Επιστολή του ΕΒΕ Καρδίτσας για τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ


και απειλή, αλλά και ανησυχία παράλληλα για τις συνέπειες που θα έχει στη λειτουργία της αγοράς.

Η υποχρέωση όλων μας να είμαστε τυπικοί με τις ασφαλιστικές και όλες τις άλλες υποχρεώσεις μας είναι απόλυτα σεβαστή, όμως η χρήση εκβιαστικών μεθόδων από τη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν ως αποδέκτη ένα σημαντικότατο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οι οποίοι, πράγματι, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις που αφορούν στην ίδια την ασφαλιστική τους κάλυψη, αφού μένουν ανασφάλιστοι χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, δεν λαμβάνεται υπόψη η παρούσα οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών ενώ υπήρξαν συνεπείς στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις για πολλά χρόνια, με εξαίρεση την τελευταία τριετία, δεν έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με τον τρόπο αυτό απαξιώνεται η προσφορά των επιχειρηματιών στα ταμεία του ΟΑΕΕ όλα αυτά τα χρόνια και κατ΄ επέκταση στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κλάδος των επιχειρηματιών δεν έχει επιβαρύνει τον ασφαλιστικό του φορέα με αναρρωτικές άδειες και περιττές ιατρικές πράξεις.

Το γεγονός ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. προχώρησε σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών, που ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ, μέχρι 60 δόσεις, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η ανελλιπής καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2013 και εφεξής.

Οι «εκβιασμοί» και οι κατασχέσεις για ποσά λίγων χιλιάδων ευρώ όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε όπως παρέμβετε προς την κατεύθυνση της μοναδικής – κατά την άποψή μας – λύσης, που αφορά στο πάγωμα – κεφαλαιοποίηση των οφειλομένων και εξόφληση των τρεχουσών οφειλών και τη δυνατότητα επιλογής κλάσης, για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης, μέχρι οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες να καταφέρουν να ανακάμψουν, ώστε και έσοδα να υπάρξουν για τον Ο.Α.Ε.Ε. και οι οφειλέτες που τους έπληξε η χρίση να απαλλαγούν, έστω και προσωρινά, από τη δυσβάστακτη – αυτή τη στιγμή – υποχρέωση.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι για τα οικονομικά προβλήματα του ταμείου δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, αλλά οι λάθος επιλογές των κυβερνήσεων που προχώρησαν σε επενδύσεις των αποθεματικών ερήμην των ασφαλισμένων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

 

ΒΥΡΩΝ ΠΑΠΠΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Ευχές από την Ασημίνα Σκόνδρα για τον Δεκαπενταύγουστο
Επόμενο άρθρο Από το ΕΣΠΑ ο εξοπλισμός της Τροχαίας Θεσσαλίας