Επιχειρηματική Αποστολή στην Μπολόνια. Μέρος 2ο μια ιδέα και πρόταση μαζί – Γράφει ο Γ. Κατσίκης


Μια πρόταση με αφορμή το χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων από την επιχειρηματική αποστολή στην Μπολόνια , και με τη λογική ότι το ΕΒΕ Καρδίτσας θα πρέπει να έχει τέτοιο ρόλο   δηλαδή   να ανοίγει δρόμο σε ιδέες  και να σπρώχνει τον επιχειρηματικό κόσμο που εκπροσωπεί  σε τέτοιες αναπτυξιακές λογικές   προκύπτει  ως εξής .

Ο Νομός Καρδίτσας έχει στον τομέα των αγρό-τροφίμων κομβικό ρόλο και θέση ,  γεώ-στρατηγικά  τοποθετημένος στο κέντρο της χώρας ,με τεράστια γνώση αγροτικής παραγωγής ,με εξοπλισμό παραγωγής  σχετικά μεγάλο και  εκσυγχρονισμένο ,  με δυνατότητα  πρόσβασης  σε ολόκληρη τη χώρα  , και ειδικά με το πέρασμα του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας  Ε-65 , με υπαρκτό  αεροδιάδρομο ο οποίος με συντονισμένες   και σοβαρές προσπάθειες θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελέσει  σημείο αναφοράς και διακίνησης  – εμπορευματικού  δηλαδή χαρακτήρα χρήση – με χαρακτηρισμένο χώρο ως ΒΙΠΕ  στις παρυφές του Ε-65 , με τα γνωστά προβλήματα  λειτουργίας  ως ΒΙΠΕ αλλά με  λύσεις  σε αυτά και βεβαίως να εκσυγχρονίσουμε και να δώσουμε στις σιδηροδρομικές γραμμές το ρόλο ανάπτυξης που έχουν δώσει όλες οι σύγχρονες οικονομίες .. Θα πρέπει  όλα αυτά να αποτελέσουν συνδυαστικά  αντικείμενο σοβαρής μελέτης για την αναπτυξιακή πορεία  του Νομού από εδώ και στο εξής  . Αρχικά  θα πρέπει να αποφασίσουμε  τη ρόλο θέλουμε να έχουμε στον τομέα των αγρό-τροφίμων  ως Νομός .  Άποψή μου είναι ότι αυτό αποτελεί μονόδρομο .Στα πλαίσια αυτά το ΔΣ του ΕΒΕ Καρδίτσας έλαβε ήδη την απόφαση να συστήσει Αγροτικό Τμήμα συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην κατεύθυνση οργάνωσης των αγροτών του Νομού μας . Ο σχεδιασμός της  παραγωγής πρέπει να γίνει από την αρχή . Κτηνοτροφία  πρωτογενούς τομέα, με μεταποίηση κάθε  παραγόμενου προϊόντος   σε κάθε μορφή . Αγροτικός τομέας , επίσης σχεδιασμός από την αρχή με αλλαγή στη φιλοσοφία και τη λογική του τι παράγουμε πως το τυποποιούμε και πως το διαθέτουμε στην αγορά . Μη φοβηθούμε να μιλήσουμε για αλλαγή καλλιεργειών , όταν το βαμβάκι είναι δυνατών να συντηρεί μόλις μία οικογένεια από 50 στρέμματα παραγωγής  με τα ίδια στρέμματα σε ένα άλλο προϊόν πχ θερμοκήπιο , αγρό-τρόφιμα δηλαδή μήπως γεννιούνται περισσότερες θέσης εργασίας ;

Ο Νομός φθίνει  γηρασκόμενος και εγκαταλείπεται από νέους ανθρώπους συστηματικά ,   από το 2001  ως το 2011 τελευταία απογραφή , έχασε  15.000  περίπου σε πληθυσμό !

Βεβαίως από μόνη της η παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργικής αγρό-κτηνοτροφίας μπορεί να μην σημαίνει τίποτα απολύτως εάν δεν συνοδεύεται από συμπληρωματικές ενέργειες και λήψη μέτρων από μέρους της κεντρικής κυβέρνησης , όπως ασφαλιστικό καθεστώς , φορολογικές  ελαφρύνεις , στο αρχικό τουλάχιστον στάδιο της επένδυσης , και βεβαίως κίνητρα για την ενθάρρυνση νέων θέσεων εργασίας , στην περιφέρεια –τη λεγόμενη τόσα χρόνια απαξιωτικά αναφερόμενη ως επαρχία – για ξαναζωντάνεμα των σχεδόν εγκαταλελειμμένων χωριών μας ορεινών και πεδινών .

Αν  σχεδιασθεί μια αγροτική παραγωγή στην λογική και κατεύθυνση ότι μπορούμε να γίνουμε  ο βασικός προμηθευτής τροφίμων της χώρας , ένα από τα στάδια σχεδιασμού που πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά   είναι ο τρόπος   διακίνησης όλων αυτών .

ΚΕΝΤΡΟ AGRO-LOGISTICS

Με συντονισμένες προσπάθειες και οργάνωση  των διαδικασιών θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου , η αλληλοϋποστήριξη  των φορέων του Νομού – ενδεικτικά αναφέρω – ΕΒΕ  Καρδίτσας  , Συν Τράπεζα , Δήμοι , Συνεταιρισμοί κλπ . να αποφέρουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στη ΒΙΠΕ  Γοργοβιτών  , ενός Πανθεσσαλικού κέντρου  συγκέντρωσης αποθήκευσης , διακίνησης ,  αγρό-τροφίμων. Μια προσπάθεια επίτευξης οικονομιών κλίμακας με τελικό στόχο την διευκόλυνση  του παραγωγού στην εύρεση αγορών και διακίνησης των προϊόντων του με συνέπεια καταρχήν την δημιουργία προστιθέμενης αξίας .Η  εκμετάλλευση του    αεροδιαδρόμου της Μυρίνης , μέσω της επενδυτικής του αναμόρφωσης σε μικρό cargo  αεροδρόμιο , θα ήταν το επόμενο λογικό αναπτυξιακό βήμα, η λειτουργία του Ε-65 επίσης συντελεί σε αυτή την κατεύθυνση . Αυτά μπορούν να ενισχύσουν τη λογική της Γέφυρας Εξαγωγών που προσπαθεί το ΕΒΕ να προωθήσει στην επιχειρηματικότητα του Νομού .Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την αποδοχή της κεντρικής  λογικής ότι αναπτύσσουμε το Νομό  σχεδιάζοντας ξανά τον παραγωγικό του ρόλο στην ελληνική οικονομία .

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μέχρι 15/6 οι δηλώσεις χρήσης των παρόχθιων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε. Κάμπου
Επόμενο άρθρο 19 συλλήψεις σε όλη τη Θεσσαλία για διάφορα αδικήματα