Επιστροφή των καταργηθέντων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ


Τα  δύο νομοσχέδια  που θα αποκαταστήσουν  το τεράστιο πλήγμα  που δέχτηκε η  Τεχνική Επαγγελματική  Εκπαίδευση πριν από  21 μήνες  με την κατάργηση σημαντικών τομέων και ειδικοτήτων είναι έτοιμα και έχουν  πάρει  την απαραίτητη νομοθετική πορεία τους  στη Βουλή.  Ήδη   έχει φτάσει  σε όλα τα ΕΠΑΛ  ενημερωτική  εγκύκλιος  του Υπουργείου Παιδείας  που αφορά  την  επαναλειτουργία   των τομέων  Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Εφαρμοσμένων  Τεχνών,  Αισθητικής – Κομμωτικής  και  Υγείας – Πρόνοιας,  κατά το σχολικό έτος 2015-2016.

Ο «ξαφνικός  θάνατος», όπως  χαρακτηρίζαμε  όλο αυτό το διάστημα την κατάργηση αυτή,  αποφασίστηκε  και   υλοποιήθηκε  το καλοκαίρι του ’13  στα  πλαίσια  μιας  εγκληματικής πολιτικής   που εφαρμόστηκε  από τη προηγούμενη κυβέρνηση. Μιας  πολιτικής που είχε τους  εξής  στόχους: αφενός να παραδώσει ως δώρο  αυτές  τις  ειδικότητες στους  ιδιοκτήτες των  ιδιωτικών  ΙΕΚ, αφετέρου  να συμπληρωθεί  ο αριθμός  αυτών που απαιτούσε  η τρόικα για  να σφαγιαστούν  στο βωμό της  διάλυσης του δημόσιου κοινωνικού κράτους (2.122 καθηγητές της  ΤΕΕ  βρεθήκαμε  μέσα σε ένα βράδυ στο δρόμο)  και   παράλληλα  να «σπάσει»  το ταμπού των  απολύσεων  στο  Δημόσιο.

Με τα νομοσχέδια αυτά ακυρώνονται οι  διαθεσιμότητες  και οι  απειλούμενες απολύσεις  εκπαιδευτικών,  γίνεται  επανασύσταση όλων των ειδικοτήτων  που καταργήθηκαν  και  επαναφέρονται οι εκπαιδευτικοί της ΤΕΕ στις οργανικές τους  θέσεις. Ο θεσμός  της διαθεσιμότητας καταργείται.  Θεωρούμε  πως   αυτό   αποτελεί    νίκη  του πολύμορφου  κινήματος  των εκπαιδευτικών   που αναπτύχθηκε  τα δύο τελευταία χρόνια.

Η Τεχνική  Επαγγελματική Εκπαίδευση  είναι αναπόσπαστο  κομμάτι  του  δημόσιου σχολείου.  Οι  δεκάδες  ειδικότητες με τη πληθώρα  των γνωστικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων   που περιλαμβάνονται σε αυτή,  παρέχουν στους  μαθητές  σημαντικά «εργαλεία», είτε  για τη  συνέχιση  των σπουδών τους στη τριτοβάθμια  εκπαίδευση, είτε   για την  απόκτηση  του επαγγέλματος που επιθυμούν.  Η πληγή που είχε ανοίξει επιβάλλονταν  να κλείσει  και έτσι  να αποκτήσει  η δημόσια  επαγγελματική  εκπαίδευση την ενιαία της μορφή.  Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων που παραμένουν, μέχρι να αποκτήσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε. Άλλωστε  αυτό  μας  δίδαξε  και η  μέχρι τώρα πορεία  μας:

Νικητές δεν είναι αυτοί  που ποτέ δεν αποτυγχάνουν,

αλλά  αυτοί που πάντα προσπαθούν και ποτέ δεν εγκαταλείπουν.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Εκπ/κών σε Διαθεσιμότητα Ν. Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη για τα προβλήματα της υγείας στο Νομό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 3 Μαϊου - Όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος