Επιστολή Κωτσού για το πρόγραμμα βοσκοτόπων


Ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός με αφορμή το μέτρο που αφορά την Περιβαλλοντική αποκατάσταση υποβαθμισμένων βοσκοτόπων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ιατρίδη ζητώντας του να μην εξαιρεθεί απ’ αυτό η Ηπειρωτική Ελλάδα

«Κύριε ειδικέ γραμματέα,

 

Η εξαίρεση των βοσκοτόπων της ηπειρωτικής Ελλάδας από το μέτρο 10.1.4  Περιβαλλοντική αποκατάσταση υποβαθμισμένων βοσκοτόπων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προκαλεί σημαντικά και πολλαπλά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.

Oι βοσκότοποι αποτελούν τη μεγαλύτερη, από πλευράς έκτασης, χρήση γης καθώς και βασικό συστατικό στοιχείο του οικοσυστήματος της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Η λειτουργία και η σωστή διαχείριση του φυσικού αυτού πόρου αποτελεί κύριο πυλώνα για την ανάδειξη της ποιμενικής κτηνοτροφίας ως βιώσιμο και ανταγωνιστικό κλάδο του αγροτικού τομέα. Να σημειωθεί ότι σε περιοχές με «υπερβόσκηση», δηλαδή με βοσκοφόρτωση άνω των 3 Ζωικών Μονάδων ανά εκτάριο (το φαινόμενο απαντάται και στην ηπειρωτική Ελλάδα), οι κτηνοτρόφοι δεν θα δικαιούνται καμιάς επιδότησης από την Κ.Α.Π. (όριο πολλαπλής συμμόρφωσης) και το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με την εφαρμογή του μέτρου, στο σύνολο της χώρας.

O περιορισμός του μέτρου στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης περιορίζει την συνολική επιτυχία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατά τον σχεδιασμό του έχει καθορίσει ως σημαντική προτεραιότητα την ενίσχυση της κτηνοτροφίας (στο σύνολο της χώρας), όπως παρουσιάζεται στο μέτρο 4 για επενδύσεις ενεργητικού (υπομέτρο 4.1- Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δράση 4.3.5 – κτηνοτροφικά πάρκα και ζώνες), αφού αποκλείονται συνέργειες που θα επέτρεπαν ολοκληρωμένη στήριξη για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Επιπλέον αποκλείεται η  δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης του φθίνοντος αγροτικού χώρου και προσαρμογής του παραγωγικού συστήματος στην παραγωγή ειδικών προϊόντων,  και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα Bιολογικά, τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

Σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει υποβαθμισμένους βοσκοτόπους στην ηπειρωτική χώρα θα συνεχίσει να παραμένει χωρίς βελτιωτικές δράσεις, συμβάλλοντας στην επιπλέον επιδείνωση της εναπομείνασας μετακινούμενης κτηνοτροφίας.

Από κοινωνικής απόψεως, παρατηρείται ότι η χρόνια ανισοκατανομή των ενισχύσεων της ΚΑΠ  εις βάρος της κτηνοτροφίας, η οποία παγιώνεται με την πρόταση για την περιφερειοποίηση, επιτείνεται με την πρόταση για εξαίρεση των βοσκοτόπων της ηπειρωτικής χώρας και την αποστέρησή τους από πόρους για τη περιβαλλοντική τους βελτίωση που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν. Χάνεται έτσι η ευκαιρία για τη διατήρηση της θέσεων εργασίας στον κλάδο ειδικά στις περιοχές όπου απουσιάζουν εναλλακτικές λύσεις.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει εναργώς ότι ο αποκλεισμός των ηπειρωτικών βοσκοτόπων από το μέτρο 10.1.4  Περιβαλλοντική αποκατάσταση υποβαθμισμένων βοσκοτόπων, δημιουργεί προσκόμματα στην επιτυχή πορεία του ΠΑΑ 2014-2020 αλλά και ουσιαστικά ακυρώνει μια εξαιρετική δυνατότητα για τη βιώσιμη (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά) ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας.

Ελπίζουμε κύριε ειδικέ γραμματέα να λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προσπαθήσετε προς την τροποποίηση του ΠΑΑ στο μέτρο 10.1.4  Περιβαλλοντική αποκατάσταση υποβαθμισμένων βοσκοτόπων, περιλαμβάνοντας και την ηπειρωτική χώρα με τον ανάλογο προϋπολογισμό.

 

Γεώργιος Κωτσός

Δήμαρχος Μουζακίου

Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας»

Προηγούμενο άρθρο Εκδρομή της Λέσχης 4Χ4 Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Από το καλό στο καλύτερο οι εργασίες στον Ε65