Ειδήσεις

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Οξυά


Διοργανώθηκε και φέτος και συγκεκριμένα την Κυριακή, 22-10-2017 από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας» και με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας η καθιερωμένη για κάθε χρόνο εκδήλωση – επιμνημόσυνη δέηση για τους υπέρ πατρίδας πεσόντες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής του οικισμού Πλατάνια Οξυάς, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου πεσόντα από το Νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940 και μεταξύ των πρώτων έντεκα πανελλαδικά πεσόντων του ίδιου πολέμου.

Επικράτησε και φέτος απόλυτα συγκινησιακό κλίμα και σ’ αυτό συνετέλεσαν τόσο η παρουσία και συμπεριφορά του κόσμου όσο και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι ομιλητές, με προεξάρχουσα την παρουσία και παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και πρώην δημάρχου Ιτάμου, δάσκαλου κου Βασίλειου Τσαντήλα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη υπέρ όλων των πεσόντων δέηση πρώτος απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Καραβίδας, ο οποίος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Συλλόγου στους δύσκολους για τον τόπο μας και την κοινωνία καιρούς, κατά τους οποίους οι ηθικές αξίες φαίνεται να ατονούν όλο και περισσότερο. Σε τέτοιους όπως είπε, καιρούς ο πολιτιστικός Σύλλογος της Οξυάς και, μέσω αυτού, και το χωριό της Οξυάς έχουν την ευκαιρία να  τιμούν όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα αλλά και να προβάλουν, ταυτόχρονα, την ιστορία του χωριού και ολόκληρου του νομού.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στη θυσία όλων των πεσόντων Οξυωτών στον πόλεμο του 1940, αναγιγνώσκοντας τα ονόματά τους (Καραβίδας Απόστολος του Κων/νου, Λαμπρακάκης Αθανάσιος του Λάμπρου, Πάτας Πέτρος του Σωτηρίου, Κουκουράβας Κων/νος του Στέφανου, Μαυρομάτης Πέτρος του Λάμπρου και Βούζας Γρηγόριος του Αλέξανδρου), με τον Καραβίδα Απόστολο του Κων/νου, ως έναν από τους λιγοστούς υπερασπιστές του προωθημένου φυλακίου «Ταμπούρι», όπου και πρωτοεκδηλώθηκε η λυσσαλέα ιταλική επίθεση, ν’ αποτελεί και τον πρώτο από το νομό Καρδίτσας πεσόντα αλλά και έναν από τους πρώτους έντεκα πανελλαδικά του συγκεκριμένου αγώνα.

Από τον ίδιο τονίστηκε ακόμα πως μπορεί να μην είναι σε καμία περίπτωση επιτρεπτό να κατατάσσουμε σε βαθμίδες τη θυσία όσων έπεσαν για την πατρίδα, τούτο, όμως, δε σημαίνει και πως παύει η κάθε περίπτωση να έχει όχι μόνο τη δική της ιδιαιτερότητα και σημασία αλλά και την καθοριστική, ίσως, συμβολή στην εξέλιξη και πορεία των γεγονότων, που την ακολουθούν και πως τούτα είναι που καθορίζουν και το ανάλογο δέος και σεβασμό, που όλοι πρέπει να αισθανόμαστε.

Από τον πρόεδρο του Συλλόγου της Οξυάς επισημάνθηκε, ακόμα, η περηφάνια και η ηθική ικανοποίηση του Συλλόγου για το γεγονός ότι, μετά από δική του πρωτοβουλία και κατόπιν συνεννόησης με τους εν ζωή συγγενείς του αλλά και τις αρμόδιες αρχές, τα οστά ενός από τους πεσόντες Οξυώτες  στον πόλεμο του 1940 και συγκεκριμένα του Λαμπρακάκη Αθανάσιου του Λάμπρου, μεταφέρθηκαν ήδη, εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη θυσία του, στο χωριό και, συγκεκριμένα, στην ενορία του, το Παλαιοχώρι Οξυάς, ενώ αποσαφηνίστηκε και πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στα πλαίσια ευρύτερων ενεργειών του Συλλόγου για τον εντοπισμό των οστών ή του τόπου ενταφιασμού όλων των πεσόντων στον πόλεμο του 1940 Οξυωτών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται ν’ αποδώσουν καρπούς και για άλλους.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο κύριος ομιλητής κος Βασίλειος Τσαντήλας, ο οποίος, σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, αναφέρθηκε με τη σειρά του στη θυσία όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Ειδικότερη αναφορά έγινε από τον ίδιο στη θυσία των Οξυωτών και του πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940  Καραβίδα Απόστολου, που κατάγονταν από το ίδιο χωριό ενώ τονίστηκε το πρωταρχικό καθήκον της πολιτείας να διαπαιδαγωγήσει τους νέους – νέες και συνολικά τον Ελληνικό λαό,  στα μεγάλα ιδανικά της ανθρωπότητας και του Ελληνικού Γένους, δηλαδή στην ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ισονομία, τον σεβασμό και έμπνευση από την προσφορά της Ελληνικής φυλής. Των υπέρ πάντων αγώνα για την Πατρίδα και του θεού την πίστη την Αγία. Στις αξίες της οικογένειας, που είναι το στέρεο θεμέλιο κάθε μικρής κοινωνίας και συνολικά ενός ανεξάρτητου και υπερήφανου λαού, έθνους και κράτους δικαίου.

Όλοι οι Έλληνες φαντάροι και οι Αξιωματικοί τους στο Αλβανικό Μέτωπο, επισήμανε ο κος Τσαντήλας, είχαν πάρει μια απόφαση : Να ΠΕΘΑΝΟΥΝ για την ΠΑΤΡΙΔΑ πολεμώντας. Κι αυτοί που βρέθηκαν πρώτοι στις επάλξεις, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και Οξυώτες, ήξεραν ότι θα σκοτωθούν. Πολέμησαν εν γνώσει τους ότι θα πεθάνουν και το έκαναν χωρίς δεύτερη σκέψη, γεγονός που επιβεβαιώνει αδιαμφισβήτητα και τον ηρωισμό τους.

Η μνήμη των νεκρών μας, επισήμανε τελειώνοντας ο κος Τσαντήλας, η γνώση της Ιστορίας από το λαό, αλλά κυρίως από τις σημερινές ηγεσίες και τις μελλοντικές, είναι πρωτεύον εθνικό καθήκον, για να διαφυλάσσεται η ενότητα του Ελληνικού Έθνους, η ομοψυχία Λαού και Στρατού και τα ιδανικά να ζήσουμε ελεύθεροι σε μια χώρα Δημοκρατίας, προόδου, ευημερίας και ειρήνης, ενώ τόνισε και την υποχρέωση, απ’  όποια πλευρά κανείς και να το δει, της πολιτείας να ανευρεθούν τα οστά όλων των πεσόντων στον πόλεμο του 1940 καθώς και αυτοί που παρέμειναν άταφοι ή ενταφιάστηκαν ελλιπώς μακριά από την πατρίδα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της επιμνημόσυνης δέησης παρατέθηκε από το διοργανωτή Σύλλογο καφές στο χώρο όπου μέχρι και λίγα χρόνια πριν λειτουργούσε το γνωστό ταβερνάκι «τα 5 ΦΦΦΦΦ». Εκεί επιδόθηκε, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και από τον πρόεδρό της κο Βασίλειο Τσαντήλα, αναμνηστικό της εκδήλωσης σε εκπροσώπους των οικογενειών όλων των από το χωριό της Οξυάς καταγόμενων πεσόντων στον πόλεμο του 1940.

Το σεβασμιότατο Μητροπολίτη θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλλων κ.κ. Τιμόθεο εκπροσώπησε ο αιδεσιμότατος π. Παναγιώτης. Παρούσα στην εκδήλωση η κα Ντούρβα, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου, με δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της παράταξής της (Άρης Γκαγκάς, Χρήστος Β. Γκαραβέλας, Κώστας Χρ. Γκέκας).

Απόντες για ακόμα μία φορά, παρά τις σχετικές προσκλήσεις που στάλθηκαν, ο Δήμαρχος Μουζακίου και οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου καθώς και ο πρόεδρος του χωριού της Οξυάς, που, προφανώς, έχουν τα δικά τους κριτήρια για το τι σημαίνει “πολιτισμός” και “πολιτιστική εκδήλωση”….

Το ΔΣ του διοργανωτή Συλλόγου ευχαριστεί θερμά την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον πρόεδρο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και πρώην δήμαρχο Ιτάμου κο Βασίλειο Τσαντήλα καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο σ’ αυτή.

 

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς

«το  μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το ΟΧΙ του ‘40 απαρχή μιας εποποιΐας με παγκόσμια αναγνώριση
Επόμενο άρθρο Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος & εξαγωγικές διαδικασίες