Ειδήσεις

Επιμονή και υπομονή – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)


Μία θυμόσοφη ρήση λέει πως: «Όταν φτάσεις στο σημείο να θέλεις να τα παρατήσεις, είναι η στιγμή που πρέπει να προχωρήσεις». Πάνω σ’ αυτή την απόφαση, έχουν στηριχτεί πολλά πείσματα ανθρώπων, καταφέρνοντας έτσι να επιτύχουν θετικής εύνοιας από τη μοίρα. Βέβαια και ο παράγοντας της τύχης όταν συμμαχεί, απλουστεύει τις όποιες διαδικασίες χρειάζονται.

mpazanis

Αδιάψευστοι μάρτυρες για όλα τα παραπάνω είναι τα επιτεύγματα πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών, δημιουργών, πολιτικών, αθλητών και λοιπών άλλων κατηγοριών που κυριαρχούν ή πρωτοστατούν στο δημόσιο βίο. Έχουν καταφέρει μάλιστα δε, με τη γενικευμένη και εύστροφη στάση τους να γίνονται ινδάλματα και παραδείγματα στις μετέπειτα γενιές. Εκτός του ότι έχουν εξασκήσει σώμα και πνεύμα για την όλη επιχειρηματολογία τους, μία άλλη πτυχή για την ανάδειξή τους είναι και ο υπομονετικός του χαρακτήρας μέχρι της τελικής ανύψωσης.

Φαινομενικά, η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια αποδίδει καρπούς ύστερα από εντατικούς θερισμούς και προσήλωση. Ιδιαίτερα αν πρόκειται και για καλό σκοπό, τα μέσα που χρησιμοποιούνται αγιάζονται, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι.

Η ανεξάρτητη φύση του ανθρώπου στην ανάγκη προβολής του ομαδοποιείται, για να αποδείξει στη πορεία τη γνωστή έκφραση: «Η ισχύς εν τη ενώσει». Πως όμως επιβιώνει ένας αμνός εκτός του κοπαδιού; Ένας κύριος παράγοντας είναι η σύνεση, που μπαίνει ανάμεσα στο δίπολο της επιμονής και της υπομονής. Άλλωστε, από εκεί και μετά ξεκινά η μέτρηση της ευφυΐας ενός ήρωα ή ηγέτη. Και η ανοχή παίζει ένα σπουδαίο ρόλο, αλλά συνίσταται οπωσδήποτε με διάρκεια λήξης..!

Τέτοιου είδους συμπεριφορές βρίσκουν αντιστάθμισμα μέσα από τις απολαβές του χρόνου, που δεν χαρίζονται ωστόσο χωρίς ιδρώτα ή αναίμακτα τις περισσότερες φορές, όπως έχουμε μάθει μέσα από την ιστορία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως η υψηλή νοημοσύνη τείνει να κάνει έναν άνθρωπο αντικοινωνικό, για να φτάσει στο επίπεδο εκείνο που θα τον κάνει να υπερέχει. Δύσκολες αποστολές για αποφασισμένους νικητές, που στο τέλος ανταμείβονται. Καλό Πάσχα.

Προηγούμενο άρθρο Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου: Φέρνεις βιβλίο, παίρνεις λαμπάδα!
Επόμενο άρθρο Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά