Επιστολή Μαρίας Θεοχάρη προς Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο: «Αδιαπραγμάτευτη η μεταφορά της ΜΕΘ»


 Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο έστειλε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, με θέμα την πιθανή μεταφορά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και άλλων κλινικών του Νοσοκομείου Καρδίτσας στο Νοσ. Τρικάλων. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

 «Κύριε Υπουργέ, η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής Σοφών υπό τον καθηγητή κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο για τις συγχωνεύσεις κλινικών του ΕΣΥ έφερε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας. Εκείνο, όμως, που προκάλεσε ανησυχία και οργή είναι η πιθανή μεταφορά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας στο Γ.Ν. Τρικάλων.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, και ιδιαίτερα των προμηθειών των νοσοκομείων. Πράγματι, οι αλόγιστες μέχρι τώρα δαπάνες έχουν συμβάλει κατά πολύ στην αύξηση του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Όλοι μας συμμεριζόμαστε την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, και αναλογιζόμενοι αυτήν την τραγική κατάσταση στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης που συμβάλλει στο να πραγματοποιηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όμως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συνηγορήσουμε στην κατάργηση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καρδίτσας, διότι έτσι θα υπογράψουμε την θανατική καταδίκη των πολιτών του Νομού.

Πολλές φορές έχει περιέλθει στην αντίληψη όλων μας ότι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους διότι δεν έβρισκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και γνωρίζουμε τι προσπάθειες καταβάλλονται από το Υπουργείο προκειμένου να νοσοκομεία να επεκτείνουν αυτές τις μονάδες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η ύπαρξη της ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Καρδίτσας και αναγκαία είναι, και επιβεβλημένη. Διότι ποιος χειρουργός θα προβεί σε οποιαδήποτε επέμβαση αν δεν έχει ΜΕΘ για την περίπτωση τυχαίας επιπλοκής ενός ασθενή; Δεν μπορεί να διακυβεύεται η ασφάλεια της υγείας των ασθενών με το να διανύουν απόσταση 26 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας στα Τρίκαλα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ΜΕΘ. Αυτή η μεταφορά μπορεί να αποβεί μοιραία.

Βεβαίως, και οι άλλες κλινικές είναι εξίσου απαραίτητες, ιδιαίτερα η οφθαλμολογική, η ουρολογική αλλά και η ΩΡΛ και η γυναικολογική-μαιευτική, οι οποίες μπορούν να οργανωθούν και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών, και ιδιαίτερα των χαμηλών στρωμάτων που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να προστρέξουν στον ιδιωτικό τομέα.  Άλλωστε, χρέος της πολιτείας είναι να προσφέρει ποιοτική δωρεάν δημόσια υγεία στους πολίτες, εμπεδώνοντας έτσι τις αρχές του κοινωνικού κράτους.

Κύριε Υπουργέ, στην πιθανή κατάργηση της ΜΕΘ θα μας βρείτε απέναντί σας. Θα στρατευτούμε δίπλα και μπροστά στους αγώνες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, αλλά και κάθε συντοπίτη μας. Η ΜΕΘ πρέπει να μείνει και θα μείνει. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους συμπολίτες μας. Είναι γνωστή η ευαισθησία σας και είμαι βέβαιη ότι οι αποφάσεις που θα λάβετε τελικά θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Άλλωστε πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι και θα είναι ουτοπία να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να δυστυχούν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό, λοιπόν, για μας η μεταφορά της ΜΕΘ είναι αδιαπραγμάτευτη.»

Προηγούμενο άρθρο Κωτσός Γεώργιος: Ξεκίνησε η παραλλαγή στο δρόμο της Κρυοπηγής
Επόμενο άρθρο Κ. Ψημμένος: «Σχετικά με υποχρεωτική ένταξη των παραδοσιακών καφενείων στο υποχρεωτικό καθεστώς»