Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο: Η 1η Μάη είναι απεργία, δεν είναι αργία


Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους του πλανήτη και της χώρας μας , στο μάτι του κυκλώνα του Νεοφιλελευθερισμού. Ενός κυκλώνα αφού σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφού δημιούργησε «βαθειά Καπιταλιστική κρίση» γκρεμίζει ότι οι εργαζόμενοι με αγώνες και θυσίες έχουν κτίσει στο οικοδόμημα των εργατικών –κοινωνικών- οικονομικών δικαιωμάτων τα τελευταία 100 χρόνια.

Δουλειές, μισθοί, συνάξεις, κοινωνική ασφάλιση, θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και ανατροπών.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρόσχημα την οικονομική κρίση, υιοθέτησαν και νομοθέτησαν άδικες ,αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, υποκύπτοντας στον εκβιασμό των αγορών ,των δανειστών και των Ευρωπαίων Μονεταριστών, οδηγώντας έτσι μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στην ανεργία, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Έχοντας συνείδηση της ευθύνης και του χρέους που έχουμε απέναντι στους εργάτες που έχασαν την ζωή τους αγωνιζόμενοι για κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, αγωνιζόμαστε ενωμένοι ενάντια στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές των κυβερνήσεων που τα τελευταία 9 χρόνια έχουν οδηγήσει την χώρα μας σε οικονομική και κοινωνική εξουθένωση.

Την 1η Μάη οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισμό ,την ξενοφοβία, την ανισότητα, τις κοινωνικές διακρίσεις, τον πόλεμο, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Πρέπει να πούμε όχι στα μέτρα και τα δεσμά που μας επιβάλλουν οι αγορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και όλοι αυτοί που ασκούν εκβιαστική και κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος της χώρας εν ονόματι του χρέους και των δανειακών αναγκών της χώρας μας.

Θέλω να απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους εργαζόμενους, νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να πάμε μακριά από κόμματα και παρατάξεις σε έναν ενωτικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς,  ημέρα σύμβολο για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου.

Η Πρωτομαγιά είναι απεργια και όχι αργια γι΄αυτό την Τετάρτη1η Μάη Απεργούμε ,διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

–         Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους.

–         Ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

–         Διασφάλιση από το κράτος της βιωσιμότητας των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και επαναφορά των κύριων επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

–         Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

–         Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και των όρων εργασίας που όλα αυτά θα πρέπει να καθορίζονται μέσα από την ΕΓΣΣΕ που θα έχει καθολικότητα σε όλους τους εργαζόμενους.

–         Σταθερή δουλειά για όλους: 8ωρο-πενθήμερο-751και 33,5 κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

–         Επαναφορά των συντάξεων (κύριας και επικουρικής) και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

–         Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

–         Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του Lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

–         Επανασύσταση των φορέων Εργατικής Εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία,  κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

–         Διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

–         Τέλος στον αυταρχισμό και στην φτωχοποίηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους να δώσουν ένα δυναμικό και μαχητικό παρών στην συγκέντρωση των Συνδικάτων του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα την Τετάρτη 1η Μάη στην πλατεία Δικαστηρίων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας: Μνημόσυνο στη μνήμη του Ράλλη Τσιουλάκη
Επόμενο άρθρο Έως τις 3 Μαΐου οι αιτήσεις για πρόσληψη 6 εργατών στο δήμο Αργιθέας