Ειδήσεις

Επιστολή προς την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα


Ενημερώθηκα από τον τοπικό τύπο για την ενημερωτική εκδήλωση που θα διοργανώσετε σχετικά με τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα στην οποία θα προβάλετε και το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο χρονικό της Νιάλας, στη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα και σε άλλους «αγωνιστές της ελευθερίας», όπως γράφετε στο δημοσίευμά σας. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο όνομά μου, χωρίς βεβαίως να υπάρχει σχετική συνεννόηση, γεγονός που ενδεχομένως προκαλέσει συγχύσεις.

Συμμερίζομαι την ανησυχία πολλών φορέων και παρακολουθώ τις παρεμβάσεις τους  αναφορικά με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα Άγραφα. Εξάλλου και εγώ προσωπικά με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτω, όπως και το Κομμουνιστικό  Κόμμα Ελλάδας του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος εδώ και πολλές δεκαετίες, αγωνίζεται σταθερά για να μην παραδοθεί η ενέργεια στους ιδιώτες και να μην κακοποιηθεί το φυσικό κάλος και η ιστορικότητα των Αγράφων.

Θα ήθελα ωστόσο να σημειώσω πως η αναφορά σας στα ιστορικά δεδομένα  του Απρίλη του 1947  και στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στα Άγραφα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς στρεβλώσεις ή αθέλητες ενδεχομένως παραλείψεις. Δεν μπορεί πχ να αποσιωπάται πως οι πρωταγωνιστές του συγκλονιστικού γεγονότος που εξελίχτηκε στη Νιάλα στις 10 Απρίλη του 1947δεν ήταν απλά αγωνιστές της λευτεριάς. Ήταν στελέχη του ΚΚΕ που ακλουθώντας το δρόμο του καθήκοντος αγωνίστηκαν για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό και  εκτελέστηκαν στην Ξηριώτισσα της Λαμίας ζητωκραυγάζοντας «Ζητω το ΚΚΕ!» . Ανάμεσά τους  ο Βασίλης Τσιρώνης, γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ,  η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα μέλος της ΝΕ, τα στελέχη του Κόμματος, Κώστας Χαλκιάς Μήτσος Παπαγεωργίου, Αλέκος Γαλανίτσας και τόσοι άλλοι που με λεπτομέρεια αναφέρονται στο βιβλίο μου «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα μια ηρωίδα του Λαού» Όλα αυτά τα γράφω γιατί το προηγούμενο διάστημα από ορισμένους νέους  με προφανή ιστορική άγνοια, δόθηκε σε ποδοσφαιρική ομάδα το όνομα της ηρωίδας κομμουνίστριας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα. Αποδεικνύεται από τα πράγματα πως η επιλογή τους αυτή είναι εκ του πονηρού και επιδιώκεται να δημιουργήσει συγχύσεις σε ένα τμήμα της νεολαίας γιατί αποκρύπτουν την πολιτική της ιδιότητα , γεγονός που είναι εξοργιστικό  και για το Κόμμα της και για μένα που πολέμησα μαζί της

Ως συμπολεμιστής των ηρώων της Νιάλας και ο μοναδικός επιζών, σας καλώ να σεβαστείτε και να περιφρουρήσετε την ιστορική αλήθεια και να πάρετε όλα τα μέτρα  προκειμένου να μην αλλοιωθεί το νόημα του αγώνα του ΔΣΕ και  του βασικού αιμοδότη του ΚΚΕ.

 

Γράφει ο Βασίλης Φυτσιλής, Επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ Καρδίτσας, Συμπολεμιστής και συγκρατούμενος της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα

Προηγούμενο άρθρο Οι γυναίκες συμπαρίστανται στους αγρότες
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα