Επιπλέον αρμοδιότητες με τον «Καλλικράτη»


Με σκοπό την ενημέρωση των στελεχών για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης – πρόγραμμα “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίηκησης (ΕΚΔΔΑ) στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την ενημέρωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης διοργανώνει σειρά επιμορφωτικών ημερίδων με θέμα “Ενημέρωση και κατάρτιση εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού για την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης”.  Χθες, σειρά είχαν τα στελέχη του Νομού μας να ενημερωθούν για τις νέες αρμοδιότητες των υπηρεσιών των δήμων, τη λειτουργία των οργάνων, το προσωπικό και την οργάνωση των υπηρεσιών, καθώς και για οικονομικά θέματα, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ομιλήτριες στη χθεσινή ημερίδα στην Καρδίτσα ήταν οι κυρίες Λουκογιαννάκη Μαρία και Μιχαλοπούλου Στυλιανή, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δήμου Νίκαιας και Οικονομολόγος – Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Βριλησσίων, αντίστοιχα. Από τις δύο ομιλήτριες τονίστηκε ότι ο “Καλλικράτης”, με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων της Αυτοδιοίκησης και της κρατικής διοίκησης δημιουργεί σημαντικές ανακατατάξεις στη λειτουργία των νέων Δήμων και περιφερειών. Ο νόμος προβλέπει δύο στάδια για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Υπάρχουν, κάποιες αρμοδιότητες, οι οποίες θα αρχίσουν να ασκούνται από τους Δήμους με την έναρξη της θητείας των νέων αρχών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2011 και κάποιες άλλες που θα περάσουν στους Δήμους δύο χρόνια αργότερα – την 1η Ιανουαρίου 2013 – προκειμένου ως τότε να έχουν κατοχυρωθεί οι οργανωτικές και λειτουργικές υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό για την άσκησή τους. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο “Καλλικράτης”, στις νέες αρμοδιότητες των δήμων περιλαμβάνονται θέματα πολεοδομικών εφαρμογών κι έκδοσης οικοδομικών αδειών, το σύνολο των αρμοδιοτήτων του τομέα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς κι ένα ευρύ φάσμα στους τομείς έκδοσης σειράς επαγγελματιών αδειών, γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, εκτέλεσης έργων, διασφάλισης συγκοινωνιακών υποδομών προστασίας της δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τις ΔΥΠΕ, παιδείας (δια βίου μάθηση, υποστήριξη σχολικών υποδομών), αθλητισμού, πολιτισμού κι οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Σεμινάρια για τη Διαφάνεια

Επιπλέον, το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. διοργανώνει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τρία προγράμματα εκπαίδευσης 75 στελεχών των νέων Μονάδων Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της αυτοδιοίκησης. Τα σεμινάρια, διάρκειας τριών ημερών, θα διεξαχθούν στη Λάρισα (14/3/11 – 16/3/11 και  21/3/11 – 23/3/11) και στο Βόλο (4/4/11 – 6/4/11).

Αναλυτικά ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής όλων των σεμιναρίων, ανά Περιφέρεια και Πόλη, στον ιστότοπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. www.ekdd.gr

Προηγούμενο άρθρο Προβληματισμός και ανησυχία για το μέλλον του τουρισμού στη Λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις οι καθηγητές του Νομού