Ειδήσεις

Επτά εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ για αναπλάσεις σε οικισμούς


Έργα ιδιαίτερης σημασίας που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα των πόλεων Αγριάς, Νέας Αγχιάλου, Γιάννουλης, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Παλαμά και Φαρσάλων, πρόκειται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και δίνοντας έναν άλλο «αέρα» στις συνοικίες των εν λόγω περιοχών. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα την ένταξη στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» 7 νέα έργα που αφορούν σε δημιουργία / ανάπλαση υπαίθριων χώρων στους οικισμούς προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, με Δικαιούχους τους Δήμους Βόλου, Λάρισας, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Παλαμά και Φαρσάλων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Αναμορφώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τις πόλεις της Θεσσαλίας. Τα νέα αυτά έργα αφορούν πόλεις πάνω από 5000 κατοίκους, όπως όριζε το Πρόγραμμα. Οι Δήμοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή και σήμερα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Πρόκειται για αναπλάσεις στη Αγριά, τη Νέα Αγχιάλο, τη Γιάννουλης, την Ελασσόνα, την Καλαμπάκα, τον Παλαμά και τα Φάρσαλα, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και παράλληλα δίνουν θέσεις εργασίας και χρήμα στην πραγματική οικονομία. Όλες οι πόλεις της Θεσσαλίας πάνω από 5000 κατοίκους θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα».

 

Συγκεκριμένα τα έργα που εντάσσονται είναι :

  • Διαμορφωση πλατειων στην Αγριά Δημου Βολου με Π/Υ 585.000 ευρώ

Η πράξη αφορά σε περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς.

Η πράξη συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στην Αγριά που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και αναβαθμίζουν τη λειτουργικότητα και την ελκυστικότητά της. Διαμορφώνονται θύλακες πρασίνου και χώροι αναψυχής που θα είναι ασφαλείς σε παιδιά, σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένης κατοικίας που υπάρχει έλλειψη ασφαλών χώρων για τα παιδιά.

  • Διαμορφωση και αναπλαση κοινοχρηστων χωρων στην Νεα Αγχιαλο Δημου Βολου με Π/Υ 1.050.000 ευρώ

Η πράξη αφορά σε περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση 8.000 τ.μ., κοινοχρήστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου.

  • Εργα βελτιωσης της κινητικοτητας στον οικισμο Γιαννουλης με Π/Υ 913.000 ευρώ

Η πράξη αφορά σε ολοκληρωμένη παρέμβαση στον κεντρικό τομέα του οικισμού Γιάννουλης με διαμορφώσεις των χαρακτηρισμένων πεζοδρόμων οι οποίες θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα τη βελτιώσουν περιβαλλοντικά με αύξηση των χώρων πρασίνου και φυτεύσεις δενδροστοιχιών.

για να διαχωρίσει με ασφάλεια τον πεζόδρομο από τη κίνηση των οχημάτων.

  • Αναβαθμιση αστικου περιβαλλοντος δημου Ελασσονας με Π/Υ 985.000 ευρώ

Η πράξη αφορά στην ανάπλαση – διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στην ανάπλαση της πλατείας Αμπελοκήπων (ΟΤ 133) στη συνοικία Βαρόσι, στην ανάπλαση της πλατείας Υδάτων (ΟΤ 316Α) έναντι του παλιού τελωνείου και του πεζοδρόμου που εφάπτεται σε αυτή, στη διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης στο Ο.Τ. Γ299 και των όμορων αυτού πεζοδρόμων στην νοτιοανατολική και νοτιοδυτική πλευρά του Λυκείου Ελασσόνας.

  • Αναπλαση κοινοχρηστων χωρων Καλαμπακας με Π/Υ 1.200.000 ευρώ

Η πράξη αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων κοινοχρήστων χώρων στην πόλη της Καλαμπάκας, που αναλύονται ως κάτωθι:

  1. Στο Ο.Τ. 187 που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος Καλαμπάκας, δημιουργείται ένα δημόσιο πάρκο, που στοχεύει να αποτελέσει πόλο έλξης και χώρο αναψυχής για τους δημότες της Καλαμπάκας και όχι μόνο.
  2. Ανακατασκευή πεζοδρομίων αριστερά και δεξιά της οδού Σιδηροδρόμου, μήκους 200,00 μ. περίπου, από την είσοδο της πόλης Καλαμπάκας (οδός Πίνδου) έως την πλατεία Ρήγα Φεραίου.
  3. Αισθητική αποκατάσταση των σκαλοπατιών της οδού Σκαρλάτου, σε συνέχεια του πεζόδρομου έμπροσθεν της Κωστάντειου Σχολής, τα οποία οδηγούν στο δρόμο προς τον Ιερό Ναό Παναγίας Καλαμπάκας καθώς και ηλεκτροφωτισμό του πεζοδρόμου, τοποθέτηση χειρολισθήρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και τοποθέτηση δίφωτων φωτιστικών, παραδοσιακού τύπου.
  4. Αναβάθμιση παιδικής χαράς, στο Ο.Τ. 287, οδός Καλοστύπη και Αναλήψεως. Λειτουργικες παρεμβασεις στην πλατεια ο.τ. 87 του Παλαμά και στον περιβαλλοντα χωρο της με Π/Υ 1.064.000 ευρώ

Η πράξη αφορά Η πράξη αφορά σε λειτουργικές παρεμβάσεις στον κοινόχρηστο χώρο του Οικοδομικού Τετραγώνου 87 που βρίσκεται κεντρικά στον οικισμό του Παλαμά, καθώς και σε παρεμβάσεις στις προσβάσεις και στα πεζοδρόμια αυτού. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει:

Καθαίρεση υπαρχόντων πλακοστρώσεων, τσιμεντόστρωσης υπό των πλακοστρώσεων, κρασπέδων, συντριβανιού, βρύσης, ιστών φωτισμού. Κατασκευή νέων κρασπέδων επί της οδού Παπάγου, νέων κρασπέδων για την οριοθέτηση των παρτερIών της πλατείας, τσιμεντόστρωση της επιφάνειας της πλατείας και των πεζοδρομίων του Ο.Τ. 87 με ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα C16/20. Κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης και ηλεκτροφωτισμού. Κατασκευή νέου συντριβανιού στο κέντρο της πλατείας, βρύσης και ημικυκλικού καθιστικού από οπλισμένο σκυρόδεμα. Πλακόστρωση της επιφάνειας της πλατείας με πλάκες φυσικού φλογισμένου γρανίτη και χτυπητές πλάκες σκυροδέματος. Κατασκευή ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών επί της πλατείας και των πεζοδρομίων. Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, περγκολών, καθιστικών και δοχείων απορριμμάτων.

Με την πράξη αποδίδεται στους χρήστες της υφιστάμενης πλατείας ένας χώρος που θα άρει το πρόβλημα επικινδυνότητας και θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των ατόμων.

  • Αστικες αναπλασεις πολεως Φαρσαλων ιι (οδος Λαμιας, οδος παπαφλεσσα, οδος Βουλγαροκτονου, Ο.Τ. Γ118Β) με Π/Υ 1.200.000 ευρώ

 

Προηγούμενο άρθρο ΤΕΕ Θεσσαλίας: Ενέργεια και Χωρικός Σχεδιασμός
Επόμενο άρθρο Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες υπαίθριας ντομάτας