Επιστολή στον Υπ. Πολιτισμού για την αποκατάσταση των μνημείων της Αργιθέας


Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού και κοινοποίησή της στις αρμόδιες αρχές, απέστειλε ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας ζητώντας την άμεση αποκατάσταση των μνημείων του δήμου Αργιθέας που υπέστησαν φθορές από τις πλημμύρες. Η επιστολή έχει ως εξής:

Η μεγάλη και παρατεταμένη βροχόπτωση στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2015 είχε ως αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν, την υπερχείλιση των νερών του Αχελώου, την προσωρινή δημιουργία λίμνης στον «Λιασκοβίτη» και τις κατολισθήσεις από τη ρευστοποίηση του εδάφους. Αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν πολλές και ποικίλες φθορές και στα μνημεία που βρίσκονται στο Δήμο μας.

 

  1. Γεφυρά Καταφυλλίου – Αυλακίου, Πέτρινη, τοξωτή

Κατασκευάστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα (1908 – 1910) και γεφυρώνει τον Αχελώο στα διοικητικά όρια των νομών Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Άρτας. Με ύψος 13 μ. και μήκος βάσης 54,5 μ., διαθέτει ένα κύριο τόξο και 4 δευτερεύοντα. Το 1986 χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 890/ Β’ / 19.12.1986).

Την 1η Φεβρουαρίου, τα νερά του Αχελώου υπερκάλυψαν τη γέφυρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στην κατασκευή. Παρασύρθηκε μέρος του στηθαίου τις γέφυρας και χρειάζεται έλεγχος για να διαπιστωθεί η σταθερότητά της.

Η  γέφυρα εξυπηρετεί τη διέλευση οχημάτων και αποτελεί διέξοδο των κατοίκων του Δήμου Αργιθέας προς την Αιτωλοακαρνανία. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επισκευαστεί πλήρως και άμεσα η εν λόγω γέφυρα και να αποκατασταθεί η επικοινωνία των κατοίκων του πρώην Δήμου Αχελώου με την Αιτωλοακαρνανία, καθόσον είναι αδύνατη πλέον η πρόσβασή τους σε Καρδίτσα και Άρτα, γιατί έχει απαγορευτεί η διέλευση των οχημάτων στη γέφυρα Κοράκου και η πρόσβαση προς Άρτα, όπως επίσης αδιάβατη από την πλημμύρα κατέστη και η γέφυρα στο Λιασκοβίτη τύπου Belley αποκόπτοντας και την διέξοδο των κατοίκων προς Καρδίτσα.

 

  1. Γέφυρα Πετρωτού, πέτρινη, τοξωτή

Μονότοξο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 17μ. και ύψος 11μ. κτισμένο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Γεφυρώνει τον «Λιασκοβίτη» λίγο πριν αυτός εκβάλλει στον Αχελώο, εκεί όπου εκτελούνται «τα έργα Συκιάς», μέσω μιας σήραγγας που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των έργων. Ο όγκος, όμως, νερού του Αχελώου δεν άφησε τα νερά του «Λιασκοβίτη» να εκβάλλουν στον Αχελώο με αποτέλεσμα, μη βρίσκοντας άλλη διέξοδο, να πισωγυρίσουν και να δημιουργήσουν μια τεράστια λίμνη, η οποία υπερκάλυψε κατά πολλά μέτρα το πέτρινο γεφύρι.

Μετά την υποχώρηση των νερών, από μακριά παρατηρούμενη η γέφυρα, φαίνεται να έχει υποστεί φθορές. Απαιτείται πλήρης έλεγχος για να διαπιστωθεί η σταθερότητά της και η συντήρησή της.

 

  1. Λοιπά μνημεία της περιοχής Αργιθέας

Τα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν ολόκληρη την Αργιθέα και όχι μόνο. Όλοι οι παραπόταμοι του Αχελώου πλημμύρισαν, παραπόταμοι που γεφυρώνονται με πέτρινα τοξωτά γεφύρια και αποτελούν μνημεία της περιοχής.

Ακόμη η περιοχή Αργιθέας είναι διάσπαρτη από μνημεία, μοναστήρια, εκκλησίες.

Λόγω των καθιζήσεων, από τη ρευστοποίηση εδάφους, των δυνατών ανέμων και της βροχόπτωσης, έχουν προκληθεί φθορές σε πολλά από αυτά, οι οποίες ακόμη δεν είναι εμφανείς σε μη ειδικούς αλλά προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες σ’ αυτά.

Παρακαλούμε τις υπηρεσίες σας, ως αρμόδιες, να επισκεφτούν άμεσα τα πληγέντα μνημεία και να προβούν στον κατάλληλο έλεγχο των φθορών και συντάσσοντας τις απαραίτητες μελέτες επισκευής.

 

Ο Δήμαρχος

Λάμπρος Τσιβόλας

 

Λόγω μη λειτουργίας του συστήματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ του δήμου Αργιθέας

Επικοινωνία ηλεκτρονική με τηλ. 6977311611 και e mail: ltsivolas@gmai.com.

Προηγούμενο άρθρο Παράνομο υπαίθριο εμπόριο, επαιτεία και μετανάστευση στο στόχαστρο της ΓΑΔ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Aνάσα αξιοπρέπειας ή «πνίξιμο» προσδοκιών; - Γράφει ο Αλ. Φυτσιλής