Ειδήσεις

Επιτροπή Πληγέντων Κατοίκων Αλιάκ Μαχαλά: Φτάνει πια ο εμπαιγμός


Σχεδόν μετά από 3 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα που χτύπησε τον νομό μας μπορούμε όλοι μας να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι έφταιξε ,για τις κρατικές ευθύνες για τις ευθύνες περιφέρειας και δήμου όταν από το 2016 υπήρχε επιστημονική έκθεση που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλημμύρας! Βέβαια όλα αυτά έμειναν στα συρτάρια κυβερνητικών και τοπικών αρχόντων μιας και ότι έχει να κάνει με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού είναι κόστος και πεταμένα λεφτά.

¨Όλο αυτό το διάστημα γίναμε μάρτυρες της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών, όταν οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή πάλευαν να σώσουν μόνοι τους τις κατοικίες τους, τις επιχειρήσεις τους, να καθαρίσουν τους δρόμους της πόλης, για εβδομάδες κάποιοι «υπεύθυνοι» μιλούσαν μόνο για τις ηρωικές πράξεις που έκαναν για να σώσουν την πόλη. Με το μεγάλο πανκαρδιτσιωτικό συλλαλητήριο, που ασκήθηκε πίεση , αναγκάστηκαν και έδωσαν κάποιες αποζημιώσεις με τον τρόπο που δόθηκαν.

Πριν ένα μήνα η επιτροπή πληγέντων ΑΛΙΑΚ Μαχαλά συναντήθηκε με τον δήμαρχο όπου του παραθέσαμε τα αιτήματα των κατοίκων, πολλά από αυτά ήταν αιτήματα που είχε ψηφίσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, μάλιστα ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως ο δήμος θα αναλάμβανε  το γκρέμισμα των γκρεμισμένων ή ετοιμόρροπων κτισμάτων .Πέρασε ένας μήνας και ακόμα δε έχει  βγει επίσημη απόφαση και πληγέντες γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εδώ και σχεδόν 3 μήνες βιώνουμε την κρατική ανυπαρξία και ανευθυνότητα στην περιοχή μας και ακούμε μόνο μεγαλοστομίες. Δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός ή απoκατάσταση σε υπαίθριους χώρους και πάρκων( Σαμαροπούλου , Σολομού ,Παλέρμο και πάρκο του αγρότη) , καμία αποκατάσταση της Παιδικής βιβλιοθήκης. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα κανένας καθαρισμός του αποστραγγιστικού καναλιού κατά μήκος της οδού Ολύμπου, κανένα μέτρο πρόληψης αποφυγής μελλοντικών καταστροφών .

Στάσιμα έχει μείνει και το θέμα των αποζημιώσεων, που φαίνεται πως ότι έγινε έγινε για να κλείσουν στόματα και όχι για να αποκατασταθούν οι ζημιές ,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου δεν έχει προγραμματιστεί αποζημίωση στο 100% για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τους 3200 ελέγχους μόνο 1666 έχουν πάρει τα 600 ευρώ ,2233 τις 5000 ευρώ και στις επιχειρήσεις 1903 από τις 3300 έχουν λάβει τις 8000 ευρώ. Υπάρχουν ακόμη 1.550 περιπτώσεις πληγέντων (υπόγεια, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, παρκιν,…) που δεν αποζημιώνονται με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Είναι προκλητικό μετά από τόσο καιρό με τις συνέπειες της πλημμύρας να είναι φορτωμένες στις πλάτες των κατοίκων, ο δήμαρχος να αποκαλεί τις επιτροπές πληγέντων κομματικά υποκινούμενες λες και ο λαός της Καρδίτσας είναι ανίκανος να καταλάβει τα προβλήματα του και πώς να παλέψει για την λύση τους. Η εγκληματική πολιτική, της τωρινής κυβέρνησης  και των προηγούμενων είναι αυτή που μας αφήνουν εν έτη 2020 στο έλεος φυσικών καταστροφών. Κομματικά υποκινούμενος είναι ο ίδιος και όλοι όσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τις κρατικές και κυβερνητικές ευθύνες για αντιπλημμυρική προστασία , αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεων.

Χορτάσαμε φιλικά χτυπήματα στη πλάτη και μετά να μας εμπαίζουν λέγοντας ότι τα αιτήματα των επιτροπών πληγέντων δεν είναι ρεαλιστικά υλοποιήσιμα. Δηλαδή ρεαλιστικά υλοποιήσιμα για τον δήμο και την κυβέρνηση είναι οι επενδύσεις για τα αιολικά πάρκα στα ΄Αγραφα που ταΐζουν τους μεγαλοεργολάβους, να μας φορολογούν , να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη άλλα όταν πρόκειται να παρθούν για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού να θεωρείται κόστος. Με λίγα λόγια είναι ρεαλισμός να πνιγόμαστε , να παλεύουμε επί ένα μήνα να καθαρίζουμε τα σπίτια μας , τις επιχειρήσεις ,τα υπόγεια , τα αυτοκίνητα και τους δρόμους της γειτονιάς μας από τις λάσπες που μας έφεραν η δικής τους ανεύθυνη πολιτική.

Τώρα η κυβέρνηση, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας. Να δοθούν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποζημιώσεις στο 100%, να κατασκευαστούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης πριν μας πνίξουν πάλη τα νερά.

Η δημοτική και περιφερειακή αρχή έχουν αποφασίσει με ποιανού το μέρος είναι , είναι με το μέρος μια πολιτικής που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις σημερινή και προηγούμενες υλοποιούν, που μας καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία και μας αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στην πανδημία και σε φυσικές καταστροφές.

Αν νομίζουν όλοι αυτοί, πως θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι βαθιά γελασμένοι. Τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!! Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα μας.

Προηγούμενο άρθρο 25 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα – 93 στην υπόλοιπη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Στην Καρδίτσα την Τετάρτη τα Drive through Rapid testings για τον κορωνοιό