησαν την ημερομηνία (5 Οκτωβρίου) της επίσκεψης στελεχών όλων των ανωτέρω φορέων στο Βιετνάμ, ωστόσο όπως πληροφόρησε ο κ.Κωτσός, οι εκλογές στην ΠΕΔ Θεσσαλίας και η δική του υποψηφιότητα, όπως τελικά και εκλογή στη θέση του Προέδρου, δεν επέτρεψαν τότε τελικά την αποστολή να μεταβεί στο Βιετνάμ. Έτσι τώρα βρισκόμαστε εν αναμονή της αποστολής και του αποτελέσματος της συνεργασίας αυτής που πρωτοτυπεί και εκσυγχρονίζει τις εξελίξεις στον χώρο των διακρατικών πρωτοβουλιών.

Προηγούμενο άρθρο Σε σύσκεψη για τους σεισμούς στο Υπ. Δημοσίας Τάξεως ο Β. Τσιάκος
Επόμενο άρθρο Και δεν έκλεψε τίποτα… και συνελήφθη!