Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις για την κατάσταση των δημοτικών Παιδικών Σταθμών


Είναι στην διαδικασία της ολοκλήρωσης οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς. Οι νέες μητέρες, οι νέοι γονείς, ζουν με την αγωνία για το αν θα εξασφαλίσουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς για το παιδί και με τι όρους. Θέλοντας να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα αυτό, πήγαμε στο δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας, αλλά ακούσαμε μόνο ένα μονόλογο του αρμόδιου αντιδημάρχου, απαντήσεις δεν πήραμε και δεν μας επετράπη (δυστυχώς με ευθύνη και συγκεκριμένης παράταξης) να πάρουμε τον λόγο. Η συζήτηση λοιπόν θα γίνει δημόσια και περιμένουμε απαντήσεις εμείς και οι ενδιαφερόμενες οικογένειες.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1Ο:

Ισχυρίζονται ότι παίρνουν όλα τα παιδιά. Όμως σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο  απαιτείται «Βεβαίωση εργοδότη ότι και οι δυο γονείς είναι εργαζόμενοι», απαιτείται μάλιστα «πρόσφατη βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη, καθώς και αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη». Για δε τους άνεργους γονείς απαιτείται : «Αντίγραφο δελτίου ανεργίας σε ισχύ».

Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: Γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου πόσο είναι το ποσοστό της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας στο νομό Καρδίτσας; Το ποσοστό ανεργίας και πόσοι άνεργοι δεν έχουν κάρτα ανεργίας; Τι θα γίνει με τα παιδιά αυτών των οικογενειών; Τέλος τι σημαίνει κατάθεση φορολογικής δήλωσης; Θα γίνουν δεκτά μόνο τα παιδιά των οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα; Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα παιδιά;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2Ο:

Γνωρίζουν πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ; Γιατί όπως είναι γνωστό με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα, το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και που δυστυχώς συμπληρώνει ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος την λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και στο οποίο είναι ενταγμένος ο μοναδικός βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου, είναι άγνωστο, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, αν και ποτέ θα μπει σε λειτουργία. Άγνωστο ακόμη το ύψος της χρηματοδότησης που θα μπορέσει να διασφαλιστεί και που θα καθορίσει τον αριθμό των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν για φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3Ο:

Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα κανένας δήμος δεν έχει πάρει την έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου (έστω και έκτακτου) προσωπικού για την λειτουργία τους;

Είναι γνωστό σε όλους μας και στο αρμόδιο υπουργείο ότι η τυχόν άλλη καθυστέρηση από την μεριά του να εκκινήσει την διαδικασία των προσλήψεων του προσωπικού, σημαίνει με βεβαιότητα ότι τον Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί είναι αδύνατο να εκκινήσουν. Στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Καρδίτσας το προσωπικό των παιδικών σταθμών από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 35,2. Διαπιστώνεται δε ότι: «Η Διεύθυνση μετά την προαναφερόμενη μείωση του προσωπικού δεν μπορεί να υποστηρίζει πλέον το υφιστάμενο οργανόγραμμα. Ήδη έχει προχωρήσει στη συστέγαση του Α΄ και του Β΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού, καθώς και του Α΄ Παιδικού Σταθμού με τον Παιδικό Σταθμό Αρτεσιανού για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Σήμερα λειτουργούν με κοινό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό».

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς εναλλαγές εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων, τη γενίκευση των 9μηνων, 5μηνων, ακόμα και 2μηνων συμβάσεων προσωπικού.

Με το ίδιο απαράδεκτο τρόπο σκέπτεται πάλι να  αντιμετωπίσει το πρόβλημα  η διοίκηση του δήμου;

ΕΡΩΤΗΜΑ 4Ο:

Ενώ η καπιταλιστική οικονομική κρίση εξακολουθεί να καταστρέφει την ζωή κύρια των νέων ανθρώπων, οι λαϊκές οικογένειες είναι αναγκασμένες να πληρώνουν «τροφεία» και αναλώσιμα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ήταν κατηγορηματικός. Χωρίς τροφεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι παιδικοί. Στους  γονείς τα είπαν αυτά; Προσπάθησαν να διεκδικήσουν έσοδα από το κράτος ή είναι η εύκολη λύση «πληρώστε για να έχετε»;

ΕΡΩΤΗΜΑ 5Ο:

Ποιες ακριβώς ενέργειες έκαναν για να αξιοποιηθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ (πρώην  εργατικής εστίας) δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων και να αξιοποιηθεί από τον δήμο Καρδίτσας για εγκατάσταση του 3ου παιδικού σταθμού(ενοίκιο 700 €) και  του (συγχωνευμένου με τον 2ο βρεφονηπιακό σταθμό) 1ου Βρεφονηπιακού σταθμού;

Ο Σύλλογος Γυναικών θεωρεί ότι για όλα αυτά ευθύνη έχουν:

Οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση που αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης» και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς και όχι ως προσχολική αγωγή, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.

Ο Σύλλογος Γυναικών ζητά από την δημοτική αρχή να απαιτήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει με όλα τα αναγκαία μέτρα την λειτουργία των παιδικών σταθμών.

-Να δεσμευτεί με σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση επιτέλους του προγράμματος του ΕΣΠΑ.

-Για την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

-Να στηρίξει με μεταφορά κονδυλίων τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται, χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Καλούμε τις εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, τους/τις εργαζόμενους/ες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να αγωνιστούν μαζί μας, διεκδικώντας:

  • Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχου στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων για μόνιμο και επαρκές προσωπικό.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καρδίτσας όλων των βρεφών και νηπίων που έκαναν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
  • Τα παιδιά των άνεργων νοικοκυριών  να έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς. 
  • Γενναία χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό.
  • Άμεσα να διεκδικηθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ και να αξιοποιηθεί από τον δήμο Καρδίτσας.

Σ’ αυτά τα ερωτήματα και τις διεκδικήσεις που θέτουμε δημόσια περιμένουμε απαντήσεις τόσο από την διοίκηση του δήμου όσο και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη των Φίλων Νοσοκομείου στο Εργατικό Κέντρο