Ειδήσεις

Επιτροπή Ειρήνης: 60 χρόνια συμβολής στην πάλη


Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας τιμά φέτος τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού της «Δρομοι της ειρηνης», στις 9 Μάη 1958. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι «Δρομοι της ειρηνης» αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό «εργαλείο» στην ανάπτυξη της πάλης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η επέτειος των 60 χρόνων του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» συμπίπτει με τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τη συντριβή των δυνάμεων του φασισμού, με αμέτρητες θυσίες των λαών, με τη Σοβιετική Ενωση και το λαό της  στην πρώτη γραμμή, δίνοντας 20 εκατομμύρια νεκρούς.

Το δυνάμωμα του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος,  που ως αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού – λαϊκού κινήματος είχε από τότε  τη δική του παρουσία στους αγώνες του λαού μας, έφερε σαν ώριμη ανάγκη τη δημιουργία του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ, «Δρομοι της ειρηνης». Οι «Δρομοι της ειρηνης» κυκλοφόρησαν  στις 9 Μάη του 1958, σε μια δύσκολη εποχή, στον απόηχο της ομοβροντίας που δολοφονούσε το Νικηφορίδη και τους συναγωνιστές του, στα χρόνια της φυλακής και της εξορίας για χιλιάδες αγωνιστές, στην περίοδο της ψυχροπολεμικής υστερίας του ιμπεριαλισμού, με την Ελλάδα να έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, όπως ο Ρίτσος, ο Βάρναλης και πολλοί άλλοι, χιλιάδες νέοι και νέες συσπειρώθηκαν, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ,  στις κινητοποιήσεις και τις πορείες ειρήνης, από την 1η απαγορευμένη Μαραθώνια  πορεία του Γρηγόρη Λαμπράκη και των συνοδοιπόρων του, το 1963, ως τη νεότερη εποχή. Οι «Δρομοι της ειρηνης»  συντρόφευαν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες σε μια περίοδο που ακόμα και το δημόσιο διάβασμα του περιοδικού δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Η κυκλοφορία των «Δρομων της ειρηνης» διακόπτεται το 1967, λόγω της στρατιωτικής δικτατορίας που προχώρησε στη διάλυση της ΕΕΔΥΕ, όπως και άλλων μαζικών οργανώσεων που ήταν στο πλευρό του λαού μας την προηγούμενη περίοδο.

Στην περίοδο της μεταπολίτευσης, η ΕΕΔΥΕ με την ανασυγκρότησή της – στις 16 Μάη 1975 – περνάει σε νέα φάση, ανασύνταξης των δυνάμεών της και επαναλειτουργίας των Επιτροπών Ειρήνης. Προσεγγίζει εργαζόμενους, πλατιά λαϊκά στρώματα που αγκαλιάζουν τους στόχους πάλης, του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Τον Απρίλη του 1977 επανακυκλοφορεί το περιοδικό της «Δρομοι της ειρηνης» και  σταδιακά ανεβαίνει η κυκλοφορία του.

Στα εξώφυλλα του περιοδικού απεικονίζονται σταθερά οι  δράσεις, τα συνθήματα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, στην παρουσία των ξένων  βάσεων στην Ελλάδα και στα  πυρηνικά όπλα, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντά του. Σταθερό στοιχείο των «ΔΡΟΜΩΝ της ΕΙΡΗΝΗΣ»,  η διεθνιστική αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το ξεσκέπασμα όλων όσοι αθώωναν τον ιμπεριαλισμό και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Η ΕΕΔΥΕ παρά τις οδυνηρές, για τους λαούς, ανατροπές του ’89-’91, στάθηκε όρθια, στην πρώτη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής – αντιπολεμικής πάλης. Σταθερά σημάδευε τον αντίπαλο κι έδειχνε πως ενας ειναι ο εχθρος, ο ιμπεριαλισμος. Δεν ξεγελάστηκε από τη νέα στρατηγική, την αναπροσαρμογή, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Στα σημαντικά καθήκοντα που ανέλαβε η ΕΕΔΥΕ στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) , οι «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» αποτέλεσαν τη φωνή, το στήριγμα του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος. Σε αντίθεση με άλλες “φιλειρηνικές κινήσεις” και τα έντυπά τους, που επιχείρησαν να στρέψουν την πάλη του λαού σε ανώδυνα κανάλια, η ΕΕΔΥΕ και το περιοδικό της, οι «ΔΡΟΜΟΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ» πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση, κράτησαν όρθιες δυνάμεις ενάντια στην προσπάθεια υποταγής του λαού στον ιμπεριαλισμό.

Η ΕΕΔΥΕ τιμά αυτή τη σημαντική επέτειο των 60 χρόνων του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» με σειρά δραστηριοτήτων: Καμπάνια για την αύξηση της κυκλοφορίας, εγγραφή νέων συνδρομητών, θεματικές συσκέψεις-συζητήσεις των Επιτροπών Ειρήνης, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος χρόνου. Μέσα από αυτές τις αλληλοσυνδεόμενες δραστηριότητες, προσπαθούμε να πετύχουμε τους εξής στόχους :

  • Να γίνουν οι «Δρομοι της ειρηνης» όσο το δυνατόν πιο πλατιά γνωστοί, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, η ιστορική πορεία του περιοδικού και η συμβολή του στους αγώνες του αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος
  • Να αναδείξουμε ανάμεσα στα άλλα και τον πολιτιστικό του χαρακτήρα με τη συνεργασία σημαντικών δημοσιογράφων,καλλιτεχνών και διανοούμενων αλλά και την ερασιτεχνική δημιουργία των αγωνιστών, αγωνιστριών που συμμετείχαν και συμμετέχουν στο κίνημα και τη δράση του.
  • Να αναδείξουμε βασικές πλευρές της διαπάλης τόσο στην Ελλάδα όσο και για το χαρακτήρα, την κατεύθυνση και δράση του κινήματος
  • Να ενισχυθεί αποφασιστικά η αξιοποίηση του περιοδικού μέσα στην όλη λειτουργία και δράση των Επιτροπών Ειρήνης πανελλαδικά, δηλαδή να διαβάζεται, να συζητιέται, να αποτελεί οργανικό στοιχείο στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, αιχμή στη διαπάλη, αιχμή στη συσπείρωση ζωντανών αγωνιστικών δυνάμεων στην πάλη ενάντια στην ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Τιμάμε τη μεγάλη επέτειο της νίκης των λαών.Τιμάμε τα 60 χρόνια του περιοδικού «Δρομοι της ειρηνης» κρατώντας ακόμα πιο ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, κόντρα στο κεφάλαιο, την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη μετατροπή της σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμων ενάντια στους λαούς. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας.  

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεά στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το ΓΕΛ Προαστίου στη μαθηματική εβδομάδα