‘ΕπιΣκέπτομαι την πόλη μου’ – Συμπεράσματα και Προτάσεις


Ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, μέσα από 7 ημέρες δράσεων και ξεναγήσεων στην Καρδίτσα 16/2-23/2/2013 σε συνεργασία με άλλους φορείς και πολιτιστικούς παράγοντες της πόλης κατάφεραν να αναδείξουν το δομημένο περιβάλλον της Καρδίτσας, καθώς και να αναγνωρίσουν πολλά από τα προβλήματα της πόλης μας.

Με την ολοκλήρωση των ημερίδων «ΕπιΣκέπτομαι την πόλη μου: Ξενάγηση στην Ιστορία & Σχεδιάζοντας το μέλλον» έγιναν μερικές πολύ σημαντικές προτάσεις από τους εισηγητές που αφορούν στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της πόλης. Συγκεκριμένα θίχθηκαν τα θέματα της διατήρησης των ιστορικών κτιρίων και της επανάχρησής τους, της δημιουργίας επιπλέον χώρων πρασίνου στο κέντρο και περιαστικά, της κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση.

Επικουρικά, αξιόλογες προτάσεις εκφράστηκαν από τους παριστάμενους πολίτες, με γνώμονα τη βιωματική εμπειρία της πόλης. Αναφέρονται χαρακτηριστικά, οι επέκταση των πεζοδρομήσεων, η αύξηση του αστικού πρασίνου και η αποκατάσταση του χαρακτήρα της Δημοτικής Αγοράς. Ο Δήμαρχος κος Κ. Παπαλός που παρέστη στην Ημερίδα «Σχεδιάζοντας το μέλλον» τοποθετήθηκε θετικά στα σχόλια και δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.

Η Οργανωτική Επιτροπή με την ολοκλήρωση των δράσεων, συμπεραίνει ότι η πόλη μας απαιτεί ενεργοποίηση όλων των φορέων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και ένθερμη συμμετοχή των πολιτών στις εξελίξεις. Επομένως, οι σκέψεις συγκεντρώνονται στη διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της πόλης, στην οργάνωση των προτάσεων, στη δημόσια διαβούλευση αυτών και εν τέλει στην υλοποίησή τους, ως εργαλείο ανάπτυξης.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ενεργός δράση των Μουσείων (Αρχαιολογικού, Μουσείο Πόλης και Πινακοθήκης) της πόλης και των υπόλοιπων χώρων πολιτισμού και φιλοξενίας ποικίλων πολιτιστικών δράσεων (ΛΕΦΚΚ) αναβαθμίζει το πολιτιστικό περιβάλλον και θα πρέπει να υποστηριχθεί σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία για τον τόπο μας. Θα πρέπει να αποτελέσουν όλοι αυτοί οι χώροι, μαζί με την Δημοτική Αγορά, τον χώρο – πυρήνα των Δράσεων Πολιτισμού και την πολιτιστική πρόταση της πόλης μας με την ανάλογη συνδυασμένη προβολή τους, με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργαζόμενους φορείς, τους εισηγητές, τους συμμετέχοντες στις δράσεις και τους χορηγούς.

Ελπίζουμε ότι το 7ήμερο δράσεων ‘ΕπιΣκέπτομαι την πόλη μου’ θα συνδράμει στη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων για το μέλλον της πόλης. Ο Σύλλογος δεσμεύεται να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Βαρελά Σταυρούλα – Βαγγελιώ, Αρχ. Μηχανικός

Καλαντζή Αικατερίνη, Αρχ. Μηχανικός

Καραγιαννόπουλος Χρήστος, Αρχαιολόγος ΛΔ’ ΕΠΚΑ

Κατσή Αθηνά, Αγρ. & Τοπ. Μηχανικός

Παπαβασιλείου Ευάγγελος, Πολιτικός Μηχανικός

 

Προηγούμενο άρθρο ‘Ενα ωραίο ξεφάντωμα όπως παλιά, μας επιφυλάσει η οικόσφαιρα και ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Καραγκούνικος γάμος και το κλέψιμο της αρκούδας στο Αγναντερό τις Απόκριες